Ukoliko znate strane jezike, možete zaraditi prevođenjem tekstova na internetu. Možete i usavršavati neki jezik ili se upustiti u avanturu učenja novog jezika. Svoja znanja možete koristiti za prevođenje ili držanje časova. Možete čak i pisati priručnike za lakše savladavanje jezika, snimati podkaste sa izgovorom.

Iskoristite znanje stranog jezika. Online prevodioci imaju razne mogućnosti za zaradu. Prevođenje dokumenata i raznih tekstova je često potrebno firmama i običnom stanovništvu. Vrlo korisna za poslove prevođenja je platforma SDL Trados Studio koju koristi preko 190 000 prevodilaca. Od velike je pomoći prilikom prevođenja ugovora i tehničkih dokumenata, usklađuje formu i stil sa dokumentom koji se prevodi i ne dozvoljava preskakanje redova u prevođenju ili greške pri kucanju. Potencijalne poslodavce možete pronaći registrovanjem na platformama Guru.com, 2Polyglot, LingoHub.

Znanje engleskog jezika je definitivno vrlo isplativo. Svoje znanje engleskog jezika možete unovčiti na više načina: kao sudski tumač za engleski jezik, pisanjem tekstova za druge, držanjem privatnih časova i predavajem online. Najčešće se časovi drže putem Skype deci iz Japana, Kine, Tajlanda… Materijal i literaturu koja je potrebna za držanje časova možete pronaći na platformama preko kojih nudite svoje usluge, kao što su Italki, Biboglobal, ABC tutor… Privatne časove možete držati uživo deci i odraslima koji žive u vašoj neposrednoj blizini.

Sajtovi za učenje stranih jezika

U nastavku ću navesti neke od sajtova na kojima možete naučiti strani jezik potpuno besplatno:

50 languages – sajt koji nudi besplatno učenje 50 jezika. Kursevi su audio jezički i moguće je izabrati jezik na kom će biti predavanja, a srpski je jedan od ponuđenih.

English online – sajt na kom je učenje engleskog jezika besplatno. Materijali za učenje nalaze se na sajtu i besplatni su, a na raspolaganju je i englesko-srpski rečnik. Kurs ima tri nivoa i da biste mu pristupili, potrebno je da se registrujete.

 DW Akademija – vrlo dobar sajt za učenje nemačkog jezika. Dostupno je besplatno testiranje kako biste odredili koji nivo kursa vam je potreban. Uglavnom se radi o audio kursevima koji pokrivaju nivoe od A1 do B1, ukoliko želite lekcije na nemačko-srpskom jeziku. Kada se usavršite, očekuju vas napredni nivoi na nemačkom jeziku.

Russian for free – sajt sadrži bogatu arhivu materijala za učenje po principu „korak po korak“. Ovde se mogu naći jednostavne vežbe za početnike (pismo, igre za razvoj vokabulara), ali i vrlo zahtevni zadaci (muzički video-materijal i crtani filmovi na ruskom jeziku). Tu je i zbirka najčešćih fraza potrebnih turistima koji žele da se spreme pre nego što doputuju u zemlje gde se govori ruski jezik, pa čak i poseban vodič za romantične prilike – za one kojima je to potrebno. Na sajtu se može pronaći i probna verzija aplikacije za privatno učenje putem Skajpa, koja košta samo jedan evro.

Duolingo – ova aplikacija koristi kombinaciju tradicionalnih metoda sa učenjem preko društvenih mreža. Kao i na drugim sličnim sajtovima, korisnici samostalno savladavaju lekcije kako bi razvili komunikacijske veštine. Budući da nema direktnih predavanja lekcije prelazite tempom koji vama odgovara, a onima koji žele povratnu informaciju i procenu svog napretka na raspolaganju su profesori. Ako uživate u izazovima, zadajte sebi dnevni cilj i osvojite što više poena – srca.

Livemocha – lekcije na ovom sajtu su dostupne u 35 jezika i podeljene su prema ciljevima u pisanju, citanju, slušanju i pričanju stranog jezika koji učite. Prevodi gotovo svih reči su na početnom nivou dostupni i na srpskom. Ovaj sajt možete koristiti i besplatno – preko osvojenih poena ili plaćanjem. Da biste stekli poene i besplatno učili strani jezik potrebno je da komunicirate sa drugim korisnicima i međusobno pomažete jedni drugima, u vidu ocenjivanja, s tim što na početku, samom registacijom na sajt, dobijate određeni broj besplatnih poena kako biste počeli sa lekcijama.

Babbel – preporuka je za sve kojima je jezik potreban u praktičnim situacijama. Postoji verzija i za mobilne telefone. Možete naučiti 13 jezika: nemački, španski, francuski, italijanski, portugalski, švedski, turski, holandski, poljski, ruski, norveški, indonežanski, danski.

Openculture – ukoliko vam je cilj učenje jezika i upoznavanje stranih kultura, Openculture.com vaš je savršen izbor. Ovaj sajt podjednako je posvećen nastavi jezika i upoznavanju kultura, što znači da njihovi korisnici uporedo uče jezike i upoznaju strane kulture i običaje.

Busuu – korisna i zabavna aplikacija. Osim što možete naučiti kako pisati i pričati izabrani jezik, možete slušati i pričati sa korisnicima kojima je to maternji jezik. Na taj način, možete poboljšati stečeno znanje. U ponudi imate 12 jezika.

Hi Native –  ovaj sajt je odličan za one koji žele da nauče jezik od izvornih govornika. Pomoću ovog sajta, možete pitati govornike tog jezika kako da pravilno izgovorite neku reč, da li ste dobro preveli rečenicu i slično.

Osim ovih, vrlo korisni sajtovi za učenje stranih jezika su i: Learn a Language, Byki, Best Essay Education, Lingvist, Memrise, British Council, Breaking News English, 101 languages, BBC, FSI

Postoji još mnogo drugih sajtova i aplikacija pomoću kojih možete učiti strane jezike besplatno. Kakva su vaša iskustva sa besplatnim online učenjem stranih jezika? koji sajtovi su vam omiljeni? Podelite u komentaru svoja iskustva i preporuke.

 

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of