žena-zmaj-jelenamilosevic

Verujem u to da u svakoj ženi postoji plamičak vatre, bilo da gori, bilo da tinja ili je samo iskrica. I verujem u to da žena ima moć da šteluje jačinu svog plamena, kao i da pronađe vetrove koje raspiruju vatru.

Smatram da svaka žena ima prava na svoj dvorac koji će obasjati plamenom, kao i pravo na zmaja koji će dvorac braniti vatrom. I da je u svakoj ženi zmaj prisutan čak i onda kada je uspavan.

Svaka žena je zapravo – Žena zmaj.

Sumnjičavo vrtiš glavom?

Pa dobro, da pokušamo s malim eksperimentom:

Napravi nekoliko koraka i proveri kako tvoj plamičak izgleda. Koji to vetrovi rasplamsavaju tvoju vatru i stvaraju iskrice koje obasjavaju baš tvoj dvorac? Možda te poneka i opeče, ali koliko iskrica – toliko sreće. I toliko zvezda padalica – nakupilo se želja za dva života.

Znaš ti, znaš… Poznati su ti vetrovi koji gase tvoju vatru. O, tako ih dobro poznaješ. Severac donosi strahove: od neuspeha, od tuđih mišljenja i osuda, od uspeha, od promena… stajanja na pola puta, odustajanja… Košava je povremena, ali toliko snažna da poljulja i najdeblje stablo drveta koje je dugo posle toga nesigurno u svoje korenje: još nisam dovoljno dobra, trebalo bi još da učim i da se usavršavam, zašto bi neko sarađivao baš sa mnom pored toliko atraktivnih ponuda… Bura podigne more izgovora: sad nije pravi trenutak, nisu ispunjeni svi uslovi, fali mi oprema, nemam dovoljno vremena da se posvetim, ipak da sačekam bolje vreme… 

Čestitam, upravo si ugasila svoj plamičak i uspavala zmaja! Pravi trenutak da ga probudiš je – evo, baš sada. Ne kasnije i ne sutra ili od ponedeljka! Ne kad se kockice sklope, već – SADA! Jer plamičak je sreća, a zmaj je snaga. A kockice se neće sklopiti nikada.

 

ŽELJA

“Najhrabrija stvar koju možeš da uradiš je da misliš svojom glavom” – Koko Šanel

I da veruješ u sebe.

Svi imamo jaku unutrašnju snagu – to je vera u sebe. I moraš imati stav za pobedu. Želju. Glad. Moraš, pre pobede, videti sebe kako pobeđuješ. Tvoja glad hrani zmaja. Ponudi mu obilan obrok! Želi! Moraš jako da želiš!

 

HRABROST

“Moramo verovati da smo nadareni za nešto – i tu stvar, bez obzira na cenu, moramo postići! – Marija Kiri

Način na koji doživljavaš sebe ima veze s tim kako te svet vidi. Ti znaš, ti želiš, ti možeš! Nema tu filozofije. Moraš imati poverenja u svoje sposobnosti.  I uvek budi dovoljno hrabra da saznaš ko si, u šta veruješ i gde želiš da stigneš. Ne zaboravi, sreća prati hrabre. A ko je hrabriji od zmaja?

 

AKCIJA  

“Ako gledate šta imate u životu – uvek ćete imati više. Ako gledate šta nemate – nikad nećete imati dovoljno” – Opra Vinfri

Ne traži manu jer ćeš je uvek naći. Savršenstvo ne postoji. Budi drugačija, traži rešenje. Počni, bitno je samo da počneš! Reci zmaju da sprži i pojede tu žabu*! Nahrani ga žabama. Sigurno neće odbiti jer je žaba neukusna ili nedovoljno pečena. Naprotiv, poješće sve žabe da bi nakon toga mogao da popije more izgovora. Nemoj negovati i hraniti žabe. Koliko god ih ljubila, neće se pretvoriti u princa. Žaba ostaje žaba, ružna i hladna. Zato njima nahrani zmaja!

Sada je zmaj sit. Vreme je da ga zauvek probudiš. Da taj plamičak koji nosiš u grudima postane snažan plamen –  vatra koju niko i ništa neće ugasiti!

Ponudi zmaju čeličnu volju, snažan karakter i moć: da uspe, da se obrazuje, da se iznova motiviše, inspiriše. I da nikad ne odustaje!

