Šta radite kad ništa ne radite? Ili još bolje pitanje, kako provodite slobodno vreme? Tračarenje, ispijanje kafe, šetnje kroz tržni centar, gledanje tv-a, beskrajno i često kontraproduktivno surfovanje internetom i društvenim mrežama i slične aktivnosti nisu ponuđeni kao odgovor.

Kako se borite protiv stresa i rutine obavljanja svakodnevnih obaveza? Koji je vaš program za spasavanje? Ja imam hobije! Imate li ih i vi? Evo zašto bi vaš odgovor trebalo da bude pozitivan.

 

Šta je hobi i koji je njegov značaj?

Hobi je aktivnost koju obavljamo u slobodno vreme zbog ličnog zadovoljstva i iz ljubavi. Odličan je program za spasavanje, pomaže u borbi protiv stresa i svakodnevne rutine. Kada vam svakodnevni život podeli limune, hobi vam pomaže da napravite limunadu. Ili tekilu, kome šta prija.

Hobi je vrlo značajan za rad na sebi. Baveći se hobijem, otkrivamo svoje skrivene talente. Mnogo ljudi je upoznalo sebe kroz aktivnost bavljenja hobijem. Talenti, koji su čučali u pojedinim ljudima, dolaze do izražaja i rastu,      rastu… Hobi je značajan za sticanje novih znanja. Svako ko hobi doživljava kao posao i pristupa mu ozbiljno, mora da se edukuje i usavršava kako bi pratio trendove. Nova znanja lagano usvajamo kroz razonodu i to je odličan vid učenja. Hobi je značajan kanal za protok kreativnosti. Kreativnost nije na dugme i ne radi po potrebi, već je stalno aktivna.

 

Hobi je izvor sreće i ubica stresa!

Žene, koje se bave nekim hobijem, su pozitivnije i imaju veću produktivnost u svakodnevnom radu. Hobi je kao sunđer koji upija negativnu energiju. Kad radite nešto u čemu uživate, um i telo se sinhronizuju, oslobađa se negativna energija i kreću pozitivne vibracije. Hobi pospešuje lučenje serotonina, upija izlučeni kortizol i smanjuje njegovo lučenje u narednom periodu.

Hobi je izvor prihoda!?

Često se za hobi kaže da nema finansijsku satisfakciju, već samo donosi lično zadovoljstvo. Šta biste mi odgovorili kada bih vam rekla da je vaš hobi isplativ? Verujem u moć hobija, u to da hobi može da se pretvori u posao. Verujem da svaka žena ima talenat i znanje koje može da unovči kroz razne vrste hobija.

 

Vrste hobija i koji izabrati

Postoje mnoge podele hobija po različitim kriterijumima. Zajedničko im je da podstiču kreativnost. Razlikuju se po načinu i mestu obavljanja, finansijskim izdacima, po ciljevima koji se njima postižu, pa i po isplativosti. Ja ću se danas pozabaviti hobijima koji donose zaradu.

 

Ideje i slobodno vreme nisu dovoljni

Pre nego što krenem s nabrajanjem hobija, želim da vam skrenem pažnju na dve ključne stvari. Prva je da posao morate da obavljate kvalitetno, kako biste uopšte prodali svoje proizvode, ali i kako biste ostvatili adekvatnu cenu, odnosno zaradsu. Zato morate da ulažete u sebe i svoje usavršavanje. Drugo, kako bu vam hobi donosio zaradu koju pominjem u tekstu, a ne neki džeparac, neophodan je ozbiljan marketing. Nemojte da vam marketing radi komšija ili poznanik koji je “čitao nešto o tome”. Trudite se da radite sa ljudima koji su stručni. Ako vas finansijska situacija sputava, setite se da je trampa majka poslovanja. Ponudite svoju uslugu u zamenu za online marketing. Sigurna sam da ćete naći nekog s kim ćete moći da ostvarite saradnju. Imajte ovo na umu!

Liste hobija koji donose zaradu

Hobi je moguće pretvoriti u posao koji donosi novac, čvrsto verujem i stojim iza toga. Bitan je put kojim se ide. I naravno, pretvaranje hobija u posao zahteva mnogo truda i zalaganja. Za neke hobije su potrebna i izvesna finansijska ulaganja, dok su drugi “besplatni”, tačnije ulažete svoj rad i znanje ( marketing se u oba slučaja podrazumeva ) . Hobijem se možemo baviti na internetu i u realnom svetu. Pa da vidimo koji to hobiji donose novac i kako.

