Halkidiki je grčko poluostrvo koje čine čuvena „tri prsta“ – Kasandra, Sitonija i Atos. Na više od 550km obale nalaze se 72 plaže nagrađene „plavom zastavicom“, koje čine ovo poluostrvo rajskom destinacijom za letnji odmor. Egejsko more je u ovom području neverovatno čisto, plaže su mahom peščane, voda je i na više desetina metara od obale plitka, što Halkidiki čini pravim odredištem za porodična letovanja.

Dok su grčka ostrva idealan odabir za mlade koji su ljubitelji dobrog provoda, roditelji koji na put kreću sa decom imaju ipak drugačija očekivanja. Mirni mediteranski gradići Halkidikija, kulturni sadržaji, programi za decu, široka ponuda vodenih sportova i animacija ispuniće vaša očekivanja. Blizina Soluna otvara mogućnost pravljenja fakultativnih izleta i upoznavanja grčkih znamenitosti.

Bitno je napomenuti, ako putujete u vlastitoj režiji, da se putovanje do Halkidikija odvija mahom na autoputu, te ćete stići brzo, bez skretanja sa rute i većih zadržavanja.

Ako planirate da putujete na Halkidiki, letovanje u Neos Marmarasu, Pefkohoriju, Pargi, na Stavrosu ili u Asprovalti biće idealan odabir, kako za vas, tako i za vaše najmlađe. Evo i zašto:

Pefkohori

Asocijacije na Pefkohori su peščane plaže, tirkizno more i borove šume. Pefkohori je idealna destinacija za porodični odmor. Plaže u ovom grčkom gradiću su peščane ili posute sitnim šljunkom. More je mirno i čisto, a zbog specifične klime sezona kupanja počinje u maju i završava se kasno u jesen. Voda je topla i deca neće imati problem sa ulaskom u vodu i višesatnim brčkanjem u njoj.

Centralna gradska plaža je peščana, duga je 300m, prostrana je i široka. Nosilac je plave zastavice, jer je uređena, a more je nezagađeno, a bitno je napomenuti da u ovoj oblasti nema meduza, ni morskih ježeva. U neprosrednoj blizini Pefkohorija nalazi se i plaža Ksenija, koja je idealna za porodice sa malom decom i neplivačima. Do nje možete doći pešice ili organizovanim autobuskim prevozom. Ova plaža ima veliki plićak koji seže daleko od obale, u kojem će deca naročito uživati.

Pefkohori ima sve što vam na letovanju sa decom može biti potrebno – ambulante, apoteke, mesta na kojima se možete snabdevati svežom hranom, taverne i restorane, kao i široku ponudu zabavnog programa za najmlađe.

Stavros

Stavros se nalazi na obroncima planine Holomonas, i baš kao i Asprovalta, zbog svežeg vazduha i klime koja pogoduje respiratornim bolesnicima, proglašen je vazdušnom banjom. Na Stavrosu ćete uživati u svežem vazduhu, mirisu borovine, osvežavajućem vetru koji donosi miris soli i Egejskog mora.

Dve najpoznatije plaže su Stavros i Stavros Platani. Obe su peščane, a plićak je i na 20-30m od obale, što je za pogodno za mališane. Plaža Stavros Platani, kako i sam naziv kaže, obiluje prirodnom hladovinom, te vam najam suncobrana neće biti neophodan. Plaže su uređene, a u blizini su tuševi, toaleti, beach barovi i taverne. Sportovi na vodi su organizovani, a oprema se unajmljuje na plaži.

U samom gradiću očekuje vas zabavan i kulturni program u kojem ćete uživati podjednako i vi i vaši najmlađi. Solun je udaljen svega 70km, a svakodnevno su organizovani izleti kako do Soluna, tako i do okolnih ostrva.

Neos Marmaras

Letovanje u Neos Marmaras ćete dugo pamtiti, jer je ovaj šarmantni mediteranski gradić osvojio srca svih svojih dosadašnjih posetilaca. Neos Marmaras se nalazi na 120km od Soluna, na zapadnoj obali Sitonije, a do njega se stiže brzo i jednostavno. Gradić se prostire na tri brežuljka, koji se spuštaju na dve prekrasne plaže.

U gradu ćete pronaći sve što vam je potrebno za odmor sa decom – markete, pijacu četvrtkom, koju predlažemo da posetite ukoliko želite da doživite duh grada. Tu su zatim mesare, pekare, apoteke, ambulanta, pošta, rent-a-car centar, lokalne zanatlijske radnje sa suvenirima. Ne moramo nabrajati brojne taverne sa domaćim specijalitetima, poslastičarnice i restorane.

Neos Marmaras je luka, te možete ići na organizovane izlete taksi brodićima, što će najmlađima biti izuzetno interesantno i zabavno. Letovanje u Neos Marmaras ostaviće vas bez daha naročito zbog plaža. Naime, gradska plaža je nosilac plave zastavice, a podjednako su čiste i lepe i sve ostale plaže u samom gradu i njegovoj okolini. Plaže su izuzetno lepe, more je mirno i toplo, a veliki je broj skrivenih uvala na kojima se možete osamiti i uživati sa vašim najmilijima. Letovanje u Neos Marmaras ćete poželeti da ponovite.

Parga

Parga je mediteranski gradić koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, što zbog specifične, romantične arhitekture, što zbog rajske prirode. Sa predivnih plaža Parge puca pogled ka otvorenom moru, a vide se i okolna ostrva na horizontu.

Tri najpopularnije plaže u Pargi su Krioneri (glavna plaža u centru grada, koja je idealna za decu i neplivače), Piso Krioneri (u zaleđu glavne plaže, šljunkovita je i uređena) i Valtos (plaža idealna za vodene sportove).

U samom gradu naći ćete sve što vam je potrebno za miran odmor sa decom – šetališta, parkove, luna park za decu, spomenike kulture, markete, pijacu, apoteku, ambulantu.

Asprovalta

Asprovalta je jedno od najpopularnijih mesta na grčkom primorju. Do nje se relativno brzo i lako stiže, a čest je odabir srpskih turista koje mahom čine porodice sa malom decom, koje traže miran i manje aktivan odmor. Asprovalta važi za vazdušnu banju i naročito se preporučuje osobama koje imaju smetnje sa disajnim organima.

Plaže u Asprovalti su čiste, a more je toplo i mirno. Glavna plaža Asprovalte duga je oko 1km, posuta sitnim belim šljunkom. Na njoj su tuš kabine, toaleti, kabine za presvlačenje, beach barovi, tereni za odbojku i stoni tenis. Bogata je prirodnom hladovinom u vidu bujnog mediteranskog rastinja.

Vašoj deci u Asprovalti neće biti dosadno. Naime, tokom cele letnje sezone organizuju se brojne kulturne i zabavne manifestacije – priredbe, koncerti, predstave, lutkarska pozorišta. Za dečiju zabavu na raspolaganju su i brojni sportski tereni, parkovi, luna park, kao i šetalište uz more.

Napomenula bih da je ovo gostujući tekst Vladana Medakovića, koji je već pisao za moj blog, a njegovi tekstovi su vam se dopali.

Obratite pažnju i na formu teksta, pa ukoliko se bavite turizmom ili pišete za beogradske agencije za nekretnine, ili šta god drugo, ovo je odličan primer kako da napišete dobar tekst koji je prijemčiv za publiku.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of