Srpska blogosfera je riznica kvalitetnih i zanimljivih blogova. Pravi je rudnik bogat znanjem, informacijama i lepim tekstovima, ali je još nedovoljno istražena. Zaista je uživanje otkrivati nove blogove koji čitaocima nude pregršt tekstova o raznim temama.

Sa zadovoljstvom vam predstavljam drugi deo liste blogova koje sam otkrila zahvaljujući prvom delu, a koji možete pročitati ovde.

Drugi deo moje liste sadrži fantastične blogove o književnosti, rukotvorinama, receptima… Protkana ličnim iskustvima, od toga koji film da pogledate, do toga gde da uradite servis mobilnog telefona. Sadrže mnogo kreativnosti, inspiracije, zahvaljujući kojoj su nastali, ali i koju podstiču, lepih reči i dragocenih saveta zasnovanih na učenju, znanju i iskustvu blogera.
S  obzirom na to da sam tek počela istraživanje, verujem u to da ću vrlo brzo imati kvalitetan materijal i za treći deo spiska srpskih blogova. I radujem se tome
.

ABC Amirilis online – odličan blog Dragane Amarilis, koja je profesor nemačkog i engleskog jezika. Blog nudi pregršt lekcija i saveta za učenje engleskog, nemačkog i srpskog jezika i jedan je od najposećenijih blogova ove vrste.

AleksandraNM – autor je nekoliko blogova, piše fantastične kratke priče i zalaže se za biciklistički Beograd. Njene teme su fantastika, politika, komentari stvarnosti… Pisac posebnog senzibiliteta.

Arh in green – odličan primer korporativnog bloga koji vodi Nataša Komljenović, vlasnica istoimene firme. Dopada mi se zato što  se zalaže za korišćenje prirodnih elemenata u enterijeru i temeljno istražuje Biofilni koncept arhitekture i dizajna. Na blogu ima mnogo tekstova o zelenoj arhitekturi i njenim prednostima.

Astrogrineta – blog čiji je autor Radica Milovanović, vrsni poznavalac astrologije. Dopao mi se njen stil pisanja. Vrlo ležerno i razumljivo opisuje astrološke pojave, a često koristi i stihove poznatih pesama pri izradi horoskopa. Većina nas povremeno zaviri u horoskop, bilo da veruje ili iz radoznalosti. Radica je nedavno objavila prvu knjigu od životnih priča sa bloga.

Alisa u zemlji luda – blog čije ime autorke nisam uspela da saznam. Piše o svakodnevnim temama i problemima na vrlo poetičan način, iskreno i otvoreno. Nesvakidašnji stil pisanja, lagan, čitljiv i romantičan. Odličan blog.

A little run away – autorka bloga je Isidora Đolović, istinski ljubitelj književnosti, kinematografije, pop-kulture i muzike. Zalaže se za promovisanje nepravedno zaboravljenih vrednosti i čvrsto zastupa svoje stavove.

Anglozine – online magazin o književnosti, pozorištu, muzici, filmu… Pokrenula ga je grupa studenata Filozofskog fakulteta iz Novog Sada. Odličan časopis koji piše o kreativnosti, aktuelnim kulturnim dešavanjima, recenzijama književnih dela

Ana2cats – blog Ane Janković, čijim recenzijama kozmetičkih preparata veruje veliki broj žena. Pored tekstova o modi i lepoti, na blogu ćete naći i zanimljive tekstove o životu, porodici, roditeljstvu, ručnim radovima, kao i recepte iz Anine kuhinje.

Bitno i nebitno – interesantan blog Nede Petronić koja piše o životnim temama, porodici, sreći… Meni je posebno zanimljiva kategorija “Dečiji svet” u kojoj piše o dečijim aktivnostima, ishrani… o svemu što je vezano za odrastanje dece.

Babe i dede – blog Aleksandre Perić. Piše poeziju i prozu. “Ni ego izanđalih matoraca, kao ni vaš, nije imun na popularnost” – kaže u uvodnoj reči pa uz preporuku ovog bloga ide i poziv da ga lajkujete, jer, kao i velika većina blogera, voli interakciju sa čitaocima, makar na ovaj način.

Budi lepa – blog čiji je autor Ljiljana, novinarka zaljubljena u kozmetiku i negu. Ljiljana ima bogato iskustvo u istraživanju delotvornih sastojaka kozmetičkih preparata, brojne saradnje sa najpoznatijim brendovima i česte intervjue sa stručnjacima iz oblasti estetske hirurgije i dermatologije. Njeni saveti su značajni za izbor prave kozmetike i rešavanje konkretnih problema sa kožom.

by Danijela – blog Danijele Vojnović, koja je postala zapažena u blogosferi po tome što se zalaže za negovanje i ukrašavanje prirodnih nokriju, nasuprot trendovima modne industrije koja je propagirala njihovo veštačko sređivanje. Tvorac je brenda “Venti tu”, čija je misija proizvodnja preparata za negu prirodnih noktiju. Njen brend je svrstan u top 5 biznis ideja za 2017. godinu. Jedan je od meni najdražih blogova sa korisnim savetima pomoću kojih prirodne nokte, kojima i ja dajem prednost, možete urediti poput profesionalaca, a u kućnim uslovima.

