tunis

Hoteli na samoj plaži, sobe sa pogledom na more, all inclisive usluga na kome bi mogla pozavideti Turska, duge plaže sa baršunastim peskom koje uranjaju u tikizno plavo more, palme, pustinja, kamile, avanture, beduini… Tunis i  Afrika!

Tunis je odlično mesto za medeni mesec, romantične veridbe, proslave godišnjica… Ima nešto čudno u vazduhu Afrike, lepršavo, letnje, očaravajuće. Rasplamsava ljubav, podgreva strast. U Tunisu će morati da vas voli, naročito ako slabo govori engleski jezik. Dakle, ako baš želite, kurs engleskog jezika mu poklonite nakon medenog meseca u Tunisu. Verujte mi.

 

SAVET I NAPOMENA : Pazite na svoje stvari. Ja sam izgubila svoj mobilni telefon na plaži ili u restoranu. Trudila sam se da pronađem slike koje najvernije opisuju ono što smo videli i doživeli, a da ne povredim nečija autorska prava. Tunis imam samo u sećanju. nažalost.

 

Da li je Tunis bezbedan?

Ako su strah i nepoverenje jedine prepreke na vašem putu do idealnog odmora, nemojte ni pakovati kofer!

 

Tunis je bezbedan, nista manje ili više od evropskih letovališta. Prethodni nemili događaji su u znatnoj meri oštetili turizam, žilu kucavicu Tunisa i naterali vlasti da posebnu pažnju posvete bezbednosti turista.

 

Od aerodroma, preko organizovanih izleta, do samih hotela, zaštita turista poverena je pripadnicima policije. Samo njihovo prisustvo i posvećenost poslu puža osećaj da daju sve od sebe, kako bi turistima omogućili bezbrižan odmor.

 

Kako stići do Tunisa?

Može se stići i autom, autobusom, vozom, ali bih ja toplo preporučila avion. Let od Beograda do aerodroma  Ehfidha, koji je se nalazi između Hamameta I Susa, traje nešto više od dva sata. Mi smo leteli tuniškom aviokompanijom. Let je stvarno bio savršen, večera zadovoljavajuća, osoblje vrlo uslužno. Leteli smo noću, pa smo uživali u svetlima gradova koji su ostajali iza nas. Procedura na pasoškoj kontroli kao u većini zemalja. Jedina je razlika što prilikom ulaska u zemlju dobijate papirić na kojem upisujete svoje podatke, da biste ga vratili kad izlazite iz zemlje.

 

SAVET: Čuvajte taj papir. U agenciji su nam rekli da gubljenje papira može prouzrokovati neprijatnosti prilikom izlaska iz zemlje.

 

Na aerodromu nas je čekao vodič i autobus. Čim smo izašli iz zgrade aerodroma, opčinio nas je topao vetar koji je nosio neke čudne mirise.

 

Dobrodošli u Afriku!

 

Od Hamameta nas je delilo nekih sat vremena vožnje, dovoljno da nas vodič upozna sa elementarnim stvarima koje su neophodne za snalaženje. Zvanična valuta je tuniški dinar ( 1 e = 2 td ), a voda iz česme nije za piće. Zaspala sam. Dovoljno za početak.

 

Da li je Tunis jeftina destinacija za letovanje?

Da, Tunis spada u kategoriju povoljnih letovališta. Primera radi, 11 dana sa all inclusive uslugom u odličnom hotelu, avionskim prevozom i taksama, nas je koštalo oko 800 eura i to je jedini novac koji će vam biti potreban, jer ste svojim aranžmanom obezbedili sve što vam treba. Novčanik nosite sa sobom samo kad napuštate hotel. Dakle, u hotelu ste bezbrižni.

 

Ako se pak odlučite za kupovinu van hotela, cenjkanje vam ne gine, o čemu ćemo malo kasnije. Suveniri jesu jeftini ( 1 – 2 e ). Možete naći komad kvalitetne garderobe po pristupačnim cenama. Hrana, slatkiši i cigarete u marketima su mnogo jeftiniji nego kod nas, ali ukus i kvalitet ni približno. Sve je dvaput jeftinije nego kod nas i triput manje ukusno. Osećala sam se čudno, jer niko od njih nije reagovao na nekvalitet. Tako je verovatno i turistima iz Švajcarske kad jedu naše čokolade.

 

*SAVET :  Dobićete povoljan aranžman koji pritom možete plaćati u ratama. Spas u zadnji čas iziskuje veću svotu novca odjednom, zatim traženje jeftinijih aranžmana, koje često budu skuplje jer sem smeštaja ne nude ništa drugo. Trgujte pametno!

