Moj posao se završava baš u ovo doba godine, a često i ranije. Do septembra se baš ulenjim: samo bih se sunčala, gledala sina kako raste i uživala u njegovim mudrolijama… pravila planove i sanjala putovanja… uglavnom, radila bih samo ono u čemu beskrajno uživam.

Ne, nisam prosvetni radnik… ako ste to pomislili. Mada, imam raspust. Ja sam preduzetnik u ugostiteljstvu – vlasnica noćnog kluba. Valjda mi preko godine presednu zatvoren prostor, noćni rad i sve što prati sezonu (devet meseci nije kratak period). I onda, kada se završi sezona i kada počne leto, volim da iskoristim svetlost, sunce, čist vazduh. Ponekad se osećam kao servis mobilnih telefona, svi misle da je njihov telefon najhitniji i očekuju da rešim problem odmah, razumete već.

Mada mi je prošlo leto bilo radno, nisam osetila značajnu promenu. Sem što sam radila na otvorenom i uživala pored reke, sve drugo je bilo isto: ajnceri, konobari, šankeri i (ne)zadovoljni gosti. Alkohol i kafe sa toplim mlekom koje vri tačno 8 sekundi. Molim, izvolite, hvala, doviđenja… Kreativnost sam ispoljavala eksperimentišući sa alkoholnim i bezalkoholnim koktelima. I postala sam pravi majstor. Naučila sam da smućkam milion i jednu vrstu šarenih koktela i smutija. Ali o tome drugi put.

Blogovanje mi je donelo promenu koju sam priželjkivala. Poseban način rada, sasvim drugačiji pristup.

Iako sam preduzetnik, tek sada sam svoj gazda. Radim kad mi se radi, pišem onda kad ja to hoću i komuniciram sa ljudima koji mi prijaju.

Upravo je to razlog zbog kojeg sam postavila sebi zadatak: 100 dana izazova.

Želim da se posvetim blogu, marketingu i razvijanju online biznisa. Želim da pročitam sve knjige koje čekaju na polici već neko vreme. I da završim projekte koje sam započela ili isplanirala. Hoću da dovršim kurs nemačkog jezika. Obrisala sam prašinu sa planera u kome sam zapisivala ciljeve, želje i planove. Inače sam zavisnik od planera, još malo pa kolekcionar. Uvek koristim više planera u kojima zapisujem različite stvari, ali ih nisam koristila na pravi način. Bar ne za blog. Očigledno da nisam pravilno odredila prioritete i to želim da ispravim u narednom periodu. Od 15. juna do kraja godine ima tačno 200 dana. Idealna prilika za još jedan izazov, ukoliko se ovaj pokaže uspešnim. Ili za popravni, ako ne ispoštujem zacrtano. Ko zna šta nosi leto…

 

Šta je izazov 100 dana?

Sadržaj izazova sam sama osmislila. Na listi je 10 izazova koja bih trebala da ispunim za 100 dana. Izazov počinje 15.6. i završava se 22.9. ako je verovati mojim (očajnim) računskim sposobnostima. Zapisivala sam u planeru sve što nisam uradila u prethodnom periodu, a trebalo je. Sve što nisam ispoštovala i završila. Ne mogu da kažem da je spisak predug, ni prekratak. Baš je taman. Stvari koje želim da uradim su vrlo važne kako za moj profesionalni, tako i za lični razvoj. Premda smatram da su ta dva aspekta povezana jer rad na sebi je nezamisliv bez njih.

 

Blog

-30 tekstova, dakle dva nedeljno. I bar dva infografika mesečno, svake druge nedelje. Volela bih da ilustrujem neobične i zanimljive teme. Kasnim sa realizacijom prvobitnih planova i želja, pa bih to nadoknadila u narednom periodu. Volela bih da tekstove objavljujem utorkom i četvrtkom i da mi to postane rutina. Do sada nisam baš redovno pisala, a još manje sam se držala unapred planiranog i priželjkivanog rasporeda. Ukoliko ispunim ovo, eksperiment je uspeo.

Newsletter

Ponedeljak je kao stvoren za PIMPUPPoučne, Inspirativne, Motivacione Priče koje Ulepšavaju i Uveseljavaju Ponedeljak (ujutru). Broj newslettera će varirati (od jednog do tri) a pokušala bih sa dva mesečno, odnosno svakog drugog ponedeljka. Trudiću se da radnu nedelju započnete lepo raspoloženi.

Travel blog

-15 tekstova, a ponedeljak je rezervisan za naše putničke avanture. Većina vas verovatno ne zna da sam pokrenula travel blog Mamina putovanja.com, jer sam ga zapostavila. Razlog za to ne znam ni sama. Sada je travel blog povezan sa ovim blogom i putopise možete tražiti na dva načina: direktno na travel blogu, ili na ovom blogu u kategoriji “Putovanja” i to klikom na dugme “nastavi sa čitanjem” (bićete automatski preusmereni na travel blog, a da nećete ni primetiti jer nema suvišnih klikova).

