Ok, ja sam blogomanijak i imam spisak da to i dokažem. Blogovi pričaju priče. Kad jednom upoznaš taj svet i naučiš da koristiš tuđe savete i iskustva na pravi način i primeniš ih u svakodnevnom životu, postaneš blogomanijak.

Na spisku koji sledi nalaze se blogovi koje pratim iz različitih razloga: jedni me inspirišu, od drugih crpim znanje i “kradem” zanat, treći su duhoviti, četvrti su prepuni korisnih informacija i saveta iz različitih oblasti, peti nude konkretna rešenja za mnoge životne situacije, šesti su lepršavi i popravljaju raspoloženje… Neke posećujem povremeno i po potrebi, a neke gotovo svakodnevno. Ima i onih čiji sadržaj znam napamet. Blog je neizostavni deo svakog biznisa, bilo da je vaš posao prodaja mobilnih telefona, advokatura, pletenje.

Svaki blog sa spiska (izuzev jednog koji je tu zbog specifičnog početnog slova) je isključivo moj izbor i stojim iza svake napisane rečenice.

Ana Gord blog iza kog stoji vrstan pisac, osoba koja je već objavila dve knjige i radi na trećoj. Na njenom blogu je pregršt saveta za pisce i blogere, od “kako pisati za blog” do “kako objaviti knjigu”. Moji omiljeni tekstovi su na temu kreativnog pisanja.

Alekssandra Birta blog o proaktivnom pristupu životu. Aleksandra piše o motivaciji, radu na sebi, odnosu prema sebi i okolini. Njen blog mi se posebno dopada zbog tekstova o samoobrazovanju, za koje se Aleksandra zalaže i, naravno, na svom primeru dokazuje njegov značaj.

Alex5rovski – blog Aleksandre Petrovski, žene koja je rođena s perom. Dugogodišnja novinarka koja se hrabro upustila u vode freelance poslovanja, u kojem je i uspela. Na njenom blogu je mnogo korisnih saveta o digitalnim medijima, ličnom i profesionalnom razvoju. Beskrajno uživam u newsletteru koji, zajedno sa šoljom kafe, čini moj nedeljni ritual. Savršen početak dana i kraj nedelje.

According to Kristina – blog Kristine Vuković o ličnom i profesionalnom razvoju. Mnogo korisnih tekstova na temu blogovanja, razvoja karijere, rada na sebi. Ono što mi se dopalo kod nje je ljubav prema planerima, koje i sama obožavam.

Astal-kuhinja moje ravnicegastro blog Vere Uzelac koja je objavila preko 1000 recepata najraznovrsnijih jela. Pored vojvođanskih specijaliteta, na njenom blogu su i jela iz kuhinja naroda koji žive u Vojvodini, pa tako možete pronaći recepte mađarskih, slovačkih, nemačkih i drugih specijaliteta. Vera kuva iz ljubavi kojom zrači i njen blog.

Amelieserbie – blog talentovane Tine, koja uživa u učenju stranih jezika. Tečno ih govori pet, a trenutno uči još tri. Na njenom blogu možete naći korisne savete za učenje stranih jezika, a nasmejaće vas anegdote koje su česte u učenju nepoznatih jezika. Vrlo inspirativan blog.

Brana’s divine world – blog Brane Antović koja nesumnjivo ima oko za detalje. Odličan modni i lifestyle blog, razlikuje se od svih blogova sa sličnim temama koje sam posećivala. Brana na elegantan i sofisticiran način piše o lepoti i modnim trendovima, a meni se posebno dopada deo posvećen uređenju enterijera. Blog koji dokazuje da se svaka tema može obraditi na vrlo poseban i zanimljiv način, što zavisi od pristupa blogera.

Blogdan – blog Bogdana Stevanovića koji sam otkrila relativno skoro. Piše na teme koje čine svakodnevni život, bez dlake na jeziku. Izdao je knjigu koju nisam imala prilike da pročitam, ali ima sjajne recenzije. Blog koji ću svakako češće posećivati, jer ima nesvakidašnji pristup u obrađivanju tema i specifičan stil pisanja.

Bašta Balkana web magazin koji sam morala da uvrstim u listu, kako zbog interesantnih članaka, tako i zbog toga što sam mnogo kvalitetnih blogova otkrila upravo zahvaljujući njemu. Omiljene rubrike su mi “Preporuka”, “Kafa” i “Ostalo”.

BeeShaper – odlična platforma za influencere, a blog je njen deo u kome možete pronaći dragocene savete na temu blogovanja i pratiti trendove u digitalnom svetu. Najviše volim tekstove o društvenim mrežama i preporuke dobrih knjiga. “Give and take” Adama Granta je knjiga zbog koje sam verna blogu BeeShaper. Blog vode najiskusniji blogeri sa naših prostora, koji su i učestvovali u pravljenju platforme. Što je i najbolja preporuka.