 

Hoteli u Tunisu – all inclusive u pravom smislu

Ako se dvoumite između rizorta i apartmanskog smeštaja, svakako preporučujem rizort. Bezbrižnost je drugo ime za rizort. Šta ćete jesti, piti, gde ćete spavati, higijena soba i okoline, gde ćete se sunčati, kako ćete provesti dan. Mnogo ljudi je zapošljeno s ciljem da planiraju i realizuju večernje animacije i dnevne aktivnosti za goste hotela. Hoteli su jako slični, videćete na slikama. Sličnog izgleda i enterijera, obavezno imaju bazen, palme i mnogo zelenila. Odlikuju ih privatne peskovite plaže, odlična hrana i usluga, pa su i cene približne. 

 

Hotel Palm beach 4*u Hamametu je bio naš domaćin. Smešten na svojoj plaži od koje ga deli prelep vrt bogat palmama, bujnim travnjacima i šarenim cvećem. Simpatičan, ušuškan u svoju prirodnu hladovinu, odličan je izbor kako za porodice sa decom, tako i za putovanja u dvoje.

Ogroman hol sa recepcijom i barom su delovi hotela u kojima jedino ima wifi. Nije nekog kvaliteta, ali je  dovoljno da koristite Viber, Facebook… U sobama ga nema, čak ni uz doplatu, bar ne u vreme našeg boravka. Sobe su prostrane, čiste, svaka sa balkonom i mini barom koji se svakodnevno dopunjuje. Kupatilo je opremljeno svim potrebnim sitnicama, peškirima, fenom. Malo je, ali funkcionalno i izuzetno čisto. Soba me pre podsećala na porodičnu, nego nego na hotelsku.

 

Rizorti su gradići u malom. U hotelu postoji sve što može biti potrebno: market, suvenirnica, apoteka, par radnji sa letnjim drangulijama. Ne morate izlaziti iz rizorta ako ne želite. Evo još jednog primera rizorta, gotovo da nema razlike među njima.

 

Od ostalih sadržaja, hotel poseduje restoran sa ogromnom terasom, nekoliko barova, spoljašni bazen sa delom za decu i ležaljkama udobno smeštenim u palminom hladu. Bazen se čisti svakodnevno. Očigledno je da se posebna pažnja posvećuje održavanju bazena i vrta. Pool barje imao radno vreme od 10 do 23h. Svrstan je u sklopu all inclusive usluge je, pa možete neograničeno piti hladne napitke, razne vrste kafa, te užinati.

 

Hrana – turizam za hedonizam

Šetnja kroz prostran restoran za hedoniste je isto što i šetnja kupoholičarke kroz tržni centar brendirane garderobe, gde na svakom izlogu blješti “popust 80%”. Ako ste bili na letovanju u Turskoj, u bilo kom rizortu, onda znate kako je u Tunisu. Ako niste, ne brinite, gladni nećete biti nikako.

 

Duge vitrine prepune su raznih jela tradicionalne kuhinje, a kus kus ne smete propustiti. Ukoliko niste ljubitelj njihove kuhinje, na meniju su i evropski specijaliteti, različite kombinacije svakojakih priloga i mesa. Pirinač nemojte propustiti nikako, savršeno je spremljen, naprosto pleše na tanjiru. 

 

Obavezan dodatak su salate kojih ima u izobilju . Morski plodovi obogatiće večeru, sveže upecani obogatiće večeru. Spremaju se pred gostima. Voće ne treba posebno opisivati, slađe je od našeg uvoznog bar za kilometar više od puta koje pređe do naših tezgi. Čest je sastojak kolača, koji zaslužuju knjigu koliko su savršeni

Tunižani su odlični kuvari. Između obroka služiće vas užinama, sveže pečenim pecivima čiji miris dovlači ljude sa plaže. Imajte na umu da letu nije došao kraj, pažljivo sa kalorijama.

 

SAVET :  Voda iz česme nije za piće, pomenuli smo već. Savetovali su nam da ne jedemo sveže voće i povrće koje se pere tom vodom. Naravno da nismo poslušalii, ali smo, preventive radi, svakog jutra pre doručka uzimali po 1 tabletu probiotika i nikakvih problema nije bilo.

 

Usluga i ljubaznost

Usluga I ljubaznost osoblja svakako zaslužuju posebno mesto u tekstu. Pomenula sam da vam je novčanik potreban samo ako izlazite u grad, jer u hotelu ne plaćate ništa. Samim tim osoblje nema bakšiš, ali su i pored toga servilni, nasmejani, ljubazni, predusretljivi i neodoljivo šarmantni u naklapanju rečenica na engleskom.

 

SAVET : Trudite se da imate sitniš kod sebe za napojnice, što će vam oni višestruko uzvratiti.