Travel newsletter

Svakog prvog petka u mesecu, na email adresu mojih pratilaca, stići će pismo TOPPETTOP predlozi i ideje za najjeftinija, najzanimljivija i najpraktičnija putovanja, tipove i trikove. Newsletter će pratiti sezonska putovanja, a najčešća tema biće pakovanje, izleti i putovanje sa malom decom.

Društvene mreže

Imam naloge na Facebooku, Instagramu, Pinterestu, LinkedInu i Google+. Aktivna? Kako se uzme. Neredovna svakako. Zato sam skovala plan za svaku društvenu mrežu.

-Facebook i Instagram – s obzirom na to da su nalozi povezani, a ljudi koji prate moje naloge gotovo sasvim različiti, ipak ću ih tretirati kao celinu. Samo da napomenem da će biti sadržaja na Instagramu koji neće biti objavljen i na Facebooku (za Facebook se ne preporučuje više od jedne objave dnevno, dok je Instagram vizuelna mreža i slobodno se može podeliti do tri posta). Objave sam podelila po danima i raspored izgleda ovako:

*Produktivni ponedeljak je dan namenjen motivaciji, inspiraciji, uspehu i mudrim mislima;

*Umetnički utorak biće posvećen filmovima, muzici, slikarstvu, vajarstvu i rukotvorinama;

*Super sreda je rezervisana za tipove, trikove i top 5 i 10 liste na razne teme;

*Čajanka četvrtkom je vreme određeno za ženske teme: nega, lepota, letnji recepti, majčinstvo, uspešne preduzetnice i ideje za hobi ili započinjanje sopstvenog biznisa;

*Pametni petak je zadužen za knjige, edukaciju, usavršavanje, korisne sajtove;

*Srećna subota je tu da ulepša vikend, a očekuju vas zanimljivosti, lepe vesti, priče o putovanjima i o svemu što mene (a verujem i većinu ljudi) čini srećnom;

*Nedeljom popodne ćemo pričati o tome kako da planiramo, kako da organizujemo vreme, čemu služe planeri i zašto je bitno odvojiti vreme za sebe.

Bitni hashtagovi na Instagramu, gde će biti celokupan sadržaj od početka izazova, su #izazov100dana i #niskekaldrme

Story na Instagramu je predviđen za detalje, dok će se bitne stvati naći u objavama. U dnevnom rasporedu su predviđene jedna do tri objave.

Jedna od objava biće posvećena projektu “Niške kaldrme” i ima cilj da vas povede u putovanje kroz moj Niš, da predstavi njegove znamenitosti, lepote, a posebno kulturne manifestacije, letnja dešavanja i kultne objekte. Ali i da pruži korisne informacije budućim turistima (gde, šta, kako, koliko).

Vrlo je moguće da će se o kojima biste voleli da čitate. Čajanka četvrtkom tome i služi, između ostalog.

-Pinterest je mreža kojoj ću se posebno posvetiti, a u poslednje vreme sam je prilično istraživala. U narednih 100 dana želim da primenim ono što sam naučila o ovoj društvenoj mreži. Nameravam da u roku od 100 dana na ovoj mreži objavim najmanje jedan tekst dnevno,  odnosno maksimalno 10 (upravo zbog eksperimenta). Biće 10 vrsta boarda (tema), vrlo kreativne i elegantne fotografije i mnogo korisnih tekstova, besplatnih resursa i knjiga u PDF formatu. Najviše ću se posvetiti ovoj mreži jer smatram da može biti jedna od najkorisnijih, naročito za osetno povećanje saobraćaja ka vašem blogu ili sajtu. Čak sam upisala i kurs Pinterest marketinga i nulirala sadržaj na svom nalogu (slično je prošao i nalog na Instagramu). Je l’ ovo eksperimentalni izazov ili šta?

-LinkedIn i Google+ ću koristiti kao i dosad, a objave se odnose na tekstove sa mog bloga za koje smatram da su korisni.

-Novina je kanal na mreži You Tube i snimanje webinara ili video/audio materijala – planirala sam jedan snimak mesečno (prvi očekujte sredinom jula).

Radionica

Projekat koji pripremam već neko vreme. Nadam se da će u julu ugledati svetlost interneta. Iako većina pravi letnju pauzu, ja sam odlučila da radionicu započnem baš u julu. Takva sam otkad znam za sebe, naopaka 🙂  Projekat je okrenut ženama i radujem se druženju.

Edukacija

U cilju ličnog usavršavanja dugujem sebi da završim:

*Kurs digitalnog marketinga

*Kurs Pinterest marketinga

*Copywriting radionicu

*Započeti kurs nemačkog jezika na platformi Duolingo

 

Knjige

-14 knjiga na biznis teme o kojima ću pisati petkom. Već sam izdvojila knjige koje želim da pročitam. Potrebno je da čitam od 20 do 40 strana dnevno da bih ostvarila cilj. Ovo je još jedna stvar koju bih najradije pretvorila u rutinu.