Bebika – blog Danijele Milovanović, supermame i superžene iz Aranđelovca. Fascinantan je broj tema koje Danijela obrađuje. Dugo nisam “srela” ženu sa toliko interesovanja: putovanja, knjige, filmovi, pozorište, recepti

Bibliotekaxv – blog Tatjane Taubner Gajić, profesorke književnosti, koja neguje lepu pisanu reč na vrlo zanimljiv i sasvim originalan način. To se i ne može lako objasniti pa vam preporučujem da pročitate bar jedan njen tekst, što je dovoljno da proverite koliko vam se dopada ovakav stil pisanja.

BIO Prostor – blog Marine Erceg na kome možete pronaći zdrave, a ukusne recepte koje kreira i priprema u svojoj BIO Prostor kuhinji. Nastali su iz težnje da unapredi svoje zdravlje i želje da stvori dobre navike u ishrani svoje dece. Priprema ih sa pažljivo biranim namernicama, pa su svi bez aditiva i konzervansa, veštačkih boja i zaslađivača. Uverite se i sami u jednostavnost pripreme istih!

Cosmoholic – blog čiji je autor Anđelija Stojanović, zaljubljenik u kozmetiku, psihologiju, putovanja i marketing. U tekstovima iznosi mišljenje i zaključke do kojih je došla isključivo svojim iskustvom. Mlada je blogerka koja je ostvarila brojne saradnje sa najpoznatijim kozmetičkim brendovima.

CV – Carolina Vitae – novinar, prevodilac, sekretarica i žena koja se može pohvaliti priznanjem za svoje peglanje od nekoga ko je veoma škrt na priznanjima. Nišlijka u Valjevu, koja je jedno vreme živela u Italiji – sasvim dovoljno za bogat kolorit tema, u poeziji i prozi, koje nudi na svom blogu.

Cake dobrog kuvanja – blog koji je kao goste okupio ekipu sjajnih blogera. Očekuju vas provereni recepti, zanimljive informacije iz sveta gastronomije i kulinarski trikovi koje sa vama dele iskusne domaćice i vrhunske kuvarice.

Čitanje sa decom – blog Valerije Emem, koja je spojila ljubav prema čitanju i ljubav prema deci. Odličan blog za roditelje sa savetima kako i šta čitati deci. Oduševljena sam idejom ove kreativne žene i knjigoljupke.

Čarobna kuhinjakuvar namenjen osobama sa dijabetesom, čiji je autor Violeta Orešković Ćurčić. Iako se ne radi o klasičnom blogu, sigurna sam da će mnogima biti od koristi. Dijabetes je moderna bolest s kojom se suočava veliki broj ljudi, a ovaj kuvar sadrži mnogo korisnih tekstova i recepata namenjenih kvalitetnijem životu dijabetičara.

Dnevnik virtuelnog asistenta – odličan blog o poslovanju preko interneta i online marketingu. Autor bloga je Slađana Rajević, koja se  bavi poslom virtuelnog asistenta. U tekstovima deli svoja znanja i iskustva o poslovanju preko interneta. Vrlo koristan blog za sve koje zanima online biznis.

Doly Style – blog Lidije Gajić koja je strastveni zaljubljenik u pisanu reč, knjige, film, umetnost… Na blogu ima zanimljivih tekstova o blogovanju, knjigama, radnim navikama

Dušan Krtolica – blog na kome možete pratiti sve aktivnosti mladog umetnika Dušana Krtolice. Izuzetno talentovani umetnik koji u svojim crtežima oživljava svet flore i faune.

Dare to wear – lifestyle blog Katarine Mitić. Pored saveta o modi, lepoti i kupovini, očekuju vas i preporuke zanimljivih knjiga i dobrih filmova.

Duledudule – profesor biologije koji sjajno piše. I usput svira. Zahvaljujući valjda svim tim interesovanjima, njegovi tekstovi imaju neku posebnu notu i pitku čitljivost.

Dugmence – blog kreativne Kristine Kecman. Tekstilna umetnost je glavna tema bloga, dok tekstovi opisuju razne tehnike koje Kristina koristi za kreiranje unikatnih odevnih predmeta.

Drangulije – blog posvećen ručnoj izradi sveća i svećnjaka. Vrlo inspirativan za ljubitelje ručnih radova.

Draganka Art – odličan blog o slikanju na svili. Obožavam kreativne radove ove vrste i uživam da čitam o tehnikama koje se primenjuju. Vrsne slikarke prave umetnost od svilene marame.

DedaBor – odličan blog Vladimira Stankovića. Obrađuje brojne teme iz različitih oblasti, a meni se posebno dopadaju tekstovi posvećeni upravljanju ljudskim resursima.

Drveni advokat – blog koji se bavi najrazličitijim temama. Deca, književnost, biciklizam, volontiranje… samo su neke od tema.

Detozin – blog čiji je autor Miodrag Ristić. Na blogu je mnogo zanimljivih tekstova, a posebno bih izdvojila one iz kategorije “Sam svoj gazda u 100 lekcija”.

Deni putuje – travel blog Danijele Surtov. Zanimljivi putopisi iz evropskih gradova i tekstovi o postcrossingu, odličnom hobiju za ljubitelje razglednica.