 

Online hobiji koji donose zaradu 

Verovatno najpopularniji hobiji kojima se priklonilo mnogo ljudi, čemu je doprinela i njihova praktičnost. Sve što je potrebno su kompjuter, za neke je dovoljan i smart telefon, i internet konekcija.  Pogodni su i za muškarce i za žene, mada ima izuzetaka u tome. Njima je moguće baviti se od kuće, iz parka ili s mora. Pojedini hobiji imaju potencijal da prerastu u unosan posao koji se obavlja iz kancelarije. Primera radi, moja klijentkinja obožava pvc creva, najpre je od njih pravila razne oblike za svoj gušt, a kasnije od toga razvila biznis, a sve je krenulo na Instagramu.

 

1. Pisanje

Mnogo je načina da zaradite pisanjem na internetu. Ukoliko volite da pišete, imate dara i znate kako da privučete i zadržite pažnju čitalaca, okušajte se kao web pisac. Možete pisati za web portale, biti dopisnik magazina i časopisa. Takođe i pisanje za blogove, za razne sajtove i platforme. Bitno je da web pisac dobro poznaje publiku kojoj se obraća i da zna o čemu piše. Tesktovi moraju biti pismeni, jasni i razumljivo napisani.

Nažalost, naše virtuelno tržište se tek razvija i Srbija nije pogodna sredina za web pisce, ali ako solidno znate engleski jezik ( poželjan nivo C1 ) možete pisati za strane klijente. Registrujte se besplatno na frilens platformama Upwork, Elance, Fiverr, iWriter, Freelance writing gigs i pišite za strano tržište. Domaća platforma namenjena svim frilenserima ( pisci, programeri, dizajneri, marketari ) je Honorarci.

Copywriter je kreator kreativnog sadržaja koji ima za cilj pozivanje čitalaca na akciju, najčešće se radi o kupovini. Njegovo angažovanje najviše ima udela u kreiranju nekih kampanja. Šta mislite, ko političarima piše govore i slogane? Najbolji copywriteri koriste pričanje priča (stotytelling) kao moćno marketinško oružje. Možete pisati i stručne radove iz svoje oblasti, poput seminarskih radova ili eseja. Ja sam redovno plaćala pisanje seminarskih radova jer su mi teme bile nezanimljive. Ukoliko vam leži novinarski stil pisanja ili želite da pišete novinarske članke, zavirite na Mediabistro.

Možete se baviti pisanjem knjiga. Sajt Amazon je pogodan za objavljivanje online knjiga na engleskom jeziku, a detaljno uputstvo o tome kako objaviti knjigu na ovom sajtu pročitajte ovde. Elektronsku knjigu na srpskom moguće objaviti za iTunes , a uputstvo za objavljivanje pročitajte ovde. Ana Gord je uspešna blogerka i pisac od koje sam dobila dragocene savete.

Neke od načina zarađivanja pisanjem sam i ja probala, zaista “rade”. Pohađala sam radionice kreativnog pisanja, ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, nemojte se dvoumiti, slobodno me kontaktirajte. Naravno, ogroman trud i rad je neophodan i sati provedeni pored kompjutera. Pisanje je tehnika koja se vežba i usavršava. 

2. Fotografija

Volite da škljockate, da “hvatate” dobre kadrove? Ovo je vrlo isplativ hobi na internetu. Dobre fotografije se mogu iskoristiti na više načina. Možete da ih prodajete sajtovima poput iStockphoto, Shutterstock, Bigstock, Foap. Lepe fotografije su neophodne za kreiranje kvalitetnog sadržaja na Instagram društvenoj mreži, koja pruža mnogo mogućnosti ( o ovome ćemo kasnije ) . Napišite kratak priručnik za pravljenje dobrih fotografija koji ćete prodavati i nemojte štedeti na savetima, koristan sadržaj uvek nađe put do svojih kupaca, a biće i onih koji će hteti još informacija kroz konsultacije ili kratke obuke.

Pišite o programima koje koristite za obrađivanje fotografija, o kvalitetnim kamerama. Gradite svoj lični brend kako biste bili prepoznatljivi klijentima. I savetovala bih vam da izaberete nišu, užu oblast kojoj ćete se posvetiti. Izaberite motive koji će se uvek nalaziti na fotografijama i vrlo brzo ćete se izdvojiti iz mase fotografa. Čitala sam priču o devojci koja slika sveže skuvanu kafu u predivnim šoljicama. Svako ko jednom vidi njenu fotografiju, prepoznaće njen rad i posle nekoliko godina. Autentičnost je drgocena.