 

Tako će za par eura ostavljenih spremačici vaša soba blistati, na krevetu će vas čekati labudovi i ostale figure od peškira, besprekorno složen veš, čist i suv kupaći od prethodnog dana, sveža voda u mini baru. Konobaru iz pool bara neće biti teško da vam donese kafu na plažu, iako je mimo pravila, jer plaža ima svoj bar koji nije u sklopu all usluge, o čemu ćemo nesto kasnije. Spasilac na plaži će odmah zapamtiti koje ste ležaljke izabrali i do kraja letovanja su samo vaše, sa sunđerima i čistim peškirima. Čak će i doneti voće na plaži, bilo šta da zatražite. Odlični i predani radnici uprkos bednim platama koje su ujedno i jedini izvor prihoda.

Hotel ima organizovane tematske večeri koje su vrlo zabavne. Ko nije raspoložen za vrelu afričku noć u gradu, neće mu biti dosadno. Oduševila me orjentalna plesačica, njen nastup je bio najzabavniji. Svi gosti su aplaudirali, neki su igrali s njom. Njeni pokreti su nestvarni, posmatrala sam je zbunjeno i zapanjeno. Noć za pamćenje, kao i njen talenat za ples.

 

More, plaža i sudbonosno “DA”

Biće da je ovoliko superlativa posledica moje zaljubljenosti. U njega, u Tunis, u more, u plažu, u ljude… Rekla sam vam na početku, u Tunisu se svi vole.

 

Baš na toj plaži sam od devojke postala žena i iz Tunisa se vratila blagoslovena! Moja najdraža uspomena, moj sin. I prsten sa medine (pijace). Vreo pesak koji peče stopala, more plavije i toplije nego obično, mirno … Moj sadašnji suprug na kolenima. “Hoćeš da se udaš za mene?” Skakala sam i od sreće, i od vrelog peska. Uvek je tako spontan. Prosidba u podne, dok sunce prži. Kaže, ubila ga neizvesnost, a i plašio se da ne izgubi prsten. Moj suprug je inače profesionalac kad je gubljenje stvari u pitanju.

Sa sedmog neba prešli smo na medeni mesec. Duge šetnje pored mora po baršunastom pesku. Zbilja je pesak finiji od najfinijeg pudera, savršeno prijanja uz sve nijanse plave boje mora, koje je najveće bogatstvo Tunižana.

 

Plaže u Hamametu važe za jedne od najlepših, uglavnom pripadaju hotelima koji ih redovno uređuju. Organizovane su i prevashodno namenjene gostima hotela, dok su vikendom porodična okupljanja Tunižana, koji žive u okolnim gradovima. Lokalni meštani su posebno zabavni.

 

Plažni bar koji sam pomenula je vrlo zanimljiv vikendom. S obzirom da ne spada u all inclusive uslugu, radnim danima gotovo da nema goste. Ali je zato omiljen vikendom. Muzika trešti i sve se polako priprema za večernju žurku. Bilo mi je zanimljivo da posmatram Tunižane u provodu, tako su drugačiji od nas. Imaju držanje šeika. Ili samo meni tako izgleda, jer su tamnoputi. Čudne su mi bile i žene koje čak plivaju pokrivene. Oduševljavala sam se njihovim pokušajima da spoje moderno sa tradicionalnim. Vikend na plaži luksuznog hotela, plivanje sa hidžabom, crveni lak na noktima. Tek tada mi je bilo drago što sam odabrala Hamamet kao turističko mesto.

 

SAVET : Pre izlaganja suncu obavezno zaštitite kožu nekim losionim sa visokom zaštitom. Sunce u Tunisu je prilično jako, prži, iako vi nemate taj osećaj zbog vetra koji lagano duva s mora. Klima u Tunisu je specifična, visoke temperature se lako podnose zbog niske vlažnosti vazduha. I palme mnogO pomažu u rashlađivanju. Ne dajte da vas prijatno vreme zavara. Obavezno zaštitite kožu, može doći do ozbiljnih opekotina.

 

Hammamet – prava slika Tunisa

Iako je Hammamet prva i glavna turistička destinacija u Tunisu, uspeo je da zadrži svoja obeležja i duh Afrike.

 

Grad koji ima dušu Tunisa i koji je uspešno odoleo najezdama turista iz Evrope ne prilagođavajući im se. Nije poklekao modernizaciji, nije se približio evropskim standardima, nije se menjao da udovolji drugima. On je domaćin, vi ste gosti i poštovaćete njegova pravila. Tunis i sam Hammamet ili volite ili se više nikad ne vratite. Tako je sa celom Afrikom.