Đurovski – blog o receptima i putovanjima. Autor bloga je Mirjana Đuričić Ljubović, zaljubljenik u kuvanje i putovanja.

eXperiment – blog Miljana Ristića koji je objavio šest knjiga. Pored toga, piše i recenzije muzičkih albuma, filmova i knjiga. Zanimljiv i sadržajan blog.

Eniax – blog čiji je autor Nebojša Radović, od koga ima šta da se nauči. Bio je učesnik na raznim projektima i sarađivao je sa poznatim kompanijama, a sve to zahvaljujući blogu. Njegova specijalnost je predstavljanje kompanija na internetu, a posebno na društvenim mrežama.

Evo bloga moga – blog Zorice Paunović koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Poezija i proza ove pravnice po struci i multimedijalne umetnice po vokaciji, dotiču se naše svakodnevice, naše prošlosti (odlično piše i na dijalektu), a budućnost je sadržana makar između redova. Autor je nekoliko knjiga.

Events in Serbia – autor bloga je Dragica Novaković, veliki zaljubljenik u planiranje, organizaciju, promociju i upravljanje događajima. Blog je nastao kao spoj ljubavi prema pisanju, dizajnu i turizmu, a osvrće se i na svakodnevne događaje.

EX-YU muzika – blog koji je raj za ljubitelje ove vrste muzike. Sadrži mnogo informacija o izvođačima, njihovim albumima i sviranju raznih instrumenata.

Fimski hitovi – blog o filmskim recenzijama, iskusnog filmofila Ivana. Pored preporuka za izbor filmova, na blogu je i deo o knjigama koje su deo njegove kućne biblioteke i koje Ivan preporučuje.  

Fantasy by Sofia – blog Petre Rapalić, autorke knjige “Poslednji vilenjački princ”. Blog je raj za ljubitelje epske fantastike, sadrži mnogo priča posvećenih upravo toj temi.

Gaga srceblog sa odličnim receptima Dragane Petrović. Njena jela su uglavnom vegeterijanska i jednostavna za pripremu, a vrlo ukusna.

Gosta nikad dosta – blog koji se bavi aktuelnim temama iz oblasti menadžmenta i marketinga, hrane i pića, kao i dizajna savremenih restorana. Autor bloga je Slobodan Luković, student gastronomije.

Gunđam po kućamaIvin blog sa raznim temama. Posebno koristan ljudima koje zanimaju freelance poslovi, prekvalifikacije, dizajn…

Goran Lazović ovde je dovoljno samo nekoliko reči, i kao opis i kao preporuka: čovek piše sjajno! Ovaj blog će sa zadovoljstvom čitati, verujem, čak i rosofobi. Autor je nekoliko knjiga.

Gvozden.info – autor bloga je Aleksandar, vrsan stručnjak u IT oblasti i najviše tekstova je posvećeno upravo temama iz ove branše.

Glasovi prozora – blog Aleksandre Lalić, autorke koja je objavila tri romana. Na blogu piše o književnosti, filmu, umetnosti, filozofiji

Gradimo život – blog Ivane Aleksov koja uživa u pisanju poezije.  Pored poezije, Ivana piše i divne priče.

HandBrand – blog vrlo kreativne Jelene Milovanović. Blog bih izdvojila kao jedan od retkih koji sadrži tekstove o izradi personalizovanih čestitki. Oduševljena sam idejama za izradu čestitki i toplo bih preporučila njene radove svakom ko želi da bude originalan.

Home chic club – fantastičan blog o uređenju enterijera u shabby chic stilu. Obožavam ovaj stil, vrlo je romantičan i starinski, a zapravo ultramoderan. Autor bloga je Vesna Gavrilović, zaljubljenik i vrsni poznavalac pohabanog stila.

Happy Chez Moi – autor bloga je Dora, žena koja je pravi građanin sveta. Poreklom iz Niša, rođena u Kanadi, živela u Parizu i Americi, od udaje živi u Grčkoj.  Roditelji su je spremali za naučnicu, a ona je izabrala da bude odana supruga i divna majka. Njen blog donosi brojne recepte iz kuhinja zemalja u kojima je Dora živela.

Hororsfblog o horor filmovima, žanru koji obožavam. Posećujem ga svakog vikenda i ima odlične preporuke za izbor filmova.

Ivana Živić – odličan i vrlo edukativan blog čiji je autor obrazovana i svestrana Ivana. Teme o kojima piše su razne: o blogovanju, učenju, obrazovanju, internet marketingu

Ivan Blagojević – blog koji obiluje korisnim tekstovima o web i grafičkom dizajnu, upotrebi photoshopa i korišćenju Windows operativnog sistema.

Imam nešto da kažemblog o roditeljstvu, braku, lepoti i zdravlju, freelance poslu, kuvanju i o svemu što čini život jedne žene, majke, supruge… Nataša je autor ovog sadržajnog bloga.

In medias res – sjajan blog Vere Uzelac, koja priče iz svog života, iz svoje advokatske prakse i iz naše svakodnevice piše na tako čitljiv i pitak način, da i ne primetite koliko su dugačke. Svakako zavirite u ovaj blog, zadržaće vašu pažnju tako da ćete se vratiti na njega. Ne samo jednom.

Ivana’s Diary modni blog čiji je autor Ivana. Dopadaju mi se njene nesvakidašnje i posebne odevne kombinacije, kao i tekstovi o putovanjima.