3. Snimanje video sadržaja i kreiranje You tube kanala

Pogledajte statistiku posećenosti You tube mreže. Guglajte o poznatim jutjuberima i basnoslovnim ciframa koje zarađuju. Naravno da niko ne očekuje od vas da postanete Pew DiePie, ali možete zaraditi pristojnu sumu. Možete i da postanete poznati jutjuber. Ako ste nekad čitali o njima, znate da su svi uspeli zahvaljujući želji i trudu. Niko se nije rodio kao selebriti. Koji video sadržaj ćete kreirati, zavisi isključivo od vas. Moje iskustvo kaže da su komični klipovi najisplativiji i imaju dosta pregleda.

4. Montiranje video sadržaja

Ako je ovo nekom hobi, neka se javi prvo meni, angažovaću ga ukoliko me uveri u svoje montažerske kvalitete i sposobnosti! Među blogerima i instagramerima postoji velika potražnja za kvalitetnim montažerom video sadržaja. Ako ste skloni ovoj veštini, a nije vam palo na pamet da možete da je unovčite, moj savet je : Google na gotovs, učite i istražujte, isplatiće vam se.

5. Podcast

Kada želite da poručite nešto, da podelite neko iskustvo a ne želite da snimate video sadržaj, ovo je rešenje za vas. Lično više volim audio snimke od video snimaka. Ako znate dečije uspavanke, lepo pričate bajke, čitate priče ili recitujete, napravite svoj kanal na You tubeu i mame će vam biti zahvalne! Ukoliko snimate na engleskom, odlična platforma za to je BuzzSprout.

6. Gejmer

Sećam se da je moja cimerka, dok smo studirale, noći provodila igrajući online igrice. Ja nisam ljubitelj, poslednje što sam igrala je Super Mario pre 100 godina. Ali znam da gejmeri mogu dobro da zarade. Ako ste prešli sve nivoe neke popularne i zahtevne igrice, koja je besplatna i online, možete iskoristiti znanje engleskog jezika i postaviti snimak gameplay na stranici Twitch. Takođe ima gejmera koji bi platiti da im otkrijete tajnu. Ko kaže da su igrice gubljenje vremena?

7. Grafički i web dizajn

Da li imate sklonosti ka kreiranju web stranica, stalno šminkate i dorađujete svoju stranicu ili svoje slike, skloni ste vizuelizaciji i često eksperimentišete s bojama? Počnite da učite o dizajnu. Web dizajner se razlikuje od grafičkog dizajnera jer poznaje HTML kodove i može da kreira stranice. Ne mora se završiti akademija da biste bili dizajner. Kreirajte logo za firme ili pravite WordPress teme.

Na internetu su vam dostupni tutorijali i tekstovi o osnovama dizajna. Ja sam na početku istraživanja, pa ako nekome treba materijal, rado ću pomoći. Možete upisati i kurs po povoljnim cenama, što je moj sledeći korak. Inače je posao dizajnera odlično plaćen, po satu ili po projektu. Potrebno je mnogo truda i vremena da se savladaju osnove dizajna, ali verujte, isplativost opravdava uloženo. Portali za pretragu poslova su Smashing, iFreelance, 99Designs.com.

8. Web developer i programer

Ovde možete imati dobru zaradu. Developer je sličan sa web dizajnerima, čak je ta granica sve tanja. Usmeren je ka kodovima i programiranju stranice, ali nema umetničku stranu izražavanja. Programeri rade isto to i mnogo više. Programiraju razne programe i igrice. Znam da su prilično skupi, ali njihov proizvod vredi svakog uloženog dinara. Imam dobra iskustva i odličnu saradnju s njima. Možete ih naći na platformama za frilensere.

9. Konzument društvenih mreža

Ne znam kako bih inače nazvala hobi kojim se i ja bavim. Društvene mreže su u fazi ekspanzije i život ili poslovanje bez njih su nezamislivi. Ukoliko ste suvereni vladar mreža, Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, LinkedIn, TumblIr vam donose neograničene mogućnosti.

Kreiranje kvalitetnog sadržaja dovodi pratioce na vaš profil. Broj pratilaca i interakcija sa njima, kao i kvalitet sadržaja su jasni signali kompanijama koje žele da reklamiraju svoje proizvode. Sponzorisane objave i reklame brendova mogu doneti solidnu zaradu. Instagram se u poslednje vreme izdvaja i beleži vrtoglavi rast. Kvalitetne slike na instagramu imaju neprocenjivu vrednost. Pratioci se zaljubljuju u lepe fotografije i verno prate osobu koja ih objavljuje. Obožavam da kreiram sadržaj za Instagram i da planiram feed ( na Facebook-u bismo rekli zid ).