Cvećara online – fantastičan blog za sve ljubitelje cveća. Odrasla sam okružena cvećem, sobnim ili baštenskim. Blog sam otkrila zahvaljujući svojoj majci i njenim sobnim orhidejama. Od tada često posećujem ovaj blog, bilo da čitam o gajenju cveća ili uživam u prelepim cvetnim aranžmanima.

Cveta – zdrav magazin – sadrži tekstove koje obožavam jer verujem u lekovitost i terapiju cvetnim esencijama. Otkrila sam ga zahvaljujući prijateljici, a do tada sam lutala po raznim časopisima, tražeći članke na temu floriterapije. Vrlo koristan blog za one koji vole prirodne preparate.

Cat’s astrology – blog Katarine Vukomanović koji me osvojio iako ne volim astrologiju. Na njen blog me odveo članak iz časopisa i moja čitalačka radoznalost. Čitajući njene tekstove, upoznala sam astrologiju iz sasvim drugačijeg ugla i shvatila da to jeste lepa i korisna nauka kada se njome bave stručni ljudi. Katarina od astrologije pravi poeziju i fascinantan je njen pristup kojim opisuje kretanje zvezda koristeći citate iz najpoznatiljih književnih dela, čuvena umetnička dela poznatih slikara ili likove popularnih glumica.

Čarapice – blog mama Jasmine, posvećen roditeljstvu. Iz gomile drugih blogova sa istom temom izdvajaju ga njen specifičan pristup vaspitanju dece, kao i priznanje da majke nisu savršene i da često uče upravo od svoje dece. Njen blog često posećujem, jer i sama pribegavam sličnom pristupu u vaspitanju, a to je razumno roditeljstvo zasnovano na razgovoru i poverenju, bez batina i dresure.

Čarolijanje – simpatičan blog posvećen jogi, cveću i knjigama za decu, što me i privuklo na ovu adresu. Dopada mi se naziv i apsolutno odgovara blogu, jer iz tekstova zrače čarolija prirode i lepote života. Vrlo raspevan blog, koji mi popravlja raspoloženje.

Ćutolog jedini blog koji se našao na listi zbog specifičnog početnog slova. Blog vodi muškarac, koji na ironičan način opisuje savremene trendove. Nasmejale su me njegove pesme o teretani i muvanju devojaka, u kojima ismeva nabildovane momke, devojke koje daju prednost materijalnim stvarima, kao i političku situaciju u zemlji. Ako hoćete da se nasmejete, posetite njegov blog i “Pesme mojih ruku delo”.

Dragan Varagić – njegov blog je obavezna literatura za one koji bi da se profesionalno bave blogovanjem ili drugim biznisom na internetu. Te tekstove znam napamet i toliko vremena provodim na blogu da mu u najmanju ruku dugujem večeru. I nije jedini. Meni je dragocena besplatna pdf e-book “Blog osnove”. Ako neko zna kako napraviti blog koji zarađuje, to je svakako Dragan Varagić.

Dragana Đermanovićblog o poslovnoj primeni interneta. Dragana je jedan od suosnivača BeeShaper platforme koju sam pominjala. Obožavam njene tekstove o PR-u i primere iz prakse, tekstove iz oblasti edukacije, zatim njena razmišljanja, a posebno besplatnu pdf e-book “A Century of Spin” o odnosima sa javnošću.

Danica’s small worldtravel blog koji vodi Beograđanka koja je obišla 44 zemlje. Volim da čitam priče o njenim avanturama, a posebno mi se dopadaju tekstovi o raznim trikovima za pakovanje i o dokumentaciji potrebnoj za dobijanje viza u brojnim zemljama. Danica je spojila lepo i korisno i napravila odličan blog.

DonMarkoC – blog Marka Cvetkovića, zvaničnog blogera na ovogodišnjoj Spark.me konferenciji. Bavi se temama vezanim za internet marketing, putovanja i daje savete o ishrani. Omiljeni tekstovi su mi iz kategorije “Kao nešto stručno” na temu influencera i marketinga na društvenim mrežama.

Džepna Venera – Verin blog koji obožavam pa ne znam šta bih pre izdvojila. Uživam u čitanju njenih tekstova na temu inspiracije, života i kreativnosti. Zadivljujuće je i sa koliko ljubavi piše o rodnom Somboru, a tek trud koji je uložila da u kategoriji “Blogosfera” okupi sve blogere na srpskoj sceni je fascinantan. Zahvaljujući njoj, otkrila sam mnogo kvalitetnih blogova.

 

Đurđevak – blog Đurđe Damjanović, pozitivne devojke iz Valjeva. Ona piše o vrednim ljudima, njihovim životnim pričama i sudbinama. Vrlo inspirativan blog i jedini koji ima kategoriju “Srećne vesti”, u kojima beskrajno uživam.