Ispeci pa reci – vrlo zanimljiv blog učiteljice Đurđice Stojković. Na blogu je mnogo kreativnih ideja i igrica koje pomažu lakšem učenju engleskog jezika, matematike i drugih predmeta.

Ironijexl – autor ovog specifičnog bloga je Branimir Stanković, koji poseduje uistinu poseban stil pisanja, eksperimentišući rečenicom do granica fantastičnog. Svaku teme koje se dotakne obrađuje na vrlo specifičan i posebno izražajan način.

IT kutakblog posvećen informacionim tehnologijama i njihovoj svakodnevnoj primeni. Autor bloga je Slavko Ilić koji uživa u kreiranju sadržaja za svoje “IT ćoše za informatičare”.

Jasna Dimitrijevićblog sa predivnim pričama.

Jasna Kamatovićblog o poslovnoj primeni internet marketinga, PR-u, elektronskom poslovanju. Jasna je izuzetan stručnjak u IT oblasti.

Kreativna čarolija – fantastičan blog kreativne učiteljice Željane Radojičić Lukić. Posvećen je kreativnosti i stvaranju lepote, a Željana je pravi primer posvećene i predane učiteljice koja koristi razne zabavne načine da deci približi gradivo.

Kreativne ideje – zapravo kreativni centar za odrasle. Brojne ideje, eksperimenti i trikovi koji se mogu primeniti u svakodnevnom životu. Njihov kanal na You Tube platformi je vrlo popularan, a broj pregleda videa je višemilionski.

Keva zakon – blog Vesne Zakonović Arežina, talentovanog pisca i novinara. Piše sjajne tekstove na razne teme, a meni su omiljeni tekstovi o poslu, knjigama i roditeljstvu.

Keva i po – blog jedne ponosne mame, britka pera i još oštrijeg uma. Svakodnevne situacije, posebno iz “reda” žensko-muških odnosa, autorka koja je inače veoma ozbiljna poslovna žena, dočarava na vrlo specifičan i upečatljiv način, gotovo uvek na kraju s nezamislim raspletom… ili zapletom. Iz bloga se izrodila knjiga “Da se kladimo u čokoladu”.

Kako Jeca kaže fenomenalan blog o srpskom jeziku i književnosti, čiji je autor Jelena Bratić. Pored tekstova koji su namenjeni učenicima, na blogu su i tekstovi o lekturi i lepom izražavanju. Jelena na vrlo slikovit način objašnjava kako se pravilno pišu i izgovaraju određene reči. Saveti s ovog bloga su bukvalno dobrodošli svakom, budući da su pravopis i gramatika neiscrpne i često diskutabilne teme, a neke lekcije se uče čitavog života.

Ko ne voli cipele – blog koji vodi Jelena Karakaš, novinar i multitasker. Njene omiljene teme su moda, lepota, putovanja, inspiracija… Nesvakidašnji blog vrlo talentovane autorke.

Kremašica beauty blog čije su autorke Zlata i Višnja. Višnja je profesor matematike, a Zlata inženjer računarstva. Obe su ljubitelji šminke i kozmetike, a blog im je omiljen hobi. Njihov blog bih izdvojila po delu koji je posvećen muškarcima i preparatima za negu kože nakon brijanja. Mislim da je ovo jedini beauty blog koji vode žene, a da ima tekstova posvećenih muškarcima.

Klotfrket – blog koji vodi Ljubinka Boba Nedić, profesor engleskog jezika. Njene teme su problemi u prosveti, osnovna gramatika engleskog jezika i, u poslednje vreme, pregled protekle nedelje, koji sadrži veoma konstruktivne utiske autorke o svemu bitnom što nam se događalo u poslednjih sedam dana.

Knjigofilijablog o knjigama koji uređuje Vera. Kategorije su podeljene po žanrovima, a među njima je i jedna meni posebno zanimljiva “Kako da”, koja donosi vrlo korisne savete o raznim stvarima.

Kap mastila blog posvećen poeziji i prozi. Autor bloga je Dragana, zaljubljenik u umetnost. Njeni stihovi i kratke priče su divni i nadam se da će nekad objaviti zbirku svojih radova.

Kuhinja zaposlene ženerecepte na blogu deli Tanja Leković. Nudi mnogo ideja za pripremu ukusnih jela na brz i jednostavan način.

Katin špajz – još jedan odličan gastro blog čiji je autor Kata Vuletić. Pored bloga sa receptima, Kata vodi i blog “Cvetne esencije”, posvećen lekovitim svojstvima cveća i bilja.

Kreiranje uspeha – odličan blog Neve Rajković, poslovnog konsultanta za razvoj i menadžment ljudskih resursa. Blog sadrži mnogo zanimljivih tekstova i korisnih saveta koji su značajni za poboljšanje kvaliteta života i građenje uspešne karijere.

Ko to tamo – kreativan i sadržajan blog Sandre Pecić. Pored recepata iz njene kuhinje, na blogu je i mnogo lepih tekstova o ručnim radovima, dekoraciji i “uradi sam” idejama.

Kompjuteraš IT blog čiji je autor Darko Dažović, sistemski inženjer. Na blogu je mnogo korisnih i edukativnih tekstova o zaštiti IT strukture i njenih korisnika, osnovama hakovanja i problemima sa računarima…

Kata Granatablog o običnim ženama, majkama pre svega, koje se suočavaju sa brojnim izazovima roditeljstva i čestim usponima i padovima.