 

Drugi način zarade jeste kroz oglašavanje i reklamu. Uspešnim kampanjama možete napraviti prodajni levak i prodavati svoje ili tuđe proizvode. Mogućnosti su bezgranične, možete reklamirati radne ploče za kuhinje, pa sve do sitnica i dekoracija u kuhinji, na primer.

Kada usavršite marketing društvenih mreža, svoje usluge možete ponuditi drugima. Vođenje stranica klijenata na društvenim mrežama nije lak posao, ali može biti unosan. Izaberite par klijenata i održavajte kvalitet svojih usluga. Mesečni honorar menadžera društvenih mreža se kreće od 100 do par stotina eura po klijentu.

I naravno, možete držati radionice i kurseve i podučavati druge. Na internetu je dostupno mnogo materijala o marketingu na društvenim mrežama. Ima dosta kurseva, besplatnih i onih koji se plaćaju. Ja sam završila 3 i planiram da nastavim, pa ukoliko nekome treba materijal, savet ili preporuka, na raspolaganju sam.

10. Koučing

Drugim rečima, online edukacije koje sam toliko puta pomenula. Ako postoji oblast u kojoj ste dobri i o kojoj dosta znate, možete organizovati online radionice, obuke i konsultacije, pisati e-books ili snimati webinare i svoje znanje solidno naplatiti. Ovo podrazumeva bavljenje stvarima o kojima zaista mnogo znate ili imate iskustva. Pisanju e – books treba ozbiljno pristupiti i  sumirati znanja o jednoj oblasti, a mogu se objaviti na sajtovima Amazon i Kindle.

Moj plan je kreiranje radionica na internetu za preduzetnice početnice, javne nastupe i pretvaranje hobija u posao, a želim i da se posvetim pisanju e – books. Zato što imam iskustva u tim oblastima i završavam obuku za vođenje i kreiranje radionica. Sećate se da sam na početku teksta pomenula da je ulaganje u edukacije i usavršavanje neophodno za uspešan biznis? Potpisujem da je tako. Nemojte nikad obmanjivati ljude. Možda ćete kratkoročno nešto i zaraditi, ali dugoročno ćete biti persona non grata na internetu. Radionice se organizuju i uživo, što ja lično više volim jer mi je interakcija sa ljudima jako bitna.

11. Čitanje knjiga

Ako ste knjigoljubac, pišite o tome na internetu. Recenzije knjiga iskusnih knjigoljubaca su uvek dobrodošle i izdavačke kuće su spremne dobro da plate vrsnog poznavaoca pisane umetnosti. Zamislite da čitate knjige i da vas neko plaća za to!  Svoje recenzije možete objaviti na sajtu Constant Content, na društvenoj mreži za knjigoljupce Book Likes, u časopisima koji se bave recenzijama knjiga… Zarada je moguća pokretanjem bloga ili nekog dobro osmišljenog projekta. Znam božanstven primer žene koja je čitanje knjiga pretvorila u posao, napravila je blog koji sada okuplja oko pola miliona knjigoljubaca, zarađuje i radi ono što voli. Pogledajte njen blog Čitaj knjigu, ja sam čest posetilac i toplo preporučujem

12. Gledanje filmova

Ako volite da gledate filmove, biće vam drago da zaradite od ovog hobija, iako zarada nije velika. Jedna od mogućnosti za zaradu je pisanje recenzija za časopise i online magazine koji se bave kinematografijom. Drugi način je preko produkcijske kuće Netflix, kada nudi otvorenu poziciju za sortiranje sadrža.

13. Recepti

Ukoliko uživate u kuvanju ili u sakupljanju recepata, gastro blog je odlično rešenje. Možete pisati recepte, snimati postupke spremanja nekog jela. Ili jednostavno možete objaviti svoju zbirku recepata. Naročito ako se radi o specifičnim receptima, na primer iz bakine ili iz azijske kuhinje. Žene rado kupuju kuvare, a možete ih i objaviti na sajtu Fiverr.

14. Zagonetke, običaji ili vicevi

Da li je vaš kraj bogat običajima i narodnim verovanjima? Moždavolite zagonetke, ili viceve? Napravite svoju zbirku i hobi možete unovčiti objavljivanjem na internetu. Malo humora i edukacije nikad nije na odmet. Pominjala sam objavljivanje online knjige na srpskom jeziku. Sajt za komičare Cracked.com ima otvoren forum koji inspiriše komičare. Zatim možete objavljivati komične video snimke na Youtube.