Povremeno posetite moj nalog na Pinterestu jer će se naći mnogo besplatnih knjiga u PDF formatu na srpskom, a moguće i na engleskom jeziku, ukoliko neko zatraži.

30 dana pisanja

Ideju za ovaj izazov pronašla sam na Pinterestu. Cilj ovog izazova je da svakodnevno zapišem nekoliko rečenica. Teme za pisanje mogu da smislim sama ili da koristim već zadate. 

E-book o kome razmišljam duže vreme.

30 dana fotografije

Odlična vežba za sve koji žele da prave lepe i kvalitetne fotografije, a nemaju talenat. Mislim da i ptice na grani znaju da smo kamera i ja krvni neprijatelji. Vreme je da zakopamo ratne sekire. U planu mi je kupovina “Insta” piručnika koji je kreirala talentovana Andrijana.

Kreativnost

Izazov da konačno otkrijem misteriju igle i konca. Imam toliko ideja, u čemu su me sprečavale bodljikave naprave. Mama, naučiću da šijem, svečano obećavam! Tu spada i moj voljeni dekupaž. Jer salvete mogu da se zalepe i bez nabora!

FITT izazov 28 dana

Imam svoje rutine. Od malih nogu sam vaspitavana da je sport sastavni deo života i dugo sam trenirala rukomet. Sada imam svoje vežbice, povremeno vežbam u teretani i imam ličnog trenera. Nisam u zavidnoj kondiciji, ali se trudim da održim mišićni tonus. Recimo, posle porođaja sam vratila prvobitnu težinu i figuru za manje od mesec dana. Sada želim da se ugojim bar malo, a u tome će mi pomoći Nada fitt . Rado ću deliti sa vama korisne savete.

Ovako sam ja isplanirala leto. I trudiću se da  predstojeća putovanja ne poremete moje planove. Naprotiv, sigurna sam u to da će boravak na moru povećati moju produktivnost.

Koji su vaši planovi za leto? Ukoliko imate predloge, slobodno pišite u komentarima. Možete mi se pridružiti u nekom izazovu ili kreirati svoj. Nagradu za sebe sam već smislila i upravo razmišljam i o kazni za nedisciplinu, kao motivacioni faktor. A biće nagrada i za najupornije koji mi se pridruže u ovom izazovnom eksperimentu. Jer verujem u rad, znanje i samoobrazovanje. Verujete li i vi?

 

11
Leave a Reply

5 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Subscribe  
Notify of
Goran

Težak izazov za mene, jer jednostavno nemam vremena obaveze porodica i dr. Mogu kao i dosad da jedan ili dva članka da napišem o stanju u društvu kroz izmišljene likove naše ravnice. Zato se samo mogu zahvaliti na izazovu koji više nego primamljiv !!!

Lidija Gajić

Izazov prihvaćen 😉 Radujem se zajedničkom rastu u kreativnom i intelektualnom smislu 😊

Marija

Bravoo 🙂 Kakva motivacija 🙂 Pridružujem se praćenjem a i sopstvenim radom (samo još da napravim bar trećinu od ovog tvog plana 🙂 ! Hvala 🙂

Sanja Jovanova

Izazov prihvaćen! Odavno želim da pokrenem blog o zdravom životu, pozitivnoj psihologiji i sl. Takođe, želim da usavršim engleski jezik i savladam osnove italijanskog. Da više putujem. Da savladam strah od vode. Da meditiram svakog jutra. Pročitam sve knjige sa police. Povećam broj biljaka na terasi. Nađem dodatni izvor prihoda. Da naučim da šijem i korigujem svoju garderobu. Naučim da napravim nakit za sebe. I da, najvažnije, nadam se da ču ovoga leta napraviti i jednu zdravu bebicu. Hvala, Jelena, na motivaciji!

Sanja Jovanova

P. S. Posebna podrška za projekat o najdivnijem Nišu, gradu u kome sam završila studije i koji volim kao da mi je grad rođenja (što simbolično i jeste)

Deni putuje

Ako treba pomoć oko kursa nemačkog piši 🙂 Nadam se da ćeš posle leta imati i dalje energije za život 😀 Šalu na stranu, svaka čast na ovakvom izazivanju sebe. Ja to nikad ne bih uspela jer volim da imam dosta slobodnog vremena za treninge i druženje, a ovo leto mi je puno svadbi i krštenja, tako da će skoro svi vikendi u julu i avgustu biti slavljenički 🙂 Moji izazovi za ovo leto su da spremim ispite i u septembru završim fakultet, da se posvetim pisanju novih tekstova ( nemam neki zacrtan broj) i da dosta vremena provedem sa… Read more »