Kofernjačablog o putovanjima strastvene putnice Nine. Njeni putopisi su slikoviti i puni saveta o destinacijama koje je posetila. Grčka je njeno mesto pod suncem, pa joj je posvetila posebno mesto na blogu.

Kuhinjske čarolijegastro blog Javorke Filipović, koja smatra da blog pruža mogućnost  slobode u pisanju, jer se recept može obogatiti sećanjima na osobe od kojih potiče, ali i prezentovati recept isproban s drugih kuhinjskih blogova uz sugestije i preporuke. Ali, blog je i  lična karta autora, po kojoj vas čitaoci prepoznaju i pamte pa se Javorka trudi da preporučuje recepte koji “nikada ne omanu”, kako one vezane za našu tradiciju, tako i za savremena jela.

Kralj Nedođije fantastičan blog za ljubitelje poezije. Oduševljena sam nadahnućem autora, brikim perom i  romantičnim stilom.

Limun i đumbir blog o zdravoj hrani. Autorka bloga je Ana, koja smatra da je ključ dobrog zdravlja u pravilnom kombinovanju hrane. Njena druga ljubav je odgajanje dece i sanja o tome da otvori vrtić. Jedva čekam tekstove na tu temu i nadam se da će ostvariti svoj san.

Libromanijablog o knjigama koji uređuje Marija, zaljubljenik u čitanje i pisanje, jogu, pravljenje nakita i drugih kreativnih predmeta… Njen izbor knjiga o kojima je napisala recenzije mi se posebno dopada.

Lovac na sunce poezija vrlo specifičnog i nadarenog mladića. “Distrofija bluz. Borac. Nemam prava na predaju i ne priznajem poraz” – naslov je njegovog bloga.

Lepota za sve – beauty blog Verice Marković, uglavnom posvećen preparatima za negu kose i kože. Verica vrlo malo piše o dekorativnoj kozmetici i zalaže se za prirodan izgled.

Ljudi i ostale lažiblog koji vodi niški lekar Aleksandar Ivković. Najviše uživa u rušenju medicinskih tabua i zabluda, a piše i sjajne putopise

Miloš Đajić blog o političkoj komunikaciji, odnosima s javnošću, demokratskim vrednostima, aktivnom građaninu. Na blogu je i odličan PR priručnik, dostupan za besplatno skidanje.

Mooshema – nekadašnji personalni blog posvećen zdravom životu, ishrani i wellnessu, autorke Tatjane Vehovec, pretvoren u online magazin Mooshema gazeta. Magazin se bavi istim temama, ali sa daleko većim brojem autora.

Mamin sajt blog posvećen mamama i njihovim porodicama. Autorke bloga su tri supermame koje pišu o roditeljstvu, edukaciji i vaspitanju, zdravlju i nezi dece…

Mogu ja to samavrlo zanimljiv sajt posvećen ženama. U tekstovima ja mnogo korisnih saveta, trikova i ideja o raznim temama koje su ženama vrlo interesantne.

Mega blog – još jedan odličan blog posvećen filmovima, serijama, stripovima, muzici i video igrama. Autor bloga je Saša Đorđević, strastveni korisnik interneta.

MrNicolletoBlog – ako volite ubitačno jaku reč, sve preporuke za blog Nikole iz Rume. Videćete zašto.

Moj psiholog – fenomenalni tekstovi koje pišu sjajne psihološkinje, među kojima ima i trenera asertivne komunikacije i emocionalne pismenosti. Topla preporuka za blog.

Miloš Miladinovićblog o knjigama, fotografiji, filmovima, operativnim sistemima, ekonomskoj i socijalnoj situaciji…

Makeup&moreblog o kozmetici čiji je autor Zlatana. Dopada mi se kategorija u kojoj su pobrojani brendovi od A do Ž. Volim da vidim sveobuhvatne i pregledne liste i spiskove.

Marija Trifunovićvirtuelni asistent za online preduzetnike. Veruje u rad na sebi i razvoj vlastitih potencijala. Njen blog je prava riznica znanja o internet marketingu, društvenim mrežama, pisanju, motivaciji…

Marija Krsmanovićdizajner enterijera, a usko je vezana za projektovanje, redizajn i uređenje garderobera. Tekstovi na blogu su odlični i inspirativni, naročito u ovo doba godine. Da li vi praktikujete prolećno raspremanje garderobera?

Maštarium – blog posvećen razvoju mašte i negovanju kreativnosti. Autorka bloga je Duša Abramović, a njene teme su motivacija, inspiracija, produktivnost, kreativnost…

Miljan Paunović – Na sajtu Miljana Paunovića, politikologa i novinara, postoji stranica pod nazivom blog. I tu je ovaj autor napisao sledeće: „Danas se to popularno zove „blog“, ali ja ću to podvesti kao kolumna. Kolumne na različite teme (društveno-političke) deo su mojih misli, ukazivanja na vreme u kome živimo, na različite pojave koje nas okružuju i deo su naše stvarnosti

Moja firma – sajt koji je prava baza znanja o poslovanju u Srbiji. Meni je bio encikopedija i izvor informacija vezanih za karijeru, posao, internet… Mnogo mi je žao što sajt prestaje sa radom. Zaista je edukativan, detaljan, kvalitetan, sadržajan…

Novo jutro – blog koji su započele dve zaječarske novinarke, a sticajem životnih nesrećnih okolnosti, ostala je samo jedna. Suzana.  Novinar ko novinar, piše o svemu. I jako dobro piše.