15. Pravljenje personalizovanih čestitki i pozivnica

Hobi za najkreativnije koji je vrlo isplativ. Smišljajte originalne pozivnice i čestitke koje ćete prodavati na internetu. U vreme slavlja i darivanja ljudi nisu skloni štednji. Ulepšajte im praznike, godišnjice, proslave. Nek vaš rad bude prepoznatljiv. Kreirajte pozivnice za dečije rođendane, probudite Dizni junaka u sebi koga su godine možda uspavale. Pružite kvalitet i autentičnost i uspeh neće izostati.

16. Fit teme i zdrava hrana

Ako ste ljubitelj dijeta i specifičnih režima ishrane, isprobali ste već neke dijete na sebi i tačno znate kako deluju, podelite na internetu. Žene obožavaju fit teme, a pitanje “kako smršati” je u top 5 najtraženijih tema na guglu. Ako ste pobornik konzumiranja zdrave hrane i znate kako da pripremite napitke od kojih sve pršti od energije,  podelite na internetu i žene će vam biti zahvalne. Zdrava hrana i pravilan režim ishrane su apsolutni hit među ženama. O tome se mnogo priča i piše, a iskustvo iz prve ruke je dragoceno. Takođe i ako proizvodite organsku hranu ili prirodni med, podelite sa čitateljkama. Učinićete uslugu u sebi i njima.

 

17. Putovanja

Obožavate da putujete, imate mnogo pređenih kilometara iza sebe, divnih fotografija sa različitih destinacija? Naučili ste kako da putujete s manje novca, kako do jeftine avionske karte? Napravite travel blog i podelite svoja iskustva. Ukoliko kreirate kvalitetan sadržaj, brzo će vas kontaktirati za saradnju i pisanje sponzorisanih tekstova. Zamislite da putujete besplatno, a da zauzvrat pišete putopise i utiske o destinacijama. Jedan od mojih omiljenih hobija. Naravno, potrebno je vreme da vaš blog “zaživi” i sakupi pratioce. ( marketing, samo kažem ) Inače, affiliate marketing je odličan za travel blogere i njihove preporuke za smeštaj. Booking.com sajt je najposećeniji, pa vam preporučujem da svoje pratioce usmeravate ka njemu.

18. Prevodilac ili online predavač engleskog jezika

Ukoliko znate strane jezike, možete zaraditi prevođenjem tekstova na internetu. Možete i usavršavati neki jezik ili se upustiti u avanturu učenja novog jezika. Svoja znanja možete koristiti za prevođenje ili držanje časova. Možete čak i pisati priručnike za lakše savladavanje jezika, snimati podkaste sa izgovorom.

Ako solidno znate engleski jezik, možete držati časove putem skajpa deci iz Kine, Japana, Tajlanda. Materijal za predavanja obezbeđuje platforma, koja ujedno i testira vaše znanje i izgovor. Te platforme su italki, biboglobal itd.

19. Dropshipping

Potreban vam je e – shop u kome prodajete stvari ili samo jednu proverenu stvar, a da niste proizvođač niti preprodavac. Vi ste u stvari konekcija između kupca i prozvođača ili prodavca. Predmeti se naručuju sa Aliexpress-a. Ne bavite se direktnom prodajom, vaš posao je digitalni marketing, ali zarađujete od prodaje predmeta koje ste prethodno izabrali i izložili u svom e – shopu. Vrlo zanimljiva oblast marketinga koju trenutno istražujem, kao i sam digitalni marketing.

20. Digitalni marketing

Ključ je svakog poslovanja kao i marketing oglašavanja na društvenim  mrežama. Možete se odlučiti za kreiranje sadržaja, takozvani content marketing ili SEO – optimizaciju članaka radi boljeg rangiranja na pretraživačima pomoću ključnih reči. Email marketing je takođe bitan deo digitalnog marketinga. Možete da testirate određene alate ili dodatke ( plugin ) koje koriste blogeri, web pisci i novinari i da delite svoja iskustva o tome koliko su i gde korisni. Platforme pogodne za nalaženje klijenata su WeGrowth i Working Nomads. Takođe se možete baviti WordPress platformom, a pravo mesto za vas je WP Hired.

21. Sport i muzika

Ako ste se bavili nekim sportom ili svirali bilo koji muzički instrument, pomozite drugima u savladavanju tih veština. Na internetu možete pomagati u pisanju nota ili objašnjavanju tehnika za lakše sviranje, a pogodna stranice za to su Glazbeni oglasnik, Pandora, Soundcloud. U realnom životu možete držati privatne časove. Treneri mogu držati treninge ili pomagati sportistima da izgrade sportski duh, držati treninge  psiholoških priprema.

