Šta i kako kada nedostaje motivacija? Kako je septembar prošao, tako se i ono oduševljenje počecima polako smanjivalo. Možda je povezano sa sve hladnijim vremenom, za koje stvarno nisam bila pripremljena (i da dodam da volim jesen). Jednostavno, manjak energije, manjak vremena da se sve završi u toku dana, samo je rezultovalo da se pojavi period kada uopšte (ali uopšte) nemam ni ideju, niti snage da nešto kreativno stvaram.

Pojavi se tako period kada sednem da napišem tekst za blog i… tada krene ono pitanje „Čemu sve ovo?“. Mogla bih da pijuckam čaj i gledam kroz prozor. Ali vreme je ružno, čak ni gledanje kroz prozor ne predstavlja izvor inspiracije. Kad uz to dodam i da se neki veliki planovi na kojima sam radila nisu ostvarili. Ne, ne želim da se jadam vama, to je samo prolazno stanje koje će, po smislu same reči – proći.

Ako se i vama ponekad desi da se ovako osećate, možda će vam biti interesantno da vam napišem koje korake primenjujem u pokušaju da prevaziđem ovo stanje letargije. Ali, i koji to autori, sajtovi, YouTube kanali meni pomažu kada mi nedostaje motivacija, a često i inspiracija.

  • Postavite realne ciljeve i rokove. Lepo je imati planove, ciljeve, ali ako realno sagledamo da mnogo toga ne zavisi od nas, i ovde važi savet – balans. Ne previše optimistično, ali nikako bez planova.
  • Nagradite sebe. Iskoristite, čak i najmanji korak koji ste uspešno prešli, da sebe pohvalite i nagradite. Često je to teško, ali zapamtite, zaslužili ste.
  • Zapamtite i slavite svoje uspehe. Još jedan savet koji deluje kao da svi znamo, ali da li se toga pridržavamo? To ne znači da i dalje niste skromni ili da vaš uspeh umanjuje to što pričate o njemu. Ali, ako ste uradili najbolje što možete i u uslovima koji nisu idealni, vi ste napravili veliki uspeh.

Marie Forleo Blog

Marie Forleo

Prava osoba za savete. Vaša najbolja online prijateljica, uspešna u poslu kojim se bavi i sa željom da vam pomogne ako imate dilemu. Marie može svojom energijom, dobrim savetima, utešnim rečima, ne samo da vas umiri, već i inspiriše da se pokrenete. Potpuno je fascinantno kako je Marie Forleo uspešno prešla tu prepreku ekrana i obraća se baš vama. I veruje da vi to možete, možda čak i više od vas samih.

Marie Forleo

Ovde je link za njen sajt i blog, kao i za YouTube kanal. Bez obzira koji način obraćanja vam odgovora, zagarantovana je inspiracija. Da Marie prati i moderne načine komunikacije, pokazuje i to da sada ima i podkast. Izborom jednog od tih načina informisanja, nećete biti na gubitku. Naravno, izaberite šta vama odgovara, rezultat će biti isti – motivacija.

TED Talk- Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert

Divna Elizabeth Gilbert. Ovde ne govorim o njenim knjigama (mada vas to ne sprečava da ih čitate) već o njenim javnim nastupima i obraćanju slušaocima. Ako vam nedostaje inspiracija, odgovori na pitanja o kreativnosti, traženje smisla, tu je Elizabeth Gilbert. Savršeno formuliše sve ono što vas muči, rešava dileme svakodnevnog života, i sve to uz dozu humora i prepoznavanja istovetnosti. Izdvajam link za njen TED Talk o kreativnosti. Kao i link za njen sajt na kojem se nalazi podkast.

Elizabeth Gilbert - Podcast

Možda vam najviše (barem je kod mene tako) odgovara taj način dobijanja informacija. Objavljene su dve sezone, možete ih slušati po redu objavljivanja ili po nazivu koji imaju. U epizodama Elizabeth razgovara sa poznatim autorima o njihovim snovima, strahovima, problemima, uspesima. Ali, i njeni slušaoci imaju priliku da postave pitanje i učestvuju u stvaranju epizoda. Naziv podkasta je „Magic Lessons with Elizabeth Gilbert“. I da, svima nam je potrebno malo magije. Zato je tu Elizabeth koja će nam pomoći u tome.

Sasvim je u redu da povremeno ostanemo bez motivacije, ili bez inspiracije. Sasvim je u redu da poželimo odmor i nemamo ideje. Sasvim je u redu dok je to naš izbor i radimo ono što želimo. U redu je ako nam posao ne ide trenutno, pa se razočaramo. Recimo, naš posao je prodaja stanova Beograd, a kupci zataje.  I u redu je ako se za motivaciju obratimo online svetu. I Marie Forleo i Elizabeth Gilbert nesebično žele da nam pomognu u tome.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of