Ella – inače ovo nije naziv bloga, već skraćeno ime blogerke koja ima tri bloga u kojima obrađuje različite teme. RukotvorinElla je blog o ručnim radovima koje i sama obožavam, ReceptElla je zbirka recepata koju sakuplja već 30 godina, a SvaštarElla je lični dnevnik sa životnim utiscima i bitnim događajima. Oduševila me je pažnjom koju poklanja svakom blogu i ljubavlju koju gaji prema ručnim radovima i kuvanju. Odličan primer kako se radi iz ljubavi.

Fitt.rs – odličan blog Nade Piliškić, posvećen zdravoj ishrani i radu na zdravlju i dobrom izgledu. Nadin blog je mešavina inspiracije i motivacije jer donosi mnogo ideja za zdravu isranu, kao i mnogo razloga da u tome istrajete. Radi se o izuzetnom stručnjaku iz ove oblasti – vrlo je posvećena izučavanju literature i njeni saveti utemeljeni su na proverenim izvorima. Odličan blog.

Grčki kutak – blog vode žene udate u Grčkoj, koje žive u Atini više od 20 godina. Savršeno mesto, koje okuplja ljubitelje Grčke i koje treba posetiti pre nego što odlučite o destinaciji za letovanje i uputite se na odmor. Blog je posebno zanimljiv jer otkriva male tajne grčke kulture i najpoznatijih letovališta koje prosečnom turisti nisu dostupne. Obožavam ovaj blog.

Gaga blues – blog koji sam pročitala za jednu noć. Oduševila me Tamara, majka četvoro dece koja živi i radi u Pragu. Piše o svakodnevnom životu i problemima sa kojima se svako od nas suočava, ali na posebno duhvit i harizmatičan način. Razvodi se, ostaje bez posla, zapošljava se, vodi decu u školu, kažnjava i vaspitava… i ne skida osmeh s lica. Najtoplija preporuka za čitanje bloga koji ima za cilj da vas nasmeje, ali i natera na razmišljanje.

Hleb i lale – još jedan blog koji donosi odlične recepte. Autor bloga je Nevena, a njeni recepti su odlični za vegeterijance i ljude koji uživaju u zdravoj hrani. Blog mi je bio posebno koristan u vreme kad je moja majka bila na režimu bezglutenske ishrane. Inspirativan blog, koji donosi mnogo neobičnih recepata koje nećete pronaći na drugim mestima.

Istok Pavlovićbog otac internet marketinga i po mom mišljenju najveći autoritet u ovoj oblasti. Njegove tekstove znam napamet i blog posećujem gotovo svakodnevno, a večera je najmanje što mu, kao i Varagiću, dugujem. Zaista sam mnogo naučila čitajući Istokove tekstove. Ukoliko se do sada niste sretali sa ovim blogom i ne znate odakle da krenete sa čitanjem, savetujem da prvi tekst bude “Ultimativni vodič kroz digitalni marketing – sve na jednom mestu”. Blog je raj za ljubitelje internet marketinga i dragocena baza znanja.

Ivan Bildi – odličan blog za one kojima je Facebook oglašavanje potrebno i korisno u bavljenju nekim poslom. Kroz tekstove i video snimke, Ivan vas uvodi u svet marketinga na društvenim mrežama i otkriva male tajne koje pomažu da što bolje iskoristite prednosti društvenih mreža. Njegove savete obožavam i rado primenjujem u praksi.

Igor Tomić – još jedan stručnjak iz oblasti internet marketinga. Našla sam vrlo korisne savete o SEO, korišćenju društvenih mreža, o alatima za WordPress, ali su mi omiljeni tekstovi o affiliate ili partnerskom marketingu. Detaljni su i sveobuhvatni, sa korisnim linkovima.

Ivanino blago blog o pričama iz života deteta sa posebnim potrebama o kome brine Ivana, inače samohrana majka. Trebalo bi svi da posete ovaj blog i uvere se u fascinantnu snagu majke koja se bori za svoje dete. Kad pomislite da su vaši problemi najveći na svetu i nerešivi, Ivanina priča će vas ubediti u suprotno. Naklon do poda ovoj hrabroj ženi.

Jovana Miljanović – blog fenomenalne Jovane, koja je jedan od glavnih “krivaca” što ovaj blog uopšte postoji. Njeni tekstovi sadrže mnogo korisnih saveta na temu blogovanja, inspiracije, započinjanja posla od nule, motivacije, produktivnosti. Omiljeni tekstovi su mi na temu pretvaranja hobija u posao, a inače većinu znam napamet.