22. Dekoracija i cvećarstvo

Bilo da se radi o idejama za sobne dekoracije, dekoracije za proslave i venčanja, cvetne aranžmane ili pravljenje raznih oblika od balona, sve je u trendu. Ukoliko ste kreativni, možete nuditi rešenja na internetu za određene dekoracije ili se baviti dekoracijama u realnom svetu. Posao zahteva kreativnost i strpljenje. I mnogo ljubavi. Zamislite šta sve možete uraditi sa poljskim cvećem ili različitim oblicima balona. Možete dati ideje za pravljenje bidermajera, ikebana, mladenačkih cvetova. Možete otvoriti cvećaru i praviti razne cvetne aranžmane. Dodelite im kreativne i upečatljive nazive shodno prilikama za koje su namenjene. “Vadilica”, “Prosilica”, “Ljubilica”, možete ih nazvati kako god želite. Bićete jedinstveni i ljudi će vas pamtiti po tome.

23. Blogovanje

Pomenula sam gastro blog i travel blog. A ima još mnogo vrsta blogova:  poslovni, lifestyle, modni, blogovi o ličnom razvoju, karijeri … I svi mogu biti profitabilni. Ako volite modu, pomozite ženama da budu u trendu i da izaberu moderne odevne komade… Podelite savete o tome šta je aktuelno ovog proleća, koji nas trendovi očekuju na leto. Možda ćete sarađivati sa nekom dizajnerkom. Možete preporučiti neki proizvod za negu kože, kose ili šminku koju smatrate kvalitetnom.

 

 Amazon Affiliates i Google Adsense računi su jedan od način da zaradite novac od reklama sa bloga. Affiliate marketing omogućava pasivnu zaradu sa bloga. Pomoću ovog marketing alata, blog je posrednik u kupovini, jer je kupac preko vašeg linka došao do proizvoda. Zauzvrat vi dobijate određeni procenat. Odlična platforma namenjena blogerima je Problogger Jobs. I ovde bih vam savetovala, kao i za fotografisanje, da odaberete nišu. Lakše ćete se pozicionirati i postati vidljivi. Ima mnogo radionica za blogere, online konsultacija. Imala sam prilike da iskusim i jedno i drugo. I sama blogujem od skoro. Za sve početničke dileme i nedoumice, stojim vam na raspolaganju.

24. Make up, frizure i manikir

Ukoliko volite da se šminkate, menjate frizuru ili iscrtavate razne oblike na svojim noktima, snimite tutorijal i podelite sa drugima tehnike i trikove koje koristite. Možete preporučiti i brendove koje koristite, nijanse koje se najbolje kombinuju. Imate mogućnost da se profesionalno bavite šminkom i frizurom, ili da obučavate početnice. Možete kreirati mini kurs “Kako našminkati sebe” ili “Jednostavne i moderne frizure koje možete same napraviti”. Pomozite ženama da svaki dan budu doterane i lepe!

25. Popunjavanje anketa, iznošenje mišljenja

Za slučaj da volite i rado iznosite mišljenje, ima mnogo sajtova koji plaćaju kako bi dobili ocenu svojih proizvoda. Zarada nije velika, ali i ne treba mnogo truda. Ocenjivanje proizvoda i popunjavanje anketa moguće je na sajtovima  Microworkers, Cash Survey, Talk panel, Ja znam, Marketagent, Ipsos

26. Kupovina

Inače najdraži hobi svake žene. I može doneti zaradu. Ostvarenje sna – kupujete i sarađujete. Praktično, vi obavljate pravi posao, ocenjujete kvalitet i plaćeni ste za to. Dodatno se plaća pisanje recenzija za proizvode ili radnje. Jedina “mana” je što ne možete da birate gde ćete u kupovinu, ni šta ćete kupiti. Dobijate tačno određeni proizvod, određenog proizvođača. Na ovaj način se vrši kontrola preduzetnika. Otvorite naloge na Yelp i Foursque mrežama i sakupljajte pratioce, ocenjujte mesta koja ste posetili. Dok dođe vreme za isplatu, imaćete ozbiljnu mrežu pratilaca.

*Spisak je podložan promenama i ukoliko znate još hobija koji mogu doneti zaradu, slobodno pišite.