Nena i svet oko Nene – blog Nene Maričić posvećen njenim kreativnim radovima. O rukotvorinama je pisala i na blogu “Moj cvetni svet”, a ja bih posebno izdvojila tekstove o dekupažu, koji i sama obožavam. Ponekad napravi izlet i u neke teme koje nisu kreativnost, ali se ipak čvrsto drži dekupaža.

Ninus Nestorovicodličan blog o aforizmima i satiri. Posebno mi se dopadaju kategorije “Karikature” i “Javni nastupi”.

Nemam ime, imam komentar – još jedan blog s preporukama knjiga koje je čitala bezimena autorka. Koja se zarekla da ove godine “nema kupovanja knjiga, čak ni na Kupindu, čak ni ultrajeftinih”.

Nesnađenablog koji potvrđuje da ima nade za poeziju, žanr za koji se kaže da ga izdavači izbegavaju u širokom luku, jer navodno nema kupaca za knjiga poezije. Ovaj uspešno opstaje na blogosceni i zadržava pažnju čitalačke publike, blogerske i one koja samo voli da čita blogove.

Nebojša Katić – blog uglavnom posvećen vestima o domaćoj i međunarodnoj ekonomiji. Autor se ne libi da osuje argumentovane kritike na račun vlasti i loše ekonomske situacije u zemlji, pa mi se zbog toga posebno dopada.

Olja fiore –  blog sjajne Olgice Andrić nastao je u želji da promoviše italijanski jezik i kulturu, a vremenom se pretvorio  u bazu korisnih podataka u vezi s učenjem jezika, studiranjem u Italiji, prevodilačkom poslu i turističkim destinacijama. Ono što je bitno naglasiti kada je vlasnica bloga u pitanju, jeste činjenica da je pokrenula i projekat “Prevodilačko srce” – Olja i njene kolege, naime, besplatno prevode na strane jezike medicinsku dokumentaciju koja je potrebna za lečenje naše dece u inostranstvu.

Oblogovan blog Dejana Zlatića, autora fantastičnih kratkih priča, zapisa iz života i o životu, koji je izdao i nekoliko knjiga.

Preslicavanje –  blog Nebojše Krivokuće, koji za sebe kaže: “Kreativni direktor, slogandžija, glas sa radio stranice! Piše o muzici, filmovima, knjigama, ljudima… o životu.

Pletenije slovessjajan blog Stanimira Trifunovića, koji će se posebno dopasti ljubiteljima svega što je rusko. Njegove priče podsećaju na najbolje ruske autore, muzika koju na blogu preporučuje mahom je sa ruskih prostora, a često se u pričama vraća i na svoje rodno Kosovo. Piše i o svakidašnjici, a kao psiholog posebnu pažnju obraća problemima i vaspitavanju mladih. Objavio je nekoliko knjiga.

Plava baklava – zajedno s blogom  bojeduše, je blog jedne Renate koja živi u Češkoj. Piše o zemlji u kojoj živi, o putovanjima, ljudima i događajima, ručnim radovima…

Pećko pivo – blog Nikole Jovanovića, koji ima svestrana interesovanja. Njegove teme su razne, a najviše mi se dopadaju tekstovi o Kosovu, životu u Istanbulu, ljudskim resursima…

Priče jedne vešticeblog Jovane koja se bavi pozorišnim recenzijama, ali piše i o knjigama, filmovima, muzici, televizijskim serijama, lepoti…

Prokka’s blogJovan Milićević je autor bloga koji sadrži tekstove o kriptovalutama, testiranju raznih uređaja… Ono što bih posebno izdvojila su tekstovi o debatama, s obzirom na to  da sam i ja bila član Debatnog kluba Pravnog fakulteta u Nišu i da obožavam besede i debate.

Pisac u pokušajuautor bloga je Daniela Vrškova, koja je objavila e-roman u nastavcima, kao i zbirku kratkih priča. Na blogu mi se posebno dopada deo namenjen pesmama i pričama za decu.

Prstohvat soli – odličan gastro blog čiji je autor Ana. Pored vrhunskih recepata, na blogu su i tekstovi o dekoraciji uskršnjih jaja, Božićne trpeze…

Putoljub – fenomenalan blog o putovanjima koji donosi opise najlepših destinacija iz zemlje i sveta.

Priče iz kofera – još jedan travel blog čiji je autor Rada, Banjalučanka sa beogradskom adresom.

Pudrijera – odličan beauty blog o dekorativnoj kozmetici i preparatima za negu kože. Autor bloga je Tijana, vrsni poznavalac kozmetičkih preparata, a njene recenzije su bazirane na subjektivnom osećaju i mišljenju.

Ritam danaje intimni imaginarijum, mesto na kom se spajaju ljubav, bol, patnja, smrt, rađanje – kao jedinsvena slika života. Autorka Merima Simovljević Aranitović dobližava čitaocima svet snova, umetnosti, životne priče običnih ljudi, kroz ličnu prizmu.

