Borsko jezero je tokom cele godine, a posebno leti, jedna od idealnih destinacija ukoliko ste u potrazi za odmorom u Srbiji. Izvanredna i očuvana priroda, staze za šetnju oko celog jezera i čista planinska voda za rashlađivanje tokom leta samo su neki od razloga za posetu Borskom jezeru i istočnoj Srbiji.

Borsko jezero, iako veštačko jezero nastalo sredinom prošlog veka, po svojim karakteristikama više podseća na prirodno jer je okruženo proplancima, četinarskim šumama i obroncima planine Crni vrh, a ono što upotpunjuje pejzaž je i nekadašnja vulkanska kupa Tilva njagra.

Već nekoliko decenija Borsko jezero je jedna od omiljenih destinacija građana ovog dela Srbije za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana, ali i odredište ljubitelja ribolova i lova, kao i gostiju iz celog regiona koji su u potrazi za odmorom u prirodi.

Gde se nalazi Borsko jezero?

Borsko jezero se nalazi u istočnoj Srbiji, kod Bora, na oko 250 kilometara od Beograda, 120 kilometara od Niša i oko 80 kilometara od Paraćina. Do Borskog jezera se, primera radi, iz Beograda stiže za oko 3 sata lagane vožnje, najvećim delom auto-putem.

Nakon deonice auto-puta, do Borskog jezera se stiže novim, renoviranim putem, pa samo putovanje do jezera ne predstavlja problem za dolazak iz bilo kog dela Srbije.

Letovanje na Borskom jezeru

Poslednjih godina, nakon planina i banja, Borsko jezero je jedna od popularnijih destinacija za letnji odmor u Srbiji. Sve veći broj turista na Borskom jezeru posledica je želje gostiju da odmor provedu u miru, prirodi i bez uobičajenih gradskih gužvi.

Upravo očuvana priroda, čista jezerska voda, mogućnost za pravu relaksaciju, ali i niske cene kada je u pitanju smeštaj na Borskom jezeru oduševljavaju goste, kako iz Srbije, tako i iz susednih zemalja.

Goste na Borskom jezeru očekuju staze za šetnju izgrađene oko celog jezera, nekoliko velikih plaža, kafići i restorani za opuštanje, kao i nekoliko hotela i apartmanskih kompleksa. Iako Borsko jezero spada u red manjih jezera u Srbiji, za šetnju od jednog do drugog kraja jezera biće vam potrebno i više od sat vremena.

Plaže na Borskom jezeru su uređene, najčešće betonske i kamene, ali i peščane, od kojih je deo tokom cele letnje sezone pod nadzorom spasilaca. Jezerska voda je tokom leta temperature između 22 i 25 stepeni, što je idealno za kupanje i osveženje, a voda čiji se kvalitet redovno kontroliše, u pojedinim delovima gotovo je ispravna za piće. To je posledica pritoka jezera – malih, čistih reka koje se slivaju sa okolnih planina.

Osim uživanja i sunčanja na plažama Borskog jezera, goste privlači i vožnja čamcima ili pedalinama po jezeru, kao i istraživanje nekoliko jezerskih zaliva.

Ono što je posebno pogodno za porodice koje se odluče za odmor na Borskom jezeru jeste što će, uz boravak na čistom vazduhu i u prirodi, i deci biti zabavno jer na obali jezera postoji nekoliko parkova, kompleksa sportskih terena, kao i velikih peščanih igrališta namenjenih isključivo za druženje najmlađih. Takođe, tokom leta moguće je iznajmljivanje bicikala pa vam se otvara mogućnost da obiđete celo jezero i istražite predele u njegovoj okolini.

Priroda

Borsko jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh, a u njegovoj blizini nalaze se i poznato lovište Dubašnica, Brestovačka banja, vekovima poznata po lekovitim izvorima, kao i Lazarev kanjon dug oko 9 kilometara, a koji u određenim delovima dostiže visinu od čak pola kilometra. U samom Lazarevom kanjonu nalazi se niz pećina, od kojih je najpoznatija Lazareva pećina, ujedno i jedina otvorena za posete. Posebno je zanimljivo da od 27 vrsta slepih miševa koje su registrovane na Balkanu, 24 žive upravo u Lazarevoj pećini.

Smeštaj na Borskom jezeru

Kada je u pitanju smeštaj na Borskom jezeru, u ponudi je nekoliko hotela, apartmana i vila, a cena po danu po odrasloj osobi kreće se od 1.000 do 5.000 dinara. U odnosu na druge destinacije za odmor u Srbiji, Borsko jezero je za oko 40 odsto jeftinija destinacija – što zbog cene smeštaja, što zbog samih cena na Borskom jezeru.

Hotel “Jezero” na Borskom jezeru je jedan od najpopularnijih hotela ovog dela Srbije. Hotel se nalazi na samoj obali jezera, moderno je opremljen i u ponudi ima i SPA centar, kuglanu, otvorene i zatvorene sportske terene, noćni klub, igraonicu za decu i niz drugih sadržaja za uživanje gostiju.

Cene hotela kreću se od 3.800 do 4.500 dinara po osobi za polupansion i uključuju i korišćenje wellness i SPA hotelskih sadržaja.

Kada je u pitanju apartmanski smeštaj, posebnu preporuku zaslužuju Apartmani “Plaža” koji se nalaze na samoj obali jezera, na 20 metara od peščane plaže Tropski bar. Cena apartmana je znatno niža od hotelskih cena – od 3.600 do 4.800 dinara za najam apartmana po danu. Apartmani su opremljeni svim neophodnim kućnim aparatima i sadržajima, a zahvaljujući blizini plaža, kao i hotel “Jezero”, izuzetno su pogodni za porodične goste.

Utisci gostiju

Utisci gostiju koji posećuju Borsko jezero uglavnom su pozitivni, pre svega imajući u vidu to da na Borsko jezero dolaze radi opuštanja, uživanja u prirodi i druženja sa prijateljima ili relaksacije sa porodicom. Borsko jezero nije destinacija koja poput Zlatibora ili Kopaonika može da pruži i dobar noćni provod, ali jeste destinacija koja zaslužuje svaku preporuku ukoliko ste u potrazi za sjajnim prirodnim predelima Srbije.

Šta još posetiti?

Od destinacija u blizini Borskog jezera koje možete posetiti, uz već navedene Crni vrh, Dubašnicu i Lazarev kanjon, izdvajaju se i stari površinski kop u Boru – inače jedno od najvećih veštački stvorenih udubljenja u Evropi – kao i sam grad Bor.

Neizostavna je i poseta borskom Zoološkom vrtu i planini Stol, ali i nešto dalje – Gamzigradskoj banji, Feliks Romulijani ili nacionalnom parku Đerdap.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of