Čari Tunisa dolaze do izražaja kroz šljaštave izloge od kojih bole oči, prepune ulice bučnih i radoznalih lokalaca, vazduh ispunjen čudnim mirisima koji dolaze sa svih strana. Posebnu draž gradu daje medina, smeštena u samom centru unutar debelih zidina, puna uskih uličica sa načičkanim i svetlećim izlozima i radnjama. Tu ima i čega nema. Na to će vam skrenuti pažnju navalentni i neumorni trgovci vukući vas za rukav da uđete u njihovu radnju. To je fora na koju ne smete nasesti. Ne zato što će vam se nešto desiti, već zato što nećete moći van ako ne kupite nešto, najčešće ono što vam ne treba. Zato ulazite u radnje samo ako ste čvrsto odlučili da kupite tačno određeni predmet.

 

I budite spremni da se cenjkate do besvesti. Oni koji nisu dobri u cenjkanju nek zaobilaze ovakve radnje, često turisti plate nešto i nekoliko puta više od realne cene. Kupovinu obavite u radnjama sa fiksnim i  istaknutim cenama, jer ćete na svakom drugom mestu morati da se cenjkate. Tunižani obožavaju cenjkane, majstori su svog zanata I to je način njihove trgovine. Isto važi i za taksi. Ako vam je hotel dalje od centra, pre no što uđete u taksi insistirajte da uključe taksimetar. Ili bar unapred dogovorite cenu. Štedite sebi živce i novac.

 

SAVET : Nikada nemojte prihvatati poklone na ulici ili od prodavaca, čak ni da pogledate koliko je lepo. Nećete moći da im vratite I moraćete da platite. Tu caku neguju godinama.

Primetila sam da uveče nema žena na ulicama i u njihovim lokalnim kafićima. Još nisam videla Tunižanku u kafiću. To mesto je rezervisano za muškarce i njihovo uživanje u nargili. Iako Tunižanke važe za smerne žene, njihove jače polovine prati suprotan glas. Napadni, skloni da dobacuju ženama ili ih dodiruju. Ja takvo iskustvo nisam imala. Naravno da bude požudnih pogleda, pogurkivanja i slično, jednostavno se nasmešim I pređem sa druge strane tako da im ostaje da gledaju u mog supruga. Meni je to normalno, budući da znamo šta njima znače žene bele kože – neka vrsta boginje. Da se razlikujemo i upadamo u oči oskudno obučene (šorts, majice) među njihovim pokrivenim ženama. I ja sam verovatno čudno gledala obučene žene u void, ispametim se svaki put kad sretnem ženu obavijenu u crno sa prorezom za oči. Zar me treba osuđivati zbog toga? Pa ni njih…

 

Ali imam drage uspomene na Tunižane. Uživala sam u razgovorima sa lokalnim stanovništvom. Tako se najbolje približim kulturi i ljudima koji su moji domaćini. Nije poenta ići u Tunis i ručati u King burger-u, na primer. Ispitivali su oni mene o Miloševiću, ispitivala sam i ja njih o situaciji nakon “arapskog proleća”. I svi su se slagali oko jedne stvari. U Tunisu se lošije živi nakon svih događaja. Imala sam priliku da zađem u njihove kvartove, daleko od luksuznih hotela i mondenske obale. Sasvim slučajno, jer turisti ne zalaze u tim kvartove. Još prvog dana boravka, kada smo iz hotela išli ka gradu,sa recepcije su nam pozvali taxi. Taksista se sprijateljio s nama, pa smo iste večeri dogovorili i povratak. Videćete zašto je to dobro. Tokom jedne vožnje, morao je da zameni auto sa bratom, pa nas je odvezao do svoje kuće. Majko mila, kao da sam se našla u nekoj sceni iz horor filma. Zamandaljene žaluzine, male, trošne kuće, prljava i bosa deca i vetar koji donosi pesak i prašinu sa svih strana. Vidi se kako žive, o “proleću” nek priča onaj ko nije bio.Aziza se rado sećamo. Nadam se da ćemo ga opet sresti i da se oženio.

 

Izleti u Tunisu – top 5 stvari šta videti i uraditi

Izleti se ne propuštaju ni na jednom putovanju, a posebno u Africi. Ovo je moja lista top 5 stvari, više o njoj možete pročitati ovde.

Videćemo se mi još!

 

Dok smo se čekali let, trudila sam se da dišem što dublje. Da ponesem svaku notu koja je u vazduhu. Afrički vazduh je poseban. I po prvom udisaju znaš da ćeš voleti Afriku. Po udisaju koji poneseš, znaš da ćeš se opet vratiti. Pogledala sam u prsten, carinika na aerodromu i osmehnula se. Nasmejao se i on, znala sam da je razumeo.

 

Gde otići za medeni mesec?

 

Idealno je ono mesto gde ćete biti bezbrižni, srećni, opušteni, nasmejani, posvećeni jedno drugom i još više zaljubljeni… U njega, u more, pesak, pustinju, Tunis, Afriku! Sa tog medenog meseca sam došla zaljubljenija nego ikad. Tunis je moja amajlija za srećan početak. A početak je najvažniji, zar ne?

 

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of