Imajući na umu da je do tada sa Danilom svaka promena protekla relativno lako, mislila sam da će se i ova promena desiti očas posla. Čitala sam dosta o odvikavanju od pelena, znala sve trikove napamet i imala gomilu pripremljenog materijala za zabavu na noši. Mislila sam da će sve biti gotovo za mesec dana, kao što mi je dosta mama pričalo. Samo što u ovom slučaju nisam imala toliko mama sreće.

Negde sam čitala i čula od mnogih da bebu treba odvikavati od pelena sa devet meseci. To mi se učinilo malo ludo, stavljati tako malu bebu koja do juče nije smela da sedi odjednom na po pet minuta u sat vremena na plastičnu nošu. Sa druge strane, nije mi se svidela ni ideja da kod nje stvaram uslovni refleks. Kupili smo nošu negde pred prvi rođendan, kada sam pomislila da bi Danilo mogao da razume šta se i zašto dešava. Od tada, pa sve do konačnog odvikavanja, imali smo par faza.

Prva faza bila je sledeća: malo posle prvog rođendana počela sam da ga stavljam svakih četrdeset pet minuta na po pet minuta na nošu. Sedela bih pored njega, čitali bismo knjigu, igrali bismo se kockama, ali ništa se nije dešavalo. Većinom bi obavio šta treba tek nekih desetak minuta po vraćanju pelene na guzu, tako da sam posle nedelju dana produžila interval vraćanja na nošu na sat vremena. Opet bismo se igrali i divno zabavili, ali posao se obavljao opet po vraćanju pelene na mesto. Ok, ukapirala sam, rano je još.

Druga faza je bila vrištanje. Sklonili smo nošu na tri meseca i kad smo je ponovo izneli nije bilo teoretske šanse da sedne na nju. Počeo bi da plače čim bih nošu donela u sobu i nije pomagalo ni što su sve plišane životinje i sve svi autići poškili na noši, niti što su mama i tata povremeno „seli“ na nošu. Plakalo je i bilo vidno uzrujan, tako da smo odlučili da odložimo plan još malo. Nošu smo ostavili u odeljku sa igračkama da bi se navikao na nju, pa bi se kasnije često dešavalo da završi na njegovoj glavi. Povremeno bih pokušala da ga nateram da sedne na nošu, ali sve se opet završavalo plakanjem. Iako se radilo o Fisher noši, koja je više udobna dečija stoličica no noša. Povrh svega, obožava stoličice.

Kad je napunio dvadeset meseci rešila sam da je vreme za fazu tri. Bacićemo te pelene i nećemo se osvrtati! Prvo sam sklonila sve tepihe i prostirke po kući. Skinuli smo pelenu preko dana i vraćali se na nošu na sat vremena. Retko kad bi nešto završilo u noši, a njemu bi bilo potpuno normalno da se upiški dok se igra i da nastavi dalje, kao da se ništa nije desilo. Isprva se nisam ljutila, jer sam čitala i pričali su mi da tako treba, ali posle nedelju dana stvar je izmakla kontroli. Količina mokre garderobe je bila tolika da bi često ostala bez suvih pantalonica, pa bi Danilo po pola dana šetao u pidžamama po kući, a ja bih brzo ostajala bez suvih krpa za podove. Dve nedelje kasnije tapkali smo i dalje u mestu, tako da sam odlučila da je vreme da skinemo sve sem gaćica. Pokušavali smo, ali i dalje nije urodilo plodom, tako da sam mu posle par dana oblačila samo majčice. I to je najzad urodilo plodom! Valjda su mu gaćice i pantalonice i dalje stvarale osećaj da ima pelenu na sebi, pa nije reagovao. Tražio bi da mu stavim pelenu jer mu je hladno, ali se nije mnogo bunio ni kad bih ga stavila na nošu. Par dana bilo je dovoljno da utvrdimo gradivo i da ja unapred po izrazima njegovog lica prepoznam kada je vreme za nošu. Od tada smo pelene nosili samo kad bismo duže ostajali u gradu, bez mogućnosti da nosimo nošu, ili kad bi nam dolazili drugari da se igramo, jer bi nekad zbog silne zabave zaboravio da me pozove na vreme.

Trebalo nam je par meseci da se naviknemo na wc šolju, pa smo do tada kad god bi negde pošli nosili i nošu sa sobom. Dok se budio noću stizali smo na vreme za nošu, izuzev perioda kada je bio bolestan, pa sam tada vraćala pelene u upotrebu. Trenutno smo u potrazi za zaštitnim podlogama za veliki krevet, pa bi nam svaka preporuka značila.

Sada smo spremni za vrtić, a mislila sam da će mi biti lakše da prodam nekretnine na Novom Beogradu, nego da moje dete krene u vrtić bez pelena. Deca nas uvek iznenade.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of