 

Hobiji iz realnog sveta koji donose zaradu

U ovoj grupi, većina hobija je za žene. Ima par hobija koji su interesantni muškarcima, ali veći deo njih zahteva talenat, kreativnost i strpljenje i asociraju na žene. Naravno da ima i muškaraca koji imaju talenat i interesovanje za neke hobije, ali retko da ćete naći muškarca koji radi pačvork, hekla ili lepi salvete na drvenim predmetima. Radovi koji nastaju kao proizvod bavljenja hobijima su prelepi, neobični, jedinstveni i urađeni sa puno ljubavi i truda. Nažalost, to im ne određuje i cenu, koja je često niža od zaslužene. Ipak, prodaju se i donose zaradu.

27. Crtanje

Ukoliko ste talentovani i bavite se crtanjem, svoje radove možete unovčiti. Posebno su popularni portreti koji se sve češće poklanjaju dragim osobama. Crtajte na neobičnim površinama, igrajte se bojama. Karikature i ilustrovane slike su dobra opcija za časopise i dečije knjige. Crteži su uvek aktuelni i možete ih oglasiti na društvenoj mreži za umetnike devianART.

28. Baštovanstvo

Ako gajite cveće, imate sređenu baštu, možete pomoći drugima da srede baštu ili proizvoditi i prodavati cveće. A možete i na internetu pisati tekstove o načinima uzgajanja ukrasnih biljaka i cveća, zalivanju, prehrani i ostalim tretmanima kojima negujete svoju baštu ili pisati tekstove za časopise koji se bave baštovanstvom. Možete napisati i priručnik za negu i gajenje nekog bilja. Ukoliko vam je bašta prostrana, možete gajiti i lekovito bilje od kojeg ćete praviti čajeve. Budite autentični, napravite recept za čaj koji će biti vaš zaštitini znak.

 

29. Ples

Vešti ste u plesu i poznajete plesne korake najpopularnijih plesova? Plesna škola bi mogla biti jedan od načina zarađivanja, a možete i podučavati mladence kako bi njihov prvi bračni ples bio savršen. Takođe možete pisati o tajnama velikih plesača i trikovima za lakše učenje koraka. Možete imati individualne obuke ili uvoditi nove vrste plesova.

30. Kolekcionarstvo

Ako imate kolekcije strarih igračaka, poštanskih markica ili drugih figurica koje vas nisu skupo koštale, sada ih možete solidno unovčiti. Kolekcionari sakupljaju različite predmete i prave kolekcije. Predmet kao jedinka nema zapaženu vrednost, ali ako je deo kolekcije njegova vrednost raste. Dobar primer su stripovi. Pojedinačni stripovi su bili jeftini, a pojedine kolekcije sada dostižu astronomske cene. Kolekcionari u Srbiji trguju preko sajta KupujemProdajem i Limundo, dok svetski kolekcionari najčešće koriste sajtove eBay, Craigslist. Ja imam kolekciju salveta i starih igračaka. Povremeno volim da pregledam salvete i setim se gde sam ih nabavljala.

31. Dekorisanje i pravljenje torti i kolača

Vrlo sladak hobi. Znam mnogo žena koje uživaju da dekorišu poslastice, iz čega je proistekao razvijen posao. Mnogo žena danas kupuje gotove torte i kolače ( evo ja ) i ako uživate u tome, imaćete posla. U trendu su slatki stolovi za razne proslave koji rasplamsavaju maštu, a posebno njihova dekoracija. Napravite tematske dečije slatke stolove sa crtanim junacima ili slatki sto za mladence sa raznim motivima. Figurice za torte su takođe vrlo tražene, naročito one od fondana. Budite kreativne!

 

32. Karving

Umetnost rezbarenja voća i povrća. Očaravajuća tehnika kojom se oslikava život čoveka i sve što ga okružuje. U rukama žena koje su umetnice karvinga lubenica, jabuka, ananas, kupus, paprika i drugo voće i povrće, dobija božanstvene oblike ptica, svetova, istorijskih zdanja. Voće dekorisano karving tehnikom često prati slatke stolove koje sam pomenula. Rezbareno voće i dekorisani slatkiši zajedno izgledaju bajkovito i svojom magijom privlače pažnju ljudi koji se nađu u blizini. Proslava na kojoj centralno mesto zauzima slatki sto i rezbareno voće se dugo pamti i mnogo fotografiše. Slavljenici su zadovoljni, a umetnice ponosne i novčano nagrađene.