Jelena Pantić – blog koji će svakako poboljšati vaš kvalitet života. Jelena će vas naučiti onome što je najbitnije: kako da volite sebe. Vrlo često posećujem njen blog. Ima zanimljiv stil pisanja i način obrađivanja tema. Bilo da koristi anegdote, vežbe ili metafore, nateraće vas da se sve češće vraćate kako sebi kao najvažnijoj osobi u životu, tako i njenom blogu. Obožavam njen “Vodič za srećniji život” i povremene newslettere sa smernicama za lepši život.

Jedan frajer i bidermajer – neobičan blog kreativne Ivane o inspirativnim i neobičnim venčanjima, o najbitnijim trenucima u kojima se dva života pretaču u jedan zajednički, o trenucima ljubavi, darivanja i nesebičnog davanja. Ivana pomaže mladencima u organizovanju venčanja iz snova i uspešna je u tome. Obožavam njen blog, a vrlo često inspiraciju nalazim upravo tu. I ako se nekada odlučim na korak kojim ću ozvaničiti svoj nezvanični brak, Ivani bih poverila organizovanje svog venčanja iz snova. Priznajem, ponekad maštam o svom savršenom venčanju.

Kad ona vodi – zanimljiv blog koji vodi Tatjana, uspešna poslovna žena koja svuda stiže zahvaljujući dobroj organizaciji vremena, o čemu najčešće i piše. Njeni saveti su dragoceni ženama koje bi da u moru obaveza pronađu preko potrebnih pet minuta za sebe. Volim njene “Iskre utorkom” i “to do” liste koje sama kreira. Delimo strast prema planerima.

Kakav film – blog namenjen ljubiteljima kinematografije, bogat recenzijama vrsnog filmoljupca. Ovaj blog posećujem kada želim da pogledam dobar film. Preporuke su verodostojne i vrlo korisne. Moj predlog ukoliko vam ponestane ideja za izbor filmova.

Kreativno pisanje – blog na kome sam našla neprocenjive savete na temu kreativnog pisanja. Najviše mi se dopadaju tekstovi o storytellingu ili takozvanom pričanju priča. Beskrajno uživam u savetima o pisanju dobrih priča i o likovima i događajima koji priču čine zanimljivom. Preporuka za sve koji bi da se bave pisanjem.

Kreativice – blog koji podstiče kreativnost i iza koga stoji jedna srpsko-slovenačka porodica. Najviše volim da čitam tekstove o dekoraciji i igrarijama. Posećujem ga kada mi ponestane ideja za igru sa mojim mališanom, pogotovo u danima koje provodimo u kući.

Koe ima po grad – šta god vam rekla o ovom blogu, neću uspeti da ga opišem onako kako zaslužuje. Blog vodi Leskovčanin čiji identitet nije poznat. Verujte, Leskovčanka sam i to je najveća enigma i urbana gradska legenda. Blog piše na dijalektu i opisuje situacije sa kojima se Leskovčani svakodnevno suočavaju, ali na neverovatno komičan način. Jedini blog koji me natera da se smejem na sav glas i da mi krenu suze od smeha. Može da mi popravi raspoloženje u sekundi, a pratim ga od samog nastanka. Leskovčani s nestrpljenjem očekuju nove tekstove i vrlo je popularan ne samo među sugrađanima, već i među onima koji ne poznaju dijalekat.

Liliputanke – blog iza koga stoje Martina i Aida, fantastične devojke koje pišu o običnim stvarima na neobičan način. Tekst koji me privukao je o čitanju knjiga, beskrajno koristan i zahvaljujući njemu sam pročitala osam knjiga od početka godine. Čitanje mi je postalo rutina.

Labilna – blog do koga me dovela preporuka prijateljice. Otkrila sam ga pre nekoliko dana i jedva se odvojila od njega. Nisam naišla na blogerku koja piše na tako duhovit način. Jednostavno, smeh je zagarantovan, a često će vas naterati i da se zamislite. Piše o svakodnevnim dogodovštinama na totalno drugačiji način, krajnje zabavan i humorističan.

Laste lete – Marijin blog je prvi modni blog u Srbiji. Po svemu je specifičan i poseban, kao i pristup blogerke temama koje obrađuje. Marija ruši definiciju savremenog modnog blogera koji je rob selfi fotografija i poziranja u skupim krpicama. Ona modu doživljava kao umetnost i tako se i ophodi prema njoj. Njene fotografije su umetničke, jedinstvene i stilizovane.

Lolamoj omiljeni online časopis, poseban po svemu. Teme obrađuje na poseban način, emocije zrače između redova, a kvalitet pisanja je na zavidnom nivou. Magazin koji je inspirativan, prepun ideja i korisnih informacija. Lola piše bez dlake na jeziku, iskreno i otvoreno. Često me nasmeje, ponekad rastuži i ali me uvek oduševi.

Luftika – još jedan odličan online magazin. Mnogo korisnih članaka sa raznim temama. Omiljena rubrika mi je “Top 10”.  Ponekad sate provedem čitajući ga.