Ruz-Rougebeauty blog koji mi se posebno dopada zbog tekstova o preparatima koje mogu da pripremim i sama u kućnim uslovima.

RadArta – blog kreativne Rade Danilović posvećen rukotvorinama. Rada, između ostalog, pravi divne escajge za venčanja, što mi se posebno dopalo na njenom blogu.

Srpski lakoblog posvećen srpskom jeziku i književnosti. Autor bloga je Maja Radoman Cvetićanin, inače jedan od osnivača projekta “Čitalići”.

Socceroazablog posvećen fudbalskim trenerima i svim zaljubljenicima u fudbal u cilju edukacije, kao i informisanja o novim načinima, stilovima i metodama treninga u fudbalu, ali i sportu uopšte. Autor bloga je Dragan Mišković, dugogodišnji trenerski stručnjak.

Snežana Radojčićnesvakidašnji blog o putovanjima, ali biciklom. Snežana putuje svetom i jedino prvozno sredstvo koje koristi je bicikl. Vrlo hrabro i entuzijastično, svaka čast Snežani!

Svemir.blog – sadrži teme iz astronomije i srodnih prirodnih nauka. Autor bloga je Predrag Antonović, strastveni ljubitelj svemira i njegovih tajni.

S-mamablog namenjen svim mamama. Autor bloga je Mima, novinar i student master studija, Sofiina mama i Super mama. Piše o roditeljstvu iz svog ugla i deli znanja stečena svojim iskustvom.

Stari zanati Srbijeblog kojim Milica Đokić želi da predstavi stare zanate i proizvode izradjene sa velikom pažnjom I ljubavlju u malim radionicama, kojih je sve manje i  da čitaoce upozna sa našom nacionalnom kulturom i duhom minulih vremena .Milica smatra da bar u sećanju moramo sačuvati ono što pripada našem etnosu i narodu jer stari zanati i običaji od najranijih vremena ispunjavaju jednu od svojih najznačajnijih uloga,a to je očuvanje identiteta naroda.

Stsh’s book corner – odličan blog posvećen knjigama i serijama snimljenim po knjizi. Pored recenzija i preporuka, na blogu ima i tekstova o omiljenim knjigama pisaca, citatima…

Storyliwing – blog o pričama koje žive autora Aleksandra Saše Grbovića. Vrlo edukativan i kreativan blog o internet marketingu, raznim idejama, blind brainstormingu…

Solim pamet online dnevnik Miloša Vlaškovića. Njegovi tekstovi imaju za cilj da pokrenu, inspirišu, motivišu i nauče nas nečemu novom.

Svet nekretnina – blog Slađane Lužajić, dugogodišnjeg agenta za nekretnina. Vrlo otvoreno piše o prednostima, manama i zabludama posredničkog posla, kao i o zakonima koji regulišu kupoprodaju. Blog je odličan za sve koji bi da budu agenti nekretnina jer sadrži detaljan vodič namenjen apsolutnim početnicima.

Slučajna domaćica blog Radmile Čeh koja piše pripovetke u nastavcima, intervjue sa zanimljivim ljudima koji imaju šta da kažu, o životu, medijima i aktuelnim društvenim temama…

Shonery – blog autora Neše Popovića, koji piše tekstove na razne teme. Izdvojila bih tekstove na teme fantastika i omiljenih knjiga koje preporučuje.

Šunj ulica –  blog koji neguje lepu reč. U prozi i u stihu.

Šerpica – odličan i vrlo sadržajan blog o receptima. Autor bloga je Ivana, koja svoje tajne kuvanja deli i na You Tube kanalu.

Šta se kuvagastro blog Danijele Gikić, koja za svaki recept ima posebnu priču. U njene recepte jednostavno imate poverenja, koje uliva svakom rečju.

Tičiceblog o izazovima roditeljstva koji piše mama dve devojčice. Ovo je njen online dnevnik u kome piše o stvaralačkim aktivnostima, o igri i učenju kroz igru,  a sve je začinjeno naukom za najmlađe. Ovde ćete naći savete o zdravim zalogajima, o izazovima roditeljstva i posebno majčinstva, koje želi da ostavi svojoj deci. Predivna ideja.

Totally Wellness – osnivač ovog programa je prvi srpski health Coach Tatjana Popović. Na blogu deli korisne savete o zdravoj ishrani, upotrebi prirodnih preparata za negu kose i kože i o svemu što utiče na kvalitet života.

Tragač za čarobnim svetovima prirode  – na ovom blogu Jelene Dilber lutaćete drumovima i istraživati čarolije Srbije, upoznavati je i saznavati i ono što o njoj niste znali. Ali ćete ići i dalje, sve dok ne zavirite u svaki, i najskriveniji kutak naše planete i uživati u svim čarima veličanstvene prirode. I što je najvažnije, naučićete kako da je čuvate i volite.

The Stuff Dreams Are Made Off – zanimljiv blog o knjigama, serijama, filmovima i putovanjima. Autor bloga je Ivana, koja ponekad napiše tekst mimo tema koje obrađuje s naglaskom na lične stavove.

The Cult of Ghoul – autor bloga je Dejan Ognjanović. Vrhunski blog o horor književnosti i filmovima.