VOLJA

“Ne volim da se kockam, ali ako bih se na nešto kladila – kladila bih se na sebe” – Bijonse

Volja je kao mišić – jača vremenom i vežbom. Želja je organ koji pokreće mišić. Ukoliko se organ razboli, kretanje mišića je neskladno, refleksno i usiljeno. Ako nestane snaga mišića, organ ostaje bez svoje funkcije – postoji, ali nema svrhu.

HOĆU i ŽELIM – prva zmajeva zapovest.

 

ČVRST KARAKTER

“Žena je kao vrećica čaja – ne znaš koliko je jaka, sve dok ne završi u vreloj vodi” – Elenor Ruzvelt

Žena je zapravo kao čaj – stav i karakter, koje inače poseduje, dolaze do izražaja tek kada je stavite u iskušenje. Čaj je jak, slab, gorak, sladak, crven, žut, lekovit u vodi, kao i van nje. Po mirisu se mogu prepoznati njegove karakteristike. Ali svoju snagu pokazuje tek kada dospe u vrelu vodu – ne promeni se nimalo, ali promeni čitavu vodu dajući joj miris, ukus, boju, lekovitost. Ako može vrećica čaja, možete i vi!

HOĆU, ŽELIM i MOGU – druga zmajeva zapovest.

 

USPEH

Šta god žene radile, one to moraju odraditi dvaput bolje od muškaraca kako bi se mislilo da su upola dobre kao oni.  Srećom, to nije teško ” – Charlotte Whitton

Uspeh je u prirodi žene. Tačnije, želja za uspehom i moć koju donosi uspeh su u ženskoj prirodi. Uspeh je logičan sled. Donosi samouverenost, a ima li većeg samopouzdanja no izaći u svet bez šminke i delovati moćno, samosvesno, sigurno? A da bi uspela, moraš biti spremna i na neuspeh. Ponekad je neuspeh stepenica ka uspehu. Poenta je pasti šest puta, a ustati sedam. Sa krunom na glavi, gordo, u stilu kraljice. Usudi se i ti.

SMEM – treća zmajeva zapovest.

 

ZNANJE

“Znanje je moć” 

Nemoj nikad prestati sa učenjem. Znatiželja se mora održati u životu. Kada si intelektualac, ima puno pitanja na koja nemaš odgovor. Ne prestaj sa učenjem dok ne odgovoriš na sve nedoumice. Ono što znaš odvaja te od drugih. A ti si rođena da budeš drugačija!

UMEM/ZNAM – četvrta zmajeva zapovest

 

MOĆ

“Žene moraju da osvoje svoju moć. A to se stiče vremenom i učenjem da ne

odustanete kada vam neko kaže ne”- Cher

Ne odustaj od svojih snova. Kada ima ljubavi i inspiracije, ne postoje nepremostive prepreke.

Da li želiš da ostvariš svoje snove? Ili još bolje, da živiš svoj san? Misli o tome kako je sve moguće i kako se snovi ostvaruju onome ko veruje u njih. Neka ti to bude motivacija svakog jutra. Postavi svoj cilj i teži ka tome da ga ostvariš. Ostvarenje sna te čeka baš tu, na cilju. I ne moraš trčati maraton u jednom dahu. Još i s preponama. Podeli trku. Napravi pauzu. Osluškuj svoje telo. Jačaj svoju želju.  U toj trci najveći protivnik si sama sebi.

MORAM JER VERUJEM – peta zmajeva zapovest.

Jak je onaj ko pobedi druge, ali… onaj ko pobedi sebe je svemoćan!

Upravo ovde dolaze do izražaja volja, želja, karakter, moć, znanje, uspeh, upornost, istrajnost…

Sada si već probudila zmaja pa iskoristi njegova krila. Leti! Radi šta god, samo ne oklevaj, ne tapkaj u mestu i ne odustaj, kreći se ka ostvarenju svog sna

Moja drugarica je pre godinu dana ostala bez posla. Kažu da je prodaja mobilnih telefona “muški” posao. Ona se upravo time bavi. Vrlo uspešno.

Dakle, sve se može kad se hoće.

HOĆU, ŽELIM, MOGU, SMEM, UMEM/ZNAM, VERUJEM I IDEM!

I znam gde ću stići – u svoj dvorac koji ću uvek obasjavati onim plamenom čiju “jačinu sama štelujem kao starinski fenjer, tako što mu se posvećujem”. Verujem da su najlepše žene – srećne žene. A imam i vatru, ako zatreba. Kao prava Žena zmaj. 

 

 

*Brajan Trejsi “Pojedi tu žabu” – 21 način da pobedis izgovore i odlaganje

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of