Ako ste do sada bar jednom svraćali na moj blog, znate da sam pravi zaljubljenik u blogove. Čak imam i tekstove sa preko 200 blogova koje češće ili ređe posećujem.

Budući da za treći deo Yekipedie još nije došlo vreme, a ja sam nastavila da istražujem blogove i pronašla neke nove, sjajne ljude koji pišu o svojim iskustvima, pokušaću da svoj mini projekat nastavim kroz tematske tekstove.

Travel blogovi su mi jedna od omiljenih kategorija, te ću krenuti od njih. Za početak, izdvojiću 10 blogova o putovanjima, pa ću (možda) vremenom dodavati nove i menjati naslov.

Iako je ponuda stranih blogova daleko bogatija i solidno je poznajem, da ne biste morali da konsultujete agencije za prevođenje ili Google translate, zadržaću se na blogovima na balkanskom jeziku.

Rio priče sa putovanja je najsadržajniji travel blog na koji sam naišla. Iza ovog bloga stoji Robert Dacešin iz Banjaluke, inače magistar ekonomije i pravi marketing stručnjak. Ako tražite zanimljive putopise, korisne informacije, čak i saputnike, ovaj blog je pravo mesto za vas.

Putoholičari je travel blog bračnog para iz Hrvatske. Njih sam kontaktirala među prvima kada sam počinjala svoju blogoavanturu i oduševili su me svojom ljubaznošću. Inspirativne i korisne priče sa najrazličitijih destinacija. Stalno mu se vraćam.

Putoklinci je blog o putovanjima sa decom. Hrvatsko-slovenačka porodica, mama, tata i troje klinaca uvek spremnih za avanturu. Sa njima sam čak i sarađivala kao gostujući bloger. Prava riznica korisnih informacija za sve roditelje koji bi da putuju sa decom.

Dijana Kocić je autorka istoimenog bloga koju sam zapratila na Instagramu, a onda nastavila da pratim i njen blog. Izdvojila bih je po tome što je, nakon što je dala otkaz, otišla u Afriku da volontira i organizovala fenomenalnu humanitarnu akciju za decu iz ugroženih afričkih zemalja. Pored toga, pronaći ćete i niz tekstova o ličnom razvoju, praktične savete za putovanja i mnoge druge zanimljive tekstove.

Jovanin život u koferu je blog zaista sjajne Jovane Kvržić, moje omiljene travel blogerke. Obožavam što često putuje sama i koliko zapravo upoznaje sebe i druge na taj način. Najtoplije preporuke jer, posle njenih detaljnih opisa gradova i turističkih mesta, poželećete da posetite svako, a dobro ćete se i snaći jer su njeni tekstovi vrlo detaljni i korisni.

Bookiraj je vrlo popularan regionalni blog idealan za one koji bi da se spakuju na brzaka i pobegnu od svakodnevice. Autot bloga je Srđan, a u tome mu pomažu i četiri zaljubljenika u putovanja. Zabavna i pozitivna ekipa što se kroz njihove tekstove može videti.

Travel-advisor je blog/portal gde možete pronaći bukvalno sve vezano za putovanja. Od putopisa (da, ima i mojih) preko informacija o vizama, cenama i situaciji u konkretnom mestu. Muste read za sve ljubitelje putovanja.

Trip top je zapravo sajt turističke agencije sa izuzetno dobrom sekcijom “putopisi”. Nikad nisam putovala sa njima niti istraživala njihove ponude, ali putopise redovno čitam. Najčešće kada sam gotovo sigurna da ću putovati na neku destinaciju, na ovom sajtu crpim dodatne informacije.

Grčka info je takođe nešto poput turističke agencije, ali ono što mi je dragoceno jesu komentari putnika ispod putopisa. Najpopularnije grčke destinacije imaju i najviše komentara, a čak i one za koje sam sigurna da niko nikada nije čuo, imaju komentare. Tako sam saznala za ostrvo Limnos i nakon čitanja komentara, dodala ga na listu želja.

Mamina putovanja je moj blog u povoju. Sadrži mali broj tesktova i zamišljen je kao blog o putovanjima sa decom, ali i bez dece, čak i kad ste mama. Bacite pogled, možda vam se nešto dopadne, a ja se nadam da ću mu se nekad mnogo više posvetiti.

Kako bih saznala za još neke kvalitetne travel blogove i dodala ih na listu, ostavite u komentarima vaše omiljene.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of