frička avantura se nastavlja, sada sledi zanimljiviji deo.

U prethodnom tekstu sam detaljno opisala Hammamet i najčešće tipove hotela. Sve što treba da znate o Tunisu kao jeftinoj destinaciji za letovanje ili medeni mesec, naći ćete u ovom tekstu.

Sada ću vam predložiti nekoliko gradova koje vredi posetiti i aktivnosti, stvari koje treba uraditi u Tunisu, kako biste ovu zemlju zaista doživeli na pravi način. Tunis nisu samo hoteli, iako se najviše govori o njima.

Koliko god vam prijalo izležavanje na plaži, ipak ima nekoliko stvari koje nijedan turista ne bi trebalo da propusti. Radi se o nesvakidašnjim doživljajima koje ćete pamtiti i koji će vas uvek asocirati na Tunis. Izlete nemojte propustiti.

SAVET : Trudite se da na pojedinim izletima idete sa lokalnim vodičima. Ne zato što su jeftiniji, ako uopšte jesu jer nisam upoređivala cene, već sto sa lokalcima možete imati jedinstvene doživljaje. Provešće vas putem kojim naše agencije neće jer imaju ustaljenu rutu. Odvešće vas u obližnje selo, videćete kako stvarno žive Tunižani, koje biljke rastu iz peska i koje cveće cveta iz kamena.

 

1. Jahanje kamila je doživlja

Koliko god životinja da ste jahali, kamile su nešto posebno. Laganim i ležernim kretanjem vas bukvalno ljuljaju. Postale su moje omiljene životinje, a toliko sam ih se plašila. Izlet traje oko 3h, naravno da dođu po vas u hotel i odvezu vas nazad, što košta oko 15e

Prvi deo puta vas vodi kroz stene iz kojih niče svakojako bilje, do vrha brdašca odakle se pruža fenomenalan pogled na peščane dine kojima se ne vidi kraj. Na vrhu brda je malo odmorište, gde će vas vodič počastiti hladnom vodom i voćem. Slađe dinje nisam jela. Zatim se spuštate sa druge strane brda i ulazite u okolna sela, mašu vam meštani, mašete vi njima. I stalno zapitkujete šta se nalazi na nepreglednim plantažama jer takvo voće nikad niste videli. Sve se rađa iz peska. A tako slatko.

 

SAVET : Obucite obavezno duge lagane pantalone. Ne samo da će vas zaštititi od sunca, već i zbog grube kamilje kože koja ume da izazove iritaciju.

 

2. Vožnja kvadova na peščanim dinama, jer malo adrenalina nikad nije na odmet

Cena izleta je nešto viša od jahanja kamila ali vredi svake pare. Najpre vam daju marame koje nose beduini kako biste se zaštitili od peska. Moj suprug je bio Alibaba koji uživa u ekstremnim sportovima, pojma nisam imala da tako dobro vozi kvad.

Jurili smo pustinjom, pravili osmice, umalo se nismo prevrnuli nekoliko puta. Opet mnogo plantaža sa svakojakim čudnim biljkama. Odmah posle njih ponovo pustinja, beskrajna…I sada osećam vreo pustinjski vetar na licu. I blagi adrenalin.

 

SAVET : Nemojte brati voće koje vam nije poznato. Ima jedna vrsta, ne znam joj ni ime, čija je kora prekrivena sitnim bodljama poput kaktusa. Vrlo su sitne i lako se zariju u kožu, ali je teško izvući ih. Znam iz iskustva.

 

3. Plovidba piratskim brodom – žurka, gusari, fakiri, kupanje sa delfinima u nezagađenom moru…

Put do odredišta proleti jer sve vreme na palubi gusari igraju, pevaju a sa njima i kompletna posada, to jest mi. Jednu po jednu devojku uvlače u svoj krug, izvode razne koreografije, devojke ih oponašaju, muškarci tapšu i smeju se. Zanimljivo je da nijedna “obučena” žena nije pozvana, niti se uključila u ples. Gledala sam njihova lica, pa lice mog supruga. On se smejao mojim neveštim plesnim koracima. Zabavljali smo se svi. Smejale su se i one, njihovi muževi su oduševljeno tapšali ludom letnjem plesu. I nisam mogla da dokučim, da li su te žene htele da se zabavljaju s nama? Ili su navikle na ulogu posmatrača? Njihova lica nisu pokazivala ništa.