33. Ručni radovi

Ovo je najveća grupa hobija. Tu spadaju šivenje, heklanje, vezenje, pletenje, tkanje, pačvork, slikanje na tekstilu i svili, pravljenje nakita, dekupaž, restauracija nameštaja, pravljenje predmeta od drveta i gline… Zaista ima mnogo ručnih radova. Sve što vam padne na pamet da uradite i uspete u tome, spada pod ručne radove. Znam žene koje prave slike od slame, pletu predmete od papira, slikaju na staklu, prave najrazličitije ukrase od raznih materijala. Posebno me oduševljavaju originalni pokloni, poruke uklesane u kamenu, personalizovani albumi i ramovi za slike…

Sigurno ima hobija i ručnih radova za koje nismo čuli, a koji oduševljavaju i ostavljaju bez daha. Pored kreativnosti, potreban je i talenat, volja, ljubav i mnogo strpljenja. I može se zaraditi uz dobar marketing i kvalitetne proizvode. Ja obožavam ručne radove, iako nisam talentovana. Često se bavim dekupažom, naravno ne na profesionalnom nivou, više za anti-stres terapiju. Divim se kreativnim ženama i sa zadovoljstvom bih pomogla razvijanje njihovog biznisa. Kreativci svoje ručne radove mogu prodavati na stranicama Etsy, Craftfoxes, dok su za prodaju ručno izrađenog nakita pogodne platforme Njuškalo i Shopify. Pored prodaje radova, postoji mogućnost organizovanja raznih obuka i radionica za kreativce početnike.

33 i po – Organizovanje vremena

Možda vam ovo ne deluje kao hobi ili niste čuki za njega. Ovo je moj lični hobi, tačnije jedna polovina hobija. Postaće ceo kad zaživi, nadam se. Planiranje i postavljanje ciljeva, zapisivanje želja i vođenje dnevnika su stvari koje mene opuštaju. Volim da zapisujem ideje, planove, a posebno volim da organizujem svoje vreme i da ga što bolje iskoristim. U tome mi pomažu rokovnici i planeri. Uživam da pišem u njima. Do sada nisam našla nijedan po svojoj meri, svakom je falilo nešto. Zato sam započela kreiranje planera po svojoj meri.Kreiram razne liste dnevnih obaveza, delove planera za različite namene. Ukoliko uspešno završim svoj projekat i napravim ono što mi odgovara, ponudiću svoj izum i drugim poslovnim ženama. Možda ovaj neobičan hobi pretvorim u posao.

*Spisak je podložan promenama i ukoliko znate još hobija koji mogu doneti zaradu, slobodno pišite.

 

Koji je vaš hobi?

Da se vratimo na pitanje s početka teksta. Kako vi provodite slobodno vreme? Koji je vaš omiljeni hobi? Da li ste razmišljali o tome da ga pretvorite u posao ili da pokušate da zaradite pomoću njega? Ja i dalje čvrsto verujem da svaka žena ima talenat koji može unovčiti. Suma novca se razlikuje od hobija do hobija, neki su izvor prihoda i donose dobru zaradu, dok se neki dodatna zarada i dopuna kućnog budžeta. Zato verujem u neiscrpnu moć hobija i spremna sam da pomognem svakoj ženi koja se odluči da krene putem monetizacije hobija.

 

18
Leave a Reply

9 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Subscribe  
Notify of
Ljiljana

Moj hobi je izrada cestitki za svaku prigodu (decije rodjendane,pozivnice za vencanje i mnoge druge).
Takodje, pravim ukrase za vencanje,dekupaz.
Mnogo ideja,malo vremena:-)

Ivanovic Stajka

Obozavam cvece i od pre tri godine sam pocela i da ga pravimKoristim bizuterijsku zicu i najlon Mislim da sam bas napredovala u kvalitetu izrade Pozdrav

Ella

Kao sto već navedeno u Fb komentaru mozda ubaciti rokovnici 😀 rađeni po želji, od listova pa do korica koje mogu biti napravljeni sa mekanim pliš materijalom ili eko ožom oslikani sa dizajnom po želji a listovi koji mogu biti planeri, dnevnici, bojanke…. https://www.facebook.com/CustommadeRokovnicibyyou/ 😉

Zorana

Ja sam osoba koja ima mnogo hobija volim da ukrašavam torte i kolače, da izrađujem dekoracije za kuću, torte od pelena. Sadašnji hobi mi je dekupaž, unovčila sam ga, koliko je moguće, ali planiram uskoro unovčiti i još jedan hobi, a to je šminkanje 🙂

Biljana

Pre osam godina sam počela izradjivati magnete za frižider.Danas je to moj hobi moj posao. https://www.facebook.com/Biljini-magnetici-1481238515430330/ Pozdrav od Biljinih magnetica! 😀