Ljubitelji trivaga – fenomenalan travel blog posvećen ljubiteljima putovanja i Trivago sajta. Inače jedan od meni omiljenih travel blogova, jer sam fan i čest posetilac sajta Trivago. Često se oslanjam na njihove preporuke i recenzije u odabiru hotela i turističkih destinacija i do sada se nisam pokajala. Savršen blog za planiranje porodičnih odmora.

Može i ovako – neponovljiva Jelena Radovanović, glavni krivac za ovaj spisak blogova, jer sam upravo kod nje naišla na tekst koji blogere početnike upućuje na čitanje blogova kao odličnog načina savlađivanja tehnike blogovanja i pisanja. Tekstove uglavnom znam napamet, od neprocenjivog su značaja kako za freelancere, tako i za influencere. Šta god vas zanima na temu pisanja, blogovanja i freelance poslova, Jelena ima odgovor. Vrstan stručnjak i odlična blogerka.

Milan Stojković – bloger čiji su saveti od velikog značaja, naročito za one koje zanima marketing u turizmu. Vlasnik je jednog od najpoznatijih turističkih sajtova “Turizam i putovanja”, uspešan bloger i internet preduzetnik. Obožavam njegove tekstove na temu naprednog internet marketinga u turizmu, jer sam i sama zaljubljenik u iste.

Marina Nikolić – žena na čijem blogu provodim najviše vremena. Konkretni saveti za blogere,  od sajtova sa besplatnim fotografijama, preko alata koji olakšavaju i unapređuju kvalitet bloga, do uspešnog oglašavanja na društvenim mrežama.Vrlo koristan i edukativan blog koji vam od srca preporučujem, bilo da počinjete sa blogovanjem ili imate neke nedoumice u vezi bloga.

Maja Vučković – blog koji obiluje savetima za blogere i samostalne online preduzetnike. Maja se bavi web dizajnom i njeni saveti su pravo blago pri brendiranju i izradi vizuelnog identiteta. Blog koji takođe često posećujem i trudim se da primenjujem njene savete.

Mario Pilarstručnjak iz oblasti internet marketinga i oglašavanja na društvenim mrežama. Njegovi saveti su posebno važni ljudima koji se bave prodajom na internetu. Omiljeni tekstovi su mi na temu neuromarketinga i izrade uspešnog  biznis plana.

Milan Maglov – još jedan vrstan poznavalac marketinga na društvenim mrežama. Njegove tekstove na temu oglašavanja na Instagramu posebno pažljivo čitam. Koji god tekst pročitali ili primenili njegov savet, nećete pogrešiti jer je njegova stručnost na zavidnom nivou.

Milosblog – blog Miloša Petrovića, uspešnog web preduzetnika i blogera. Njegov rad pratim duže vreme i oduševljava me svojim znanjem i profesionalnošću. Obožavam njegove tekstove o pokretanju i vođenju uspešnog web biznisa. Vlasnik je sajta “Wellness&spa centri Srbije” i autor travel bloga “Putuj.rs”. Njegov rad i uspeh su dovoljna inspiracija za početnike.

Moji mali svetovi – jedan od blogova koje vodi Miljana, talentovana i kreativna blogerka. Ovaj blog je posvećen svakodnevnim sitnicama kje ulepšavaju život. Vrlo je inspirativan i pun ideja, naročito kada tražite unikatan i savršen poklon za vama bitnu osobu. Drugi blog “Miljanine legende” je posvećen pisanju poezije i priča o ljubavi, a treći “Polica puna priča” je blog sa prelepim pričama o raznim životnim temama.Uživam u “Čajanki sa Miljanom” na kraju svakog meseca. Ćaskamo o brojnim temama i svakog meseca pijemo druge čajeve.

Majusovi putopisi – fantastičan travel blog koji budi želju za putovanjem. Vodi ga devojka koja krajnje neobično i zanimljivo opisuje destinacije koje posećuje, a njeni tekstovi prožeti su dozom romantike. Posebno mi se dopada to što piše o galerijama i kulturnim dešavanjima u Beogradu i što ima dosta tekstova posvećenih otkrivanju zanimljivih mesta u Srbiji.

Mama iz magareće klupe – fenomenalna Milena, bloger, budući lekar i ponosna majka “četiri smotuljka sreće”. Božanstven blog koji opisuje svakodnevne izazove roditeljstva, humoristične situacije koje je nemoguće izbeći i čestu dilemu u ispravnom donošenju odluka. Roditeljstvo je upravo onakvo kakvim ga Milena opisuje: iskreno i bez ulepšavanja, puno izazova, dobrih i manje dobrih dana, ali utemeljeno na beskrajnoj i najiskrenijoj ljubavi.