Žurku prekida vriska putnika, u neposrednoj blizini broda našla su se najlepša morska stvorenja, zbog kojih smo i krenuli na izlet. Ipak nisu došli blizu nas, udaljenost na kojoj su se oni osećali bezbedno, koju niko dirao. Kad su se delfini izgubili u svom morskom carstvu, gusari su nam servirali ručak. Pravi gusarski. Nemam pojma šta smo jeli, ali je bilo ukusno. 

Brod se zaustavio na mestu gde je dubina mora oko 100m. Tako nam je bar rekao kapetan broda. Neverovatno je da je voda toliko prozirna, nežno plava da se videlo dno. Iako je voda bila osetno hladnija nego blizu plaže, niko nije odoleo a da ne zaroni u to plavetnilo. Najhrabriji su skakali sa najviše tačke na brodu, visina uopšte nije zanemarljiva. Skočilo je svega par muškaraca, među njima i moj dragi, naravno. Neka deca nikad ne odrastu. 

Dok smo se mi brčkali, naši gusari su pripremili sve za performans koji nas očekuje u povratku. Oni su u stvari fakiri. Nekoliko puta mi je zastao dah gledajući njihove vratolomije. Publika je bila fascinirana i pod utiskom pa su napojnice bile bogate. Iskreno, zaslužili su.

 

SAVET : Obavezno na izletu ponesite kremu za sunčanje sa visokim faktorom. Sunce na pučini prži više nego na kopnu, a blag vetrić daje osećaj svežine. Tako možete dobiti dobre opekotine, a da to osetite tek kad siđete s broda. Šešir je takođe poželjan, možete biti seksi, a zaštićeni.

 

4. Nabeul – grad keramike

Nabel se nalazi na 10ak km od Hamameta I vredi izdvojiti jedno prepodne I posetiti ga. 

Keramika po kojoj je Tunis čuven I koja se prodaje u celoj zemlji, proizvodi se upravo ovde. Jedan dan u nedelji (četvrtak, ako se ne varam) je dan medine. Tada treba posetiti Nabel. Vrvi od ljudi, turista, prodavaca, proizvođača… Kažu da je to jedna od većih medina na kojoj se može naći doslovce svašta. Jeftinija je od medine u Hamametu, pa ako već dolazite ovde iskoristite da kupite poklone, suvenire

Preko puta samog ulaza u medinu je kafić čija terasa gleda na reku ljudi koji ulaze I izlaze. Sat I po bilo mi je malo da gledam sve te ljude. Zbunjeni turisti, neki nasamareni, besni prodavci, veseli prodavci, meštani koji se odmah prepoznaju jer se odlično snalaze u onoj gužvi. Lep i šarmantan gradić, vredi da posetiti.

 

5. Yasmin Hammamet

Grad koji je ime dobio po cvetu koji je karakterističan za to podneblje. Ujedno grad koji miriše na jasmin

Bezbroj radnji koje prodaju najrazličitije proizvode od jasmina. Ulje i sapun toplo preporučujem. Ipak, grad koji ni po čemu ne liči na Tunis. Luksuzni hoteli, velelepne vile, elitni restorani, moderni tržni centri. Kada bi me neko iz vazduha spustio na sred grada, nikad ne bih rekla da sam u Tunisu. Previše moderno, mondensko letovalošte koje pre sliči Evropi nego Africi

Grad je lep, ne može se poreći. Ima ogroman akva-park “Kartagina” u samom centru. Više liči na Diznilend. Jedino što mu daje dušu Afrike je medina, velika ali nekako kulturnija od ovih koje smo obišli. 

Seli smo u klasičnom tuniškom kafiću, kog krasi million boja, niske stolice i nargila. Klasična tuniška kafa, nargila i već sam zafrkavala supruga da je pravi Tunižanin. Ni ovde nije bilo nijedne žene. Dakle, moderan je samo izgledom. Inače 2 obične kafe i korišćenje nargile nas je koštalo 32e. Račun nismo dobili, naravno, a nismo ni očekivali da ćemo dobiti. Poneo nas luksuz samog mesta pa smo zaboravili da osnovno pravilo, cenkanje. Lokalci znaju engleski jezik, bar osnovne stvari tako da ne morate biti upošljenik prevodilačke agencije da biste razgovarali sa njima. Ipak, ovo je Tunis.

 

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of