Tota fashion – blog Sofije Šurdilović, inače moje drugarice i koleginice pravnice, a sada i blogerke. I da Sofiju ne znam lično, uživala bih u njenim tekstovima o modi, lepoti, knjigama, putovanjima

Travel-to – odličan blog o putovanjima. Autor bloga je Nina, koja piše vrlo inspirativne putujuće priče.

Tamara Živković – vrhunski blog o društvenim mrežama i ručnim kreativnim radovima. Posebno mi se dopadaju liste koje pravi, a na kojima se nalaze njene omiljene pesme, knjige, filmovi, marketinški alati, zavisi već o čemu je lista.

Udavača blog za razbibrigu, sjajne Sanje Cvijović. Kad ona napiše tekst o sasvim običnom događaju, kakvih smo ako ne saučesnici, ono bar svedoci, ne možete a da se ne nasmejete. Gorko ili slatko, svejedno, Sanja naprosto osvaja svojom duhovitošću.

Vitki gurmanblog Maje Petrović posvećen zdravoj ishrani. Maja razbija mnoge tabue savremene industrije hrane i nastoji da uvek ponudi nešto novo i originalno.

Veseli zalogajiblog Katarine Stojković o hrani za najmlađe. Vrlo zanimljiv blog prepun ideja za pripremu i dekorisanje dečijih obroka, s obzirom na to da deca često znaju da bojkotuju zdrave obroke i da se raduju slatkišima i slanišima.

Velike sitniceTanjin blog o lepoti i kozmetičkim preparatima za negu kože i kose. Posebnu pažnju posvećuje negovanju i ukrašavanju noktiju, što je i meni velika strast.

Zlatni skarabejblog Nade Petrović, kragujevačke književnice. Njen pogled na svet u kojem živimo, njeno zaveštanje, nastojanje da se od zaborava sačuva ono što nas čini i što jesmo. Upravo je objavila novu knjigu.

Zubarica – blog u kojem autorka piše o izazovima svoje struke, ali takođe i o temama iz svakodnevnog života.

Zdrava i lepa – portal namenjen ženama. Najviše je tekstova o lekovitim svojstvima biljaka i pripremi preparata na bazi bilja.

Zdrava kosaAleksandrin blog posvećen negovanju kose. Na blogu je mnogo saveta za obnovu i negu oštećene kose, za sprečavanje opadanja kose, za pravilno tretiranje farbane kose…

Zapali iz grada – na ovom sajtu ćete naći ideje za putovanja i izlete, preporuke, ocene, savete, korisne informacije, telefone, putopise… autora Nenada Nešića, koji je protivtežu kancelarijskim obavezama i poslu za računarom pronašao  u sportu, prirodi i putovanjima.

Život srpske domaćice – još jedan zanimljiv blog, čiji naslov govori sve.

Život šećerne pilule – utisci iz života, prostor za njene misli, priče o knjigama, muzici, mestima i ljudima koji su privukli njenu pažnju… samo je deo sadržaja koji vas čekaju na ovom zanimljivom blogu.

Nastaviće se…

Ovaj, drugi deo svoje liste blogova, napisala sam posle zaista velikih i za mene neočekivanih reakcija na gorepomenutu prvu listu blogova, odnosno spisak onih blogova koji su meni značajni i do kojih sam došla tragajući za temama koje me zanimaju. Tekst je inicirao niz primedbi i komentara u stilu “zašto nema ovog ili onog bloga, a sjajan je” i tom prilikom sam objasnila da nisam ni imala pretenziju da uradim kompletan i konačan spisak blogova na srpskom jeziku, što mislim i da je nemoguća misija.

Zahvaljujući primedbama, sugestijama i preporukama mnogobrojnih blogera i čitalaca mog bloga, otkrila sam novu riznicu kvalitetnih, sadržajnih i pažnje vrednih tekstova, saveta, intervjua i ostalog štiva, čiji je samo jedan deo pred vama. Stoga najavljujem i sledeći nastavak, koji će sadržati nove  blogove, a eto i prilike da zamolim za preporuku i popunu mojih lista, sve vas koji pišete ili čitate dobre blogove. Koristiće meni, a nadam se i čitaocima mog bloga. Unapred vam zahvaljujem.

45
Leave a Reply

24 Comment threads
21 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
  Subscribe  
Notify of
Đorđdević Saša

Veliki pozdrav i zahvalnost što ste uvrstili Mega blog u vašu listu. Svako dobro i sve najbolje u daljem radu.

Dorđević Saša, vlasnik, urednik, dizajner i kafe kuvar Mega blog-a .

Stanimir Trifunović

Dobro zdravlje i mnogo uspeha u daljem radu!
Srdačan pozdrav!
Zahvalnost šalje: https://pletenijesloves.wordpress.com/

Ivana A.

Hvala Jelena na pominjanju!

Aleksandar

Odlična lista!
Moja preporuka je da ubacite blog nikadvise.com
Dosta tekstova na temu zaštite i prava potrošača, uporednih analiza usluga u Srbiji, ali i saveta firmama kako da poboljšaju potrošačko iskustvo.

Vesna - Home Chic Club

Draga Jelena, od srca se zahvaljujem što si uvrstila moj blog na tvoju listu! Veliko hvala još jednom! xoxo
Vesna – Home Chic Club