Moje virtuelno potkrovlje blog o ručnim radovima. Najčešće čitam tekstove o dekupažu kojim se i sama bavim. Posećujem ga u potrazi za savetima ili idejama za dekupažiranje. Podstiče kreativnost i volim da provodim vreme upijajući saznanja sa ovog bloga.

Moj neseser – Jelena je prava riznica znanja kada je u pitaju kozmetika, nega kože, kose i tela. Volim sve njene tekstove i trudim se da se pridržavam njenih saveta. Vrstan je poznavalac preparata korisnih za negu i dobre šminke.

Na rupi saksija – zanimljiv blog Jane Drenovac koja vrlo inspirativno piše o putovanjima. Nema mnogo tekstova, ali ima drugačiji pristup u opisivanju destinacija i ljudi koje sreće na svojim putovanjima. Kada sam čitala putopis o Indiji, činilo mi se da sam i sama tamo. Slikovito opisuje predele i događaja i daje mnogo informacija.

Negoslava i Negoslavljebogati, vrlo sadržajni blogovi Negoslave Stanojević. Mislim da nema bloga sa različitijim temama. Negoslava piše o kreativnim ženama koje se bave ručnim radovima, njene priče su neverovatno interesantne, a pogotovo pisanje na zaplanjskom dijalektu. To su ujedno i moji omiljeni tekstovi na njenim blogovima, mada možete naći još mnogo zanimljivih tema i još zabavnijih tekstova.

Njuz blog koji je verovatno svima dobro poznat i spisak bez njega bi zaista bio nepotpun. Humor, ironija, sarkazam, realnost, zabava…

Organ vlastionline ženski magazin, delo Ivane Ćirković, koja je stručnjak u objasti internet marketinga i autor bloga “Ivana Ćirković”. Njen časopis će vas zabaviti i informisati o aktuelnim temama, a blog će vam pomoći da shvatite suštinu internet marketinga na praktičnim primerima. Obožavam njene infografike i to mi je ujedno omiljena kategorija na blogu.

Oboji život – blog posvećen kozmetici o kojoj piše školovana i edukovana žena, koja je svu svoju ljubav i znanje satkala u tekstovima i savetima. Moja omiljena kategorija je “Uradi sam” sa receptima za prirodne kozmetičke preparate koje možete napraviti sami. Koristim nekoliko preparata napravljenih po njenim uputstvima i prezadovoljna sam.

Putovanje sa ukusom – izuzetna kombinacija travel i gastro bloga koji vodi Suzana Jovanović. Sa svake destinacije koju poseti, Suzana donosi recepte karakteristične za to mesto. Na njenom blogu vas očekuje pregršt recepata i destinacija iz celog sveta. Volim njen blog i često ga posećujem.

Priče sa dušom – briljantan Nenad Blagojević na svom blogu donosi najlepše priče iz života običnih, a posebnih ljudi. Čitajući njegove tekstove, upoznaćete talentovane, kreativne, vredne, posebne i zaista divne ljude koji se bave nesvakidašnjim poslovima, davno zaboravljenim zanatima ili su od naizgled uobičajenih poslova napravili nešto novo i drugačije. Definitivno moj omiljeni blog, na kome nisam propustila nijedan tekst i sa koga crpim inspiraciju. Nenad je blogu udahnuo dušu, pišući o ljudima i njihovim sudbinama.

Posna jelablog koji olakšava pripremu posnih slava i obroka u vreme posta. Beskrajno sam zahvalna autoru ovog bloga na idejama i receptima za pripremu posnih jela. Žene koje slave posnu slavu znaju koliko priprema slavske trpeze može da bude zahtevna, a jela istovetna. Dopadaju mi se i tekstovi o lekovitom bilju, s obzirom na to vrlo rado pribegavam upotrebi preparata na bazi bilja.

Rokselanin kofer – neobičan blog čiji je autor Nataša Ilić, novinar po zanimanju. Njen kofer čuva uspomene i putopise sa raznih destinacija iz Srbije i sveta, preporuke za knjige koje vredi pročitati, poneki recept i priče koje vraćaju u prošlost. Njena strast je pisanje o Beogradu, a moji omiljeni tekstovi su iz kategorije “Prašina na koferu”, jer nema mnogo blogova koji pišu o nekim davnim, zaboravljenim a tako dobrim vremenima.

Snovi u koferima travel blog kreativne Jelene Bašević, koja vrlo specifično piše o mestima koje je posetila, a koja je još jedan od “krivaca” što ovaj blog uopšte postoji. Njeni tekstovi opisuju promenu koja se dešava ljudima dok putuju i upoznaju druge svetove i kulture. Pored putopisa, naći ćete i brojne tekstove na temu inspiracije i kreativnog pisanja koje rado čitam i koji su mi omiljeni na njenom blogu.

