Veliki broj ljudi koji je nekada u toku svojih života pročitao neko kniževno delo se sigurno zapitao kako bi izgledalo kada bi oni izdali svoj rukopis odnosno, zapitali su se kako objaviti knjigu u Srbiji. Međutim, izdavački put često zna da bude veoma dug i ispunjen brojnim preprekama, ponekad i nepremostivim. Pogotovo ako je u pitanju tradicionalno izdavaštvo odnosno štampane knjige.

U tom slučaju, veoma teško se dolazi do mogućnosti da bez ikakvih troškova objavite štampano delo jer izdavačke kuće zbog trenutne ekonomske situacije jednostavno nisu spremne tako lako da rizikuju svoja sredstva na nove i neafirmisane pisce. A naravno ni samim autorima nije baš svejedno da izdvoje i po nekoliko hiljada evra kako bi objavili knjigu. Zato su pravo rešenje za njih e knjige čije objavljivanje je neuporedivo povoljnije.

E knjige i njihove prednosti

E knjige, ili digitalne knjige, imaju nebrojeno prednosti u odnosu na standardne štampane knjige, pogotovo iz ugla autora. Naime, pre svega su njihova autorska prava mnogo bolje zaštićena jer svako može skenirati papirnu knjigu i postaviti je na internet gde je mogu svi preuzeti. Time se direktno nanosi šteta autoru i izdavaču koji ostaju uskraćeni za pošteno zarađeni novac. Takođe, e knjige je mnogo lakše čitati, a pre svega nositi sa sobom.

Naime, dok u prosečnu torbu možete spakovati tek nekoliko knjiga što ćete sigurno osetiti na ramenima i leđima, na vašem uređaju kao što je telefon ili tablet možete imati i više hiljada digitalnih knjiga. Taj konfort nije uopšte zanemarljiv. Na kraju, a opet možda i najvažnije, mnogo je povoljnije i ekonomski isplativije objaviti e knjigu nego tradicionalno štampano izdanje.

Kao što smo već pomenuli, za izdavanje papirne knjige danas morate izdvojiti i po nekoliko hiljada evra. Dok, sa druge strane, objavljivanje e knjige iznosi tek 99 evra! Da, dobro ste pročitali. Za taj novac dobijate uredničko čitanje vašeg dela, ukoliko ono nije ranije objavljivano, konverziju u digitalni format, objavljivanje na najveće online markete kao što su Google Play i iTunes što znači da će vaša knjiga biti dostupna u gotovo celom svetu, i mesečne finansijske izveštaje o prodaji.

Još jedna velika prednost objavljivanja digitalne knjige jeste činjenica da nakon toga možete mnogo lakše i efikasnije da promovišete i oglašavate vaše delo. Digitalni marketing je neuporedivo učinkovitiji ako čitalac odnosno kupac može da plati i preuzme vaše delo kroz samo nekoliko prostih koraka i par klikova.  

Kako objaviti knjigu u Srbiji danas

Ukoliko imate gotov rukopis i pitate se kako objaviti knjigu u Srbiji, prvo što je potrebno jeste da posetite i registrujete se na platformi za pisce login.m1.rs. Tamo ćete imati priliku da popunite sve detalje vezane za knjigu, da je prosledite, kao i koricu (ukoliko želite, koricu za knjigu vam može uraditi profesionalni grafičar po više nego povoljnoj ceni), opis knjige itd. Na toj platformi možete pročitati i ugovor o izdavanju e knjige koji potpisujete elektronski, a tu je takođe i primer uplatnice koju popunjavate. Nakon izvršene uplate, urednički tim pregleda vaše delo i daje vam komentar da li je potrebno izvršiti korekturu ili ne. Nakon toga knjiga ulazi u obradu i kroz četiri nedelje se objavljuje na pomenute online markete. Ništa lakše!

Još jedan gostujući tekst autora Nikole Radenkovića. Volim mlade ljude koji se trude i žele da svoja iskustva i saznjanja podele sa drugima. Bilo da se radi o iskustvu vezanom za servis mobilnih telefona, putovanja na neku destinaciju ili objavljivanju knjige. Delite svoja iskustva, nekome može biti vrlo korisno.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of