tips&tricks

Tekst je zamišljen kao zbirka postova sa društvenih mreža. Svakodnevno ću dodavati sadržaj koji objavim: tehnike, metode, alati, strategije, koraci, rešenja, trikovi, tipovi, načini, pravila, principi, preporuke, “kako da” saveti i greške.

Mnogo je zanimljivih i korisnih stvari koje želim da podelim sa vama, a koje nisu pogodne za blog postove. Idealne su za kreiranje kreativne content marketinške strategije. Sadržaj mini postova će biti kreativan, koristan, zanimljiv, edukativan i vrlo primenljiv u praksi. Biće postova iz brojnih oblasti, uglavnom sve u čemu uživam i za šta se zalažem (kao i sadržaj na blogu). Postovi na Instagramu biće obeleženi hashtagom #tipsandtricksjm, kako bi bilo jednostavnije pronaći ih.

Copywriting je vrlo aktuelan ovih dana – plasiranje novih proizvoda na tržište je nezamislivo bez njega, a ja baš pripremam neke proizvode. Čak i ako prodajete silikonske mušeme, neophodan vam je primamljiv tekst na prodajnoj strani ili oglasu. Zato ću početi sa savetom i vežbom koju preporučuje ekspert copywritinga.

 

 

copywritting

Copywriting

 1. Savet J. Švarca: Kako postati vrhunski copywriter za samo 3 sata dnevno

Švarc je zaista bio besprekoran u svom poslu i neprestalno je radio na svojim copywriting veštinama. Detaljno istraživao svaki projekat pre nego što je počeo da piše sadržaj za njega. Čak se i šalio da je pre završetka projekta on znao više o proizvodu nego osoba koja ga je smislila.

Kako je uspevao?

Tako što je iznova čitao i čitao sve što je mogao da nadje o datom proizvodu i sistematično zapisivao sve dobrobiti koje bi se dobijale korišćenjem tog proizvoda.

To mu je dalo dovoljno materijala za samo pisanje. Ako ne znate dovoljno o proizvodu ili usluzi za koje radite copywriting, nećete biti uspešni. Jedini način da vaš posao urodi plodom, a pisanje dobrim reklamnim tekstom je da dobro obavite istraživanje pre pisanja.

Švarc je govorio da je najteži deo posla naučiti veštinu copywritinga i uraditi istraživanje kako treba, a samo pisanje apsolutno najteži deo.

Zbunjeno gledanje u ekran, kuvanje još jedne kafe iako ni prethodna nije popijena (još topla), napad neutoljive gladi ili sređivanja sobe. Ideje za pisanje ni na vidiku, a papir prazan. Pisci ovo nazivaju “prokletstvo belog papira”, ili jednostavno blokada. Švarc nikada nije imao blokadu, a postao je jedan od najuspešnijih copywritera u istoriji copywritinga.

Kako postati copywriting majstor za samo 3 SATA dnevno

Napravio bi kafu, dodao mleko u nju, stavio par hemijski sa svoje desne strane. Okrenuo bi se ka svojoj kucaćoj mašini i svom copywriting zadatku. I navio bi sat na 33,33 minuta, potom pritisnuo start.

Od trenutka kad bi vreme krenulo, postojalo bi samo par jednostavnih pravila:

– može da pije kafu;

– može da gleda kroz prozor ili u zid;

– može samo da sedi i ne radi ništa za 33,33 minuta;

– može da piše reklamu (copy);

– ne može da ustane od stola;

– ne može da radi ništa sem navedenog.

I to je sva mudrost. Obično bi sedeo tako par minuta dok mu ne bi dosadilo, a onda bi polako počeo da piše.

Veština copywritinga i istraživanje su gorivo, ali je dosada ključ. Svima bi dosadilo da pola sata ne rade baš ništa,  samo da sede. Zato počinju da pišu!

Nakon što prođe 33,33 minuta, može da ustane i radi šta god želi 10 – 15 minuta. Ovo je ponavljao šest puta dnevno, a to je preko 3 sata aktivnog rada (tačnije 200 minuta), pet dana u nedelji.

Kakav je rezultat?

Fascinantan: devet knjiga o copywritingu, desetine uspešnih reklama, bezbroj tekstova i članaka. I veeeelika plata. Ali i titula “jedan od najvećih copywritera svog doba”.

Testirala sam ovu tehniku upravo na pisanju copyja za sales page radionice. Provereno radi! Na vama je da izaberete: da li ćete nastaviti da radite po starom bez konkretnih naznaka da ćete napredovati, ili ćete primeniti provereni savet velemajstora copywritinga i pružiti sebi šansu da postignete uspehe. Ja sam izabrala, a vi?

 

 

Upoznaj Sudiju, Ludaka, Arhitektu i Stolara. Odličan esej pesnikinje i progesorke engleskog jezika Betty Flowers.

Kako se stvara kreativna blokada?

Sudija protiv Ludaka

Kad počneš sa pisanjem, u tebi se najpre sukobe dve osobe. Ludak ima hiljadu ideja, entuzijazam i za 10 minuta može da napiše 10 strana. Piše traljavo i vođen emocijama, a nema kontrolu.

Ovde se pojavljuje Sudija – druga osoba, obrazovan i kritičan.

Bez okolišanja kaže Ludaku da je napisao obično smeće. Tu Ludak gubi samopouzdanje i povlači se.

Sudija traži sve gramatičke i slične greške koje Ludak previdi. Ali Sudija samo ispravlja napisano, ne piše.

Eto ćorsokaka! Čim Ludak počne, Sudija ga ukoči!

Pusti Ludaka da piše!

Dozvoli mu da probudi svoju kreativnost, daj mu slobodu. Pusti da ga vode emocije i da stvara traljav sadržaj. Sudija će kasnije izneti svoje mišljenje, a do tad ga ne dozivaj.

Arhitekta organizuje

Sledećeg dana, pozovite Arhitektu da iščita sve Ludakove spise. Njegov posao je da izabere kvalitetan sadržaj i organizuje ga u celinu.

Njega ne zanima struktura rečenice, već samo biranje i organizovanje.

Stolar brusi rečenice

Sada možeš da zamoliš Stolara da popravi rečenice. Njegov posao je da jasnim i naređanim rečenicama zakuca celinu koju je napravio Arhitekta. Pomoću rečenica, Stolar pravi umetničko delo i elegantno ređa paragrafe.

Sudija u kontrolu

Sad je vrene za proveru gramatike, pravopisa, tona – svih detalja koji čine tekst savršenim.

Ludak koji ih je smislio ne treba da brine o tome, kao ni Arhitekta koji ih je organizovao, niti Stolar koji ih je zakucao u konačni oblik, rečenicu po rečenicu.

Ostavi sve to Sudiji.

 

 

 

Koncept za predstavljanje letnjih destinacija
1️⃣ Zbirni tekst o nekoj regiji ili ostrvu (npr. Tasos, Azurna obala, Halkidiki, Sitonija (kao deo Halkidikija) itd.)
– Uvod
– Opšte informacije
– Istorija i glavni grad (detaljnija priča ako je interesantna)
– Korisne informacije
– Kako doći do ostrva ili regije (autobus, avion ili automobil)
– Zašto doći baš tu?
– Cene, lokalna kuhinja, duh, tradicija…
– Kako je povezana regija, da li se lako može doći do drugih mesta – pešaka,
autobus ili auto)
– Drugi saveti ako su potrebni
– Glavna letovališta (zbog čega se koje bira i osnovne odlike)
– Najlepše plaže (peščane ili šljunkovite / pliće ili dublje, na kojoj su strani ostrva, lični
utisak ako ste putovali tamo itd.)
– Atrakcije (izleti, glavne atrakcije regije / ostrva)
– Zaključak

2️⃣Pojedinačno letovalište (npr. Limenas na Tasosu; Pefkohori na Sitoniji, St. Trope na Azurnoj obali itd.)
– Uvod
– Opšte informacije o samom gradu i istorija grada ako postoji
– Korisne informacije
– Kako doći do letovališta (autobus, avion ili automobil)
– Kako izgleda letovalište i duh (da li je porodično mesto, za mlade, da li ima
najviše stranaca ili naših itd.)
– Ambulanta, policijska stanica i rent a car?
– Da li postoji gradski prevoz i kako se snaći (autobusi, taxi…)
– Da li preovladava privatni smeštaj ili su hoteli
– Da li postoje određeni saveti (ako je poznato da ima puno komaraca u nekom
delu mesta to napomenuti, da li je u nekom delu letovališta bučno, gde je
najbolje za porodice, gde za mlade itd.)
– Udaljenost nekih atrakcija
– Plaže (kakva je gradska plaža, koje plaže postoje i koliko su udaljene)
– Gde jesti (predlog jela i restorana + cene)
– Najbolji kafići i noćni život?
– Zaključak

 

 

 

Kreativno odugovlačenje je jedna od najefikasnijih tehnika ličnog učinka. Činjenica je da ne možete uraditi sve stvari što biste trebali da uradite. Zato svesno i namerno odugovlačite izvršenje malih i manje bitnih zadataka. Recimo, da ste vlasnik agencije za nekretnine, šta bi vam bilo bitnije: sastanak sa potencijalnim kupcem, ili sastanak sa potencijalnim zakupcem?

Napravite listu zadataka, a potom izdvojite manje i manje bitne zadatke koje ćete odugovlačiti. Stavite prioritete naspram posterioriteta. Prioritet je nešto na čemu radite više i ranije, a posterioritet je nešto na čemu radite manje i kasnije, ako i radite to uopšte. Suština je da neke stvari odugovlačite svesno i namerno, jer ćete na taj način napraviti ispravnu selekciju između bitnih i nebitnih stvari. Nesvesno odugovlačenje često ima za rezultat i odlaganje važnih i vrlo bitnih stvari. Vežbajte “razmišljanje od nule”. Stalno pitajte sebe “Da već ne radim ovo, da ne znam o tome ono što sada znam, da li bih ponovo počeo/la sa tim danas?”. Ukoliko je odgovor ne, eto prvog kandidata za kreativno odugovlačenje. Preispitajte sebe i sve svoje aktivnosti. Zapišite sve na papir i izaberite jednu koju cete odbaciti ili kreativno odugovlačiti dok ne postignete važnije ciljeve. Koju aktivnosnost ste izabrali za kreativno odugovlačenje?

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of