Skitarnik – blog Blaženke Vesić koji obožavam. Blaženka piše vrlo korisne tekstove o zaradi pisanjem i radu od kuće. Ne bih mogla da izaberem omiljeni tekst, jer uživam u čitanju apsolutno svega što piše. Najčešće posećujem kategorije “Glasno razmišljam” i “Zarada pisanjem”, jer obiluju korisnim savetima. Blog koji me inspiriše i motiviše.

Slučajni bloger – Olja Ristić je sve samo ne slučajni bloger. Žena talentovana za pisanje koja je objavila zbirku poezije “Snovi i beleške”. Njenim recenzijama književnih dela beskrajno verujem i ujedno su moji omiljeni tekstovi upravo na tu temu, a preporučujem i tekstove iz kategorije “Stvaran svet oko mene-tekuće teme”. Koristan i sadržajan blog.

Slurporama&Cutensilsblog Male Iv, inače vrhunskog grafičkog dizajnera. Ne piše o temama vezanim za struku, već znanje koristi za pravljenje božanstvenih fotografija koje me očaravaju. Obožavam da pratim njene profile na Instagramu i Pinterestu. Teme kojima se bavi brojne su i različite, a svakoj prilazi na poseban način i pažljivo je obrađuje. Uživam u njenim fotografijama, kao i tekstovima o ručnim radovima kojima upotpunjuje praznike, o umetnosti, knjigama, čajevima… Posebno me oduševljava njena kreativnost koja dolazi do izražaja u kreiranju wallpapera. Sve preporuke za blog koji je vrlo sadržajan, kreativan i beskrajno inspirativan.

Stefan Gajićvrhunski poznavalac internet marketinga, dobro poznati stručnjak koga niko ne poznaje. Zabavne su fore na temu “ko je Stefan Gajić”, jer se nikada ne pojavljuje na skupovima i stručnim seminarima. Kada je u pitanju rangiranje članaka, biću mu večito zahvalna. Njegove tekstove znam napamet i zaista su mi beskrajno korisni.

Sandra Prvulović – blog koji vodi uspešna poslovna žena. Zalaže se za lični i profesionalni razvoj pojedinaca kroz rad na sebi. Čvrsto veruje u to da kvalitet života zavisi isključivo od nas samih. Piše na temu građenja uspešne karijere, samoobrazovanja i sticanja znanja i veština. Omiljeni i meni vrlo korisni tekstovi su iz kategorije “Menadžment”.

ŠtiklaKafaKravatatravel blog Saše i Ana Marije, bračnog para koji uživa u svojim avanturama i medenom mesecu koji nikad ne prestaje. Uživaju u ljubavi, zajedničkim trenucima i putovanjima. Ukoliko vam je potrebna inspiracija za romantično putovanje, njihov blog je prava adresa.

Šmizletina – beskrajno zabavan modni blog čiji je autor majka dvoje dece. Pregršt saveta o kozmetici, kvalitetnoj šminki i preparatima za negu lica i tela. Moji omiljeni tekstovi su na temu trudnoće i nege tokom nje.

To sam ja blog posvećen emotivnom, duhovnom rastu, ličnom i profesionalnom razvoju koji vode Milana i Ana. Milana piše o promeni kao bitnom faktoru u poboljšanju kvaliteta života, a Ana deli iskustva o tome koliko je značajan rad na sebi i kako da kreiramo lepši život kojim ćemo biti zadovoljni. Volim da čitam tekstove i jedne i druge blogerke i smatram da bi svako trebalo da pročita bar jedan tekst sa njihovog bloga.

Tamovamo blog o putovanjima koji uredno popunjava Irena Jerković, inače novinar po zanimanju. Sadrži mnogo korisnih informacija i prelepih fotografija sa različitih destinacija. Njeni putopisi su vrlo slikoviti i sadržajni pa sam nakon čitanja putopisa iz Maroka, uvrstila ovu magičnu zemlju na listu top 50 destinaciija koje moram da posetim do kraja života.

Tortelina – još jedan odličan gastro blog sa brojnim receptima. Na ovom blogu bih izdvojila recepte za slatkiše, kojih ima zaista mnogo i vrlo su privlačni.

Tallasiblog koji bih izdvojila zbog satiričnih priča. Jedan od retkih blogova koji ima satiričnu notu, a meni jedan od omiljenih stilova pisanja. Ima mnogo zanimljivih, šaljivih i interesantnih priča, a “Izmišljologija” je moja omiljena kategorija.

Utisci sa putovanja – definitivno jedan od najboljih i najsadržajnijih blogova o putovanjima. Autor bloga je Ana Asanović, fenomenalna devojka koja uživa u putovanjima i nesebično deli svoje bogato putničko iskustvo. Najviše volim da čitam njene savete za putovanja, vesti iz sveta turizma i putovanja i zanimljivosti o putovanjima.

Uradi sama – neverovatno kreativan i praktičan blog o korisnim stvarima: dekoraciji, unikatnim poklonima za posebne osobe i prilike i još mnogo toga. Blog pleni idejama i inspiracijom.

Vesnik proleća – blog nadarene Andrijane, čija su specijalnost lepe fotografije, a kojih je pun njen profil na Instagramu. Rado čitam njene savete za pravljenje dobrih fotografija. Omiljeni su mi tekstovi na temu oglašavanja i kreiranja kvalitetnog sadržaja na Instagramu. Pored nje sam i zavolela ovu društvenu mrežu, prema kojoj sam imala neku vrstu averzije. Andrijana promoviše korišćenje Instagrama u poslovne svrhe, a i sama je uspešna u tome.

Vasić Miloš – mladi preduzetnik koji se bavi dropshippingom. Njegov blog je odlična polazna tačka za one koji bi da se bave dropshippingom, a ne znaju o njemu ništa. Pogodan je i za one koji bi da unaprede svoje poslovanje. Miloševi tekstovi donose pregršt saveta iz prve ruke, koji se zasnivaju na iskustvu u ovom, još uvek nedovoljno poznatom, biznisu na internetu

Zemlja knjiga blog o knjigama čiji je autor Lana, knjigoljubac i poznavalac književnih dela. Na blogu možete naći odlične preporuke za čitanje dobrih knjiga, utiske o pročitanim knjigama, zanimljivosti i vesti iz sveta književnosti. Posećujući Lanin blog, spisak knjiga koje ćete želeti da pročitate biće prilično dug.

Zeleni Akaidblog neverovatno kreativne i talentovane Lole, koja piše bez dlake na jeziku. Oduševila me je serijom tekstova o Santoriniju, u kojima je iznela svoje mišljenje bez imalo uvijanja. Njoj se Santorini nije dopao. I tačka. Lola se bavi izradom ručnih radova, a slikanje na svili je njena uža specijalnost. Njeni radovi su kreativni, inspirativni i unikatni. Od jednobojnih svilenih marama Lola pravi čaroliju i oživljava ih bojama.

Zverko blog o marketingu i biznisu koji vodi Daro Vidić, stručnjak u ovim oblastima. Blog je edukativnog karaktera, korisnih sveta je zaista mnogo, a tekstovi koji se meni najviše dopadaju su iz kategorije “Biznis/Startup”.

Ženski poslovni kutak – blog koji vode poslovne, uspešne žene. Teme su: blogovanje, online marketing i biznis. Meni je ovaj blog inspirativan jer na njemu često mogu naći tekstove koji donose brojne predloge i ideje za postove na blogu. Ima mnogo korisnih saveta i na temu organizacije, freelance poslova i o započinjanju sopstvenog biznisa.

ŽMKcommunity – fantastičan blog, koji će vam pomoći da budete uspešni u svom poslu. Sadrži savete o pisanju, marketingu, blogovanju i o tome koje greške najčešće pravimo u poslovanju, uz predloge o tome kako ih izbeći. Većinu tekstova znam napamet i trudim se da savete primenim u praksi, iako sam na samom početku svoje blogerske karijere.

 

U Srbiji ima mnogo blogera (još niko nije utvrdio njihov tačan broj) i unapred se izvinjavam svima koji se nisu našli na spisku, a biće vremena da upoznam i ostale kvalitetne blogove.

Uskoro vas očekuje drugi deo teksta, ABECEDA blogovanja, koji će sadržati spisak osnovnih blogerskih termina i korisne tekstove za svaki.

 

45
Leave a Reply

28 Comment threads
17 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
28 Comment authors
  Subscribe  
Notify of

sve pohvale

sve pohvale za blog

Jelena Djukic

Draga Jelena,

hvala na tako divnom predstavljanju. Simpatije su uzajamne :).

LaBiLnA

Opalaaaa! Vidim ja ovih dana meni skočila čitanost sa 4 na 5 persona, još malo pa k’o servis za ručavanje. Obradujem se, popijem čašu vode da se smirim, eheeej povećala mi se popularnost za dvajespetposto, BDP da mi pozavidi ozbiljno. Uđem na tvoj blog, i logično, prvo skrolujem do slova L. Pomislih u sebi (ovo ide sada u onom oblačiću): “što da traćim vreme ako mene na tom spisku nema, nemam ja vremena da čitam o anonimusima jer će mi rijaliti za cirka 10 minuta”, kad ono – ja na spisku (!?!) I tu se zbunim. Šta sad upm? I… Read more »

Katarina V.

Draga Jelena,

Da mi poznanica nije poslala tekst, ne bih ni znala (ni za Vaš blog, a ni mnoge navedene) … Hvala Vam što ste me ubacili u impresivnu listu blogova! Čitamo se!