Znam, znam, dosadile su vam teme o zatvorenim granicama, koronavirusu i “nema mora ove godine”. I meni su, ali hajde da ih obradimo iz drugačijeg, vedrijeg ugla.

Zato danas pišem o omiljenim mestima za odmor u Srbiji. Neću pisati o smeštaju, niti da li su kvarcne ploče za kuhinju ili obične, snaći ćete se već.Ima ih mnogo više, ali sam suzila izbora na pet, kako tekst ne bi bio konfuzan i preopširan.

Đavolja Varoš – obilazak svetskog čuda

Đavolja varoš – veličanstveni spomenik prirode, koji je smešten na Radan planini.

Ovu atrakciju odlikuju 2 prirodna fenomena – izvori jako kisele vode sa visokom mineralizacijom i zemljane figure kao specifični oblici reljefa. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od 2 pa do 15 metara. Ovakav geomorfološki obik jedinstven je u našoj zemlji, a vrlo je redak i u svetu. Slične pojave mogu se videti na Alpima.

Đavolja varoš je proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja, i stavljena u prvu kategoriju zaštite. Ova znamenitost je čak bila kandidat za novih sedam svetskih čuda prirode.

Izlet do Đavolje varoši nude mnoge turističke agencije, a kao najčešće prenoćište se bira Kopaonik. Ovo može biti vaš izbor za noćenje ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, a dobra ideja je i noćenje u Kuršumliji gde možete obići značajne zadužbine Stefana Nemanje.

Krupajsko vrelo, manastir Manasija i vodopad Buk

Legenda kaže da se u Homoljskim planinama nalazi blago za kojim meštani ovog kraja i danas tragaju. Osim ovog blaga za kojim tragaju, stanovnici ovog kraja imaju prirodna bogatstva koja su fantasticna. Krupajsko vrelo, okruženo je šumom i u podnožju Beljanice predstavlja pravi egzotični prizor sa svojim promenljivim nijansama zelene i plave, Tajland u Srbiji. Udaljeno je od Beograda oko 160 km. Autoputem ka Požarevcu, preko Svilajnca i Despotovca i tu ste.Dužina jezera je 40 metara, a širina 17 metara. U blizini vrela se nalazi i izvor vode sa temperaturom od 26 °C. Oba izvora su proglašena spomenicima prirode od nacionalnog značaja.

Put koji vodi do Krupajskog vrela prolazi pored manastira Manasija. Karakterističan je po zidinama sa 11 kula. Podigao ga je despot Stefan Lazarević i ovde se nalaze njegove mošti.

Kada ste već u ovom kraju, posetite Resavsku pećinu koja spada u najlepše pećine u Srbiji. Otvorena je od 1972. godine za posetioce i predstavlja zaštićeni spomenik prirode I kategorije.

Na putu ka Resavskoj pećini postoji odvajanje za vodopad Veliki buk u Lisinama. Vodopad i pored njega restoran u kojem možxete pojesti dobru pastrmku.

Vodopad Prskalo

Na južnom Kučaju, stvorila je najmaštovitija igra vode i krečnjaka. On se nalazi pored samog puta koji od Resavice vodi ka Čestobrodici(istočno od Paraćina).

Ono što je mana ovog vrlo čudnog i jedinstvenog vodopada je šumski put koji je u periodu najveće aktivnosti, u proleće, praktično neprohodan zbog faune koja je vrlo aktivna i rajski lepa. Leti, kada se bukove šume južnog Kučaja razgranaju i rascvetaju, voda niz bedem od sige samo stidljivo kaplje što vam daje osećaj kao da ste u snu. Visok je oko 15 metara, vrlo je siromašan vodom čak i u proleće kada ima vode, mada nikada ne presuši. Vodopad Prskalo, kao da je čovek svojom rukom napravio (mada vrlo liči na bajkoviti Tolkinov plato zamka Gondor u knjizi o Gospodaru prstenova) i ostavio ga na mestu koji je blizu pored puta da mogu svi da ga vide, a opet dovoljno daleko da retko ko prođe.

Prizor na kome se oči odmaraju a pogled ka vrhu brzo završi u malom viru koji Prskalo sa malo buke već godinam vaja uz pomoć reke Nekudovo čiji se izvor nalazi samo nekih 70-ak metara iznad vodopada. Interesantno je da reka Nekudovo ovde izvire ali nestaje, tačnije ponire na pola puta prema Resavici odakle se nakraćim putem i stiže do ovog vodopada.

Semeteško jezero

To je jezero po kojem ostrva plove. Jezero je prečnika oko 60m a najveće ostrvo je dugačko 15m i obraslo rastinjem, a na njemu je čak i nekoliko visokih stabala. Pored ovog ostrva, postoji i nekoliko manjih, a nekoliko njih su uništili kupači.

Ploveća ostrva predstavljaju pravu atrakciju za sve turiste koji posete ovo jezero, jer se ostrva pomeraju kada duva vetar, a isto tako ih mogu i posetioci sami “voziti”.

Semeteško jezero je specifično i po tome što se njegova dubina ne može izmeriti, jer su podvodni izvori iz kojih jezero dobija vodu toliko duboki i široki da su i sami deo njega.

Daždevnjaci su stari stavnovnici Semeteškog jezera, a nedavno je izvršeno i poribljavanje jezera.

Prirodni rezervat – Uvac

Odlična destinacija za vikend putovanje. Kanjon reke Uvac je poznat po uklještenim meandrinma koji su nastali probijanjem reke kroz krečnjačke stene. Od reke su nastala 3 jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Iznad Uvačkoj jezera se nalazi najlepši vidikovac Morava iznad koga se pruža fantastičan pogled i gde možeš napraviti najinstagramičnije fotke.

▪ Možeš se provozati čamcem po meandrima.

▪Uzeti prenoćište u nekoj lokalnoj brvnari.

▪ Probati domaću hranu u drvenim restoranima pored jezera.

▪ Ili jednostavno obilaziti divnu